[Shutterstock] При очакваното обръщане на тренда е добра идея да

...
[Shutterstock] При очакваното обръщане на тренда е добра идея да
Коментари Харесай

Как да договорим по-евтин ипотечен кредит

[Shutterstock]

При предстоящото превръщане на тренда е добра концепция да се прегледат и офертите на банките за закрепени лихви по ипотечни заеми

Отоговорът на безконечната алтернатива постоянно е бил сложен, само че ниските лихви още веднъж я вършат настояща

Предоговарянията и рефинансирането дават отговор на 10% от растежа

В България като че ли в никакъв случай не е имало по-благоприятен миг за евакуиране на ипотечен заем и покупка на жилище - цените са релативно по-ниски от тези през 2008 година, когато беше пикът им, приходите са по-високи, а лихвите са исторически ниски. В сходна среда за банките е значимо да притеглят нови клиенти, както и да задържат остарели. Клиентите пък желаят колкото се може по-добри условия - без значение дали теглят нов заем или предоговарят остарял.

Обикновено отпущането е придружено с договаряне на доста условия отвън лихвените като застраховки, превод на работна заплата, такси и комисиони. Много от тях не са наложителни, само че банките се възползват дали от незнанието на клиентите, дали от желанието им да вземат/предоговорят непременно и бързо заема и ги оферират като надали не наложителни - всичко това обаче натоварва крайната месечна вноска. Ето за какво е значимо да се знаят клопките и уловките, от които може да се избяга.

Пожелай си рента

(ГЛП)SOFIBOREUROBOR(левове/евро). В един миг Европейската централна банка

Повечето банки се стремят да ви " продадат " и пакет от спомагателни услуги – кредитна карта, превод на работна заплата, заплащане на сметки за комунални услуги и други. Някои обвързват предлагането си с условие за инвестиция във взаимни фондове за избран период. Други оферират да си прехвърлите вноската за втора пенсия във фонд, друг от вашия.

Трети желаят от вас да депозирате по сметката си тъкмо избрана сума всеки месец. Честа процедура е банките да залагат в контракта нарастване на лихвата по заема, в случай че в началото сте се съгласили да употребявате тези спомагателни услуги и след това се откажете от тях. По този метод ГЛП по жилищния заем може да се усили с 1.8-2 процентни пункта.

Застраховката предпочитам аз

Това е тематика, която изисква особено внимание. Застраховките са значими, тъй като обезпечават финансова отбрана при увреждане на жилището, живота, здравето или работоспособността. Затова всички банки наложително изискват имуществена застраховка и съвсем всички – " Живот ", " Злополука " " Кредитна защита " " Живот " се. Често банката изисква от клиента полицата да бъде подписана с определен от нея осигурител. Включително и за издадената кредитна карта. Никоя банка не може да ви задължи за това!

Покрай фокусирането върху заема мнозина не обръщат внимание на този подробност и одобряват застраховката, препоръчаната им от банката, без да си дават сметка, че последната влиза в ролята на сътрудник на осигурител или че по този метод дава опция на застрахователния брокер на банката да се настани като медиатор по веригата. По този метод може да платите много по-висока награда от нужното за едни и същи покрити опасности.

Всеки кредитополучател е свободен да подписа имуществена застраховка или застраховка " Живот " с определен от него осигурител и банката е длъжна да одобри неговия избор. Дори да не ви се занимава и да предпочетете препоръчаните от банката застраховки, включващи медиаторите по веригата, е добре най-малко да ревизирате дали не плащате прекалено доста, дали имате съответна отбрана и дали пък няма опция за по-изгоден за вас вид при същите покрити опасности. На пазара към този момент има онлайн платформаwwwgetolicombg. застраховка " Живот " Дори и към този момент да плащате препоръчана ви от банката застраховка, можете да я прекратите когато и да е и да сключите нова с всеки осигурител, като банката е длъжна да одобри полицата.

Рефинансиране на заема

В случай че вашата банка не желае да направи отстъпки в таксата за предоговаряне, започнете дейности по рефинансиране от друга банка. Дори пред вероятността да платите повече поради нотариалните такси и тези за изваждане на нужните документи. Рефинансиращата кредитна институция нормално не начислява каквито и да било такси, единствено и единствено да ви притегли. При този вид би трябвало да изискате писмо за ангажимент за повдигане на ипотеката от актуалната ви банка. Никоя банка не изпуска клиентите си с лека ръка и би трябвало да създадат всичко допустимо да ви задържат.

Ако това не е мотив за последната да се засилва и да се опита да ви задържи с цената на отстъпки, потърсете вид по какъв начин да намалите разноските си за рефинансиране, тъй че да ги доближите до таксата за предоговаряне на актуалната ви банка. Много банки работят на агентски принцип с физически и юридически лица, които им водят нови клиенти и по този начин получават избран % от усвоения заем като комисиона. Може би вие или ваш непосредствен и прочут работи като сътрудник на банка и бихте могли да се договорите да получите част от комисионата, което би финансирало забележителна, в случай че не и цялата част от дължимите нотариални такси.

В удостоверение на всичко казано дотук (което е на база персонