[Shutterstock] Усещането за следваща криза витае във въздуха от известно

...
[Shutterstock] Усещането за следваща криза витае във въздуха от известно
Коментари Харесай

В режим на готовност

[Shutterstock] Усещането за последваща рецесия витае във въздуха от известно време и аргументите за това са доста. Светът се намира в най-продължителния интервал на стопански напредък след рецесията от 2009 година, а невижданият синхрон на централните банки по света в печатането на пари докара до голямо повишаване на цените на финансовите активи. Опитите за нормализация на лихвите доведоха да волатилност на пазарите през предходната година, а темповете на напредък се забавиха. В такава обстановка естественият инстикт на вложителите е да стартират да се приготвят за новата фаза на икономическия цикъл, което може да включва преразглеждане на капиталови тактики, преподреждане на портфейли или освобождение на запас за покупки на атрактивни цени.

В идващите страници ще намерите мненията на мениджъри по ръководство на активи за това какви стъпки подхващат те за подсигуряване на вложенията в подобен миг. Разбира се, ръководството на голям потребителски портфейл не е същото като персоналната сметка при медиатор, само че значително оферти са изцяло използвани и за малък вложител. Светозар Миланчев, фонд управител

Какви са главните стъпки, които се подхващат в миг като сегашния?

Диверсификацията е основна и е вярно решение без значение от етапа на икономическия цикъл. Докато има индикации, че възможностите за криза се усилват и не са за занемаряване, не е оптимално портфейлът да се нарежда напълно отбранително заради несигурния темперамент на всички финансови прогнози. Поради тази причина и опитите да се откри подобаващ миг за влизане и излизане от пазара също са извънредно сложни.

Дългосрочно съвсем всички активи оферират положителна рентабилност, тъй че фокусът би трябвало да е върху вярна диверсификация и обмисляне, което да разреши да не се унищожават наложително вложения по време на рецесия. Пари в брой и депозити са подобаващ инструмент за част, с която да се финансират непредвидени разноски или предстоящи такива, когато те ще се случат краткосрочно.

Дългосрочното вложение в парични средства и депозити нормално не съумява да победи инфлацията, с което дейно покупателната мощ на спестените пари понижава.

Отгоре на това формалните измерители на инфлацията може би я подценяват, придавайки прекомерно огромен дефлационен резултат на техническия напредък – 40-инчовите тв приемници са поевтинели над 5 пъти от появяването им. Сега това се случва с 55- и 60-инчовите. Новият и по-скъп модел автомобил от същата марка и серия постоянно не е съпоставим с предходния за задачите на пресмятане на инфлацията заради съществуването на нови и спомагателни системи, на които се придава стойност – следване на лентата, автоматизирано прекъсване и така нататък

Какво е добре да бъде съотношението сред акции и облигации в портфейлите?

Оптималното съответствие е строго самостоятелно и зависи от капиталовите цели, хоризонта и желанието и опцията да се носи риск. Често срещана неточност на релативно младежи е пенсионни активи, които ще се деинвестират след 30 - 40 години, да бъдат прекомерно консервативно алокирани. С подобен небосвод вложителят може умерено да изтърпи 3-4 рецесии и да осъществя по-високата дълготрайна рентабилност на по-рисковите активи.

Високата централизация от няколко акции в портфолиото, изключително в случай че една от тях е тази на работодателя, не се предлага, тъй като вложителят не е обезщетен за характерния риск на компанията посредством по-висока предстояща рентабилност. Възможността, когато някой остане без работа, откакто работодателят му банкрутира, да остане и без огромна част от спестяванията си е тъкмо противоположното на диверсификация и би трябвало да се заобикаля.

От краткосрочна, тактическа, позиция възходът на акциите от началото на годината не наподобява да е подсилен от фундаменталните знаци. Множеството геополитически проблеми също не дават изгледи за скорошно разрешаване. От позиция на фундаменталната оценка на активите акциите наподобяват скъпи в Съединени американски щати и релативно евтини в Европа и разрастващите се пазари. ДЦК на развитите пазари наподобяват надценени.

Какви са тактиките за географската диверсификация поради приключването на капитали от разрастващите се стопански системи?

Капиталовите потоци към разрастващите се стопански системи се обърнаха от началото на тази година. Позитивен резултат оказва последователното включване на китайските A-Shares в реномираните и употребявани от доста вложители MSCI показатели, както и преференциалната фундаментална оценка на разрастващите се пазари както в безусловно измерение, по този начин и съотнесено към оценката на развитите пазари.

В по-дългосрочен проект разрастващите се пазари се намират в по-ранна част от икономическия цикъл и идват с по-позитивни демографски трендове. Въпреки изобилието от геополитически проблеми наподобяват привлекателни спрямо пазари като Съединени американски щати, където фискални тласъци и данъчни облекчения по време на стопански растеж над евентуалния доведоха до детонация в корпоративните облаги, само че и с изгледи за много по-скромен растеж в бъдеще.

Кое от стоките и различните вложения наподобява атрактивно в подобен миг?

Суровините (както и вложенията във валута) не са типичен капиталов актив, тъй като не идват с положителни дълготрайни упования за рентабилност в действителни измерения (изключвайки инфлацията). Инвестицията в тях има най-много смисъл, когато би трябвало да се " застраховат " бъдещи доходи или разноски – като разноските за образование в чужбина на децата или цените, получени за продажбата на годишна продукция, която занапред ще бъде засята.

Къде е мястото на парцелите?

Имотите в страни като България, където делът на владение на личен парцел е извънредно огромен, се явяват основният актив на множеството семейства. Главното преимущество е convenience yield – спокойствието и опцията да се възнамерява в бъдеще с по-малко незнайни, както и " опцията " на първия притежаван и употребен от притежателя парцел, че постоянно ще има " наемател " – или дефинирано по различен метод – че му икономисва всеки месец разноски за наем.

При покупката на парцел от самостоятелен вложител нормално е допустимо финансиране в по-голям размер и по-добри условия, в сравнение с при всички други типове вложения. В подобен случай осъществената облага върху вложената от купувача сума може да е доста по-голяма от растежа в цената на самия парцел. Това е допустимо, защото нормално самият парцел служи за гаранция, както и всички други активи и бъдещи приходи на купувача. В доста страни покупката на парцел идва и с данъчни и/или кредитни преференции от страната за поощряване на собствеността, което усъвършенства в допълнение осъществената рентабилност. Явор Ачев, Amundi

Как бихте описали етапа на икономическия цикъл, в която се намираме?

Като цяло можем да опишем етапа като късен етап на напредък. Има закъснение на международната стопанска система, само че не е криза. От друга страна, може да има удобни развития, изключително при триумф на комерсиалните договаряния Съединени американски щати - Китай и при изясняването на обстановката към Брекзит.

Какви са най-основните стъпки, които следва да се подхващат в подобен миг?

Основно би трябвало да се прегледат дълготрайните ни цели и в случай че има смяна в тях, да създадем съответната смяна и в капиталовите ни портфейли.

Какви са тактиките за географската диверсификация поради приключването на капитали от разрастващите се стопански системи?

Наистина бяхме очевидци на приключване на капитали от разрастващите се стопански системи. Сега обаче се следи противоположната наклонност. Развиващите се пазари се смятат от редица експерти за едни от най-перспективните класове активи. Основна причина за това е смяната в политика на Фед и това, че се чака покачването на лихвите в Съединени американски щати да намалее и спре.

Кое от стоките и различните вложения наподобява атрактивно в подобен миг?

Добре е да имаме различни вложения като некорелиран актив с останалите позиции в нашия портфейл. Фондовете с безспорна рентабилност са добра опция в сегашния миг.

Къде е мястото на парцелите и депозитите в капиталовите тактики?

Депозитите постоянно са главният инструмент, върху който градим портфейлите. Считаме, че там би трябвало да се държат средства, които да покриват разноските ни за 6 години. Останалите средства за по-дългосрочни интервали да са разпределени в разнообразни финансови принадлежности.

Какви са опциите, които се откриват при по-резките пазарни спадове, и какви са рисковете, в случай че вложителите разпродадат вложенията си от суматоха?

Емоционалните решения са един от главните опасности при вложението. Те са и основната причина вложителите да получават рентабилност, доста по-малка от действителната на пазарите. Бихме желали да отбележим, че има условия сегашната волатилност на пазарите да продължи. Това дава отлични благоприятни условия за покупка на активи по време на спадовете на пазарите.

Каква е корекцията на упованията за рентабилност при главните класове активи?

През миналата 2018 година съгласно някои анализатори към 90% от класовете активи са имали отрицателна рентабилност. В тази връзка чакаме през тази година повече класове активи да се показват позитивно. Добри вероятности има пред американските облигации, облигациите на разрастващи се пазари, както и пред акциите от Европа и от разрастващите се пазари (които са мощно подценени). Даниел Дончев, Karoll

Какви са най-основните стъпки, които следва да се подхващат в миг като настоящия?

Въпреки че по време на късния стадий на развиване на стопанската система доходността от акции обичайно е мощна, тогава е добре вложителите да помислят за понижение на най-рисковите активи. Част от вложенията могат да се насочат към облигации, най-вече държавни, с капиталов кредитен рейтинг. Нелош избор са и суровините, само че най-добре е вложителите да заложат на златото, което обичайно се показва добре в тази фаза на цикъла. При акциите е целесъобразно да се насочват вложенията към по-дефанзивни браншове като опазване на здравето, артикули от първа нужда и комунални услуги, както и към компании с ниска задлъжнялост и постоянен и предвидим паричен поток.

Какви са тактиките за географската диверсификация?

Географската диверсификация е изключително значима, тъй като тя понижава риска на инвестицията и усилва евентуалната й рентабилност. Важно е обаче вложителите да осъзнават, че, инвестирайки в друг от локалния район или страна, те носят и валутен риск. Това значи, че доходността им ще зависи както от актива, в който са вложили, по този начин и от динамичността на валутата, в която са деноминирани тези активи. Развиващите се пазари са добър вид за реализиране на по-висока рентабилност, само че пазарите на тези райони са доста волатилни и допускат по-висок рисков толеранс и по-дълъг капиталов небосвод.

Кое от стоките и различните вложения наподобява атрактивно в подобен миг?

Алтернативните вложения са по-специфични от обичайните и би трябвало да бъдат познавани добре, с цел да е ясно какво може да се чака от тях. Те имат ниска корелация с главните класове активи, което ги прави нелош избор, само че в същото време са свързани и с висок риск. Във етапа на цикъла, в която се намираме, подобаващи са хедж фондовете. Представянето им обичайно не зависи от това на главните класове активи, а напълно от уменията на мениджъра, който ги ръководи. Затова има предпоставки те да реализират позитивна рентабилност даже при отрицателен тренд на останалите активи.

Къде е мястото на парцелите?

Инвестицията в парцели не е безрискова, каквато е презумпцията на множеството спестители в България, тъй като тя носи риск от амортизация, както и всеки един различен актив. Когато влагаме в парцели, е добре да отчитаме с изключение на настоящата рентабилност (под формата на наем например) и тази от смяната на цената на парцела. Стоян Николов, ПФБК

Как бихте описали етапа на икономическия цикъл, в която се намираме?

България е страна в границите на Европейски Съюз и въпреки и да не сме в еврозоната, стопанската система ни е напълно подчинена на европейската икономическа зона с доста малко изключения на импорт и експорт от/към страни отвън Европа. В този смисъл трендовете и конюнктурата, които са годни за Европа, въздействат върху производството, търговията със артикули и услуги, туризъм и стандарт на живот в България.

У нас се създава промеждутъчен артикул с ниски маржове и дребна принадена стойност, което дефинира зависимостта и безспорната корелация на българското произвеждане със положението на други страни. В тази връзка можем сигурно да заключим, че българската стопанска система споделя в огромна степен положението и вероятностите на Европа. От тази позиция би следвало в доста по-голяма степен да обръщаме внимание на икономическото положение на евросъюза, политическите разтърсвания в Германия, Испания, Гърция и така нататък, структурни опасности и промени като Брекзит, политико-икономически опасности като анексирането на Крим и последвалата икономическа война на наказания и ограничавания.

Ако бъде изработен незадълбочен относителен разбор на европейските борсови показатели и аналогичните в Съединени американски щати, ще видим, че в Европа коефициенти като цена/печалба, дивидентна рентабилност, инфлация, базов лихвен % и така нататък са доста по-ниски. Това е по този начин, тъй като международните финансови пазари и вложители слагат по-висок риск за стопанските системи и тържищата на страните от европейското икономическо пространство. Както казахме нагоре, България е в неизменима корелация с тази икономическа картина и даже освен това - ние сме сложени в надалеч по-високо равнище на опасности, доколкото запасите, с които разполагаме, са по-ниски, спрямо развитите стопански системи от района.

Какви са най-основните стъпки, които следва да се подхващат в подобен миг?

Предвид посочените опасности следва да бъде ревизирано и кратко портфолиото на всички вложители, в това число и на по-дългосрочните професионални портфейли. Предполагам, че е целесъобразно да се подчертава върху вложения в акции с обичайно добър дял, компании с диверсифицирана гама от артикули и/или услуги, както и такива, които имат необятна комерсиална и пласментна основа, т.е. такива, които изнасят артикули и услуги отвън еврозоната, имат места на бизнес и коопериране в трети страни оттатък океана или пък са в областта на по този начин наречените сейв хевън (защитени) производства и браншове. Много вложители интерпретират тех бранша с високи технологии като подобен, само че бих желал да напомня спукването на дотком балона преди 19 години, като главната причина за срутва тогава бяха прекомерно огромните очаквания и надценяването на ИТ промишлеността.

Какво е добре да бъде съотношението сред акции и облигации в портфейлите?

Ако разясняваме самостоятелен портфейл, мъчно може да бъде направена диверсификация от акции и облигации в границите на дребни портфейли, само че институционалните вложители имат достъпа и комфорта да варират в съотношението акции/облигации. Очакванията за повишаване на лихвите в края на 2018 и средата на 2019 година явно леко се отсрочват, само че в средносрочен проект това последователно ще се случва и затова цените на дълговите бумаги ще спадат през идващите 2-3 години. От друга страна, някои облигации носят добър приход от 5-7% годишно, което е добра опция за вложения и отбрана против намаляване на пазарната цена. В допълнение бондове с по-скорошен матуритет в идващите 3-4 години са добра отбрана заради обстоятелството, че изплащането на главницата отстрани рисковете на настоящата борсова цена и концентрира риска само в платежоспособността на емитента. Предполагам, че следването на златното предписание 50/50 сред дивидентни акции и облигации със неотдавнашен матуритет би било най-хубавото съответствие в идната една година. Естествено бих оставил отвън това съответствие 25-30% свободен паричен запас, който, макар че не носи приход, най-малко усъвършенства рисковия профил на портфолиото в несигурни обстановки като актуалната.

Какви са тактиките за географската диверсификация поради приключването на капитали от разрастващите се стопански системи?

Без да желая да прозвучи извънредно, най-силната азиатска стопанска система ревизира вижданията си за напредък през идната година до 2% (в съпоставяне със 7-8% от предходните години), а към този момент има упования за пръсване на имотния балон в Китай, който е натурален мотор на подема на локалната стопанска система наедно с износа на артикули. Съединени американски щати изпитват много проблеми с комерсиалните войни, а Европа е пред прага на едно от най-големите тествания за последните 20 години с излизането на Англия от съюза, или другояче казано, предстоят много сложни времена, и то в световен мащаб. Ето за какво, поставяйки преди всичко правилото да се влага в това, което познаваш и което е най-предвидимо, бих посъветвал всички локални вложители да влагат у нас, където особеностите, рисковете и предвижданията какво ще се случи на следващия ден са най-разпознаваеми за нас. Моите скромни наблюдения са, че болшинството български вложители са доста по-успешни с вложения в България спрямо опитите на открито.

Къде е мястото на парцелите и депозитите във вероятните капиталови тактики?

Ако се вземе поради фактът, че обичайно българинът се стреми към владеене на личен парцел, покупателната мощ на пазара на недвижими парцели ще се резервира и през идващите 10 - 20 години. Допълнителен мотор на този пазар са ниските равнища на ипотечни заеми от последните 2-3 години и трайното преселение на младежи в по-големите градове и по-специално в София. В рамките на европейския съюз единствено Румъния се приближава до България по равнищата на благосъстоятелност на жилището, в което живееш, като процентите доближават равнища от 90%.

Неразвитият пазар на отдаването чартърен и несигурността при този жанр обитаване на жилище в допълнение подхранват концепцията за покупка на личен апартамент или къща и макар повишаването с над 40% на недвижимите парцели през последните 3 години търсенето остава стабилно, а броят на новопостроени или в градеж здания се усилва. Рисковете, които съпътстват такава инвестиция, са презастрояването, некачествено, само че скъпо, маломерно и нефункционално строителство, което след години да не може да бъде осъществено заради обстоятелството, че тричленно семейство не може да населява двустаен апартамент.

Кръстен от строителя на тристаен, с размери 90 кв.м и чиста жилищна повърхност 70 кв.м, от които в действителност функционални към 50 кв.м. Грозната статистика сочи, че 25% от жилищните парцели са празни, купени с капиталова цел, а търсенето е главно от млади фамилии, които даже и единствено с едно дете се нуждаят от естествена чиста жилищна повърхност най-малко 80 - 90 кв.м.

Само 15% от новопостроените жилища в София дават отговор на това условие! Нещо повече - занижените критерии на банките за разпределяне на ипотечни заеми и по-специално оценката на кредитоспособност и условия за най-малък витален приход на фамилиите подлагат на огромен риск поемането на дълг за покупка на апартамент, доколкото предстоящото покачване на лихвите в идващите 3-5 години (ипотечните заеми са 20 - 30-годишни) би повишило месечните погашения по заема с 30% и повече, или другояче казано, би подложило на риск финансовия баланс на кредитополучателя може би в 50% от случаите. Ето за какво бих предложил покупката на апартамент да бъде обсъждана като нужда, а не като инвестиция, и то след деликатна оценка на личните капиталови опция в дълготраен проект.

Поставянето на пари на депозит в никакъв случай не е било капиталова опция, а място за предпазване на пари. Важно е да се означи, че високите лихви по депозитите би трябвало да бъдат обсъждани като високо равнище на риск и нищо повече.

Какви са опциите, които се откриват при по-резките пазарни спадове, и какви са рисковете, в случай че вложителите разпродадат вложенията си от суматоха?

Винаги са съществували положителни конюнктурни благоприятни условия за облага от суматоха на пазарите, само че в такива случаи е добре да не се преекспонира и да се влагат не повече от 10-15% от капиталите, тъй като оценката на обстановките в интервал на суматоха е прочувствена и никой не може да реши какъв брой още ще продължат. Бих нарекъл такива случаи игра на рулетка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР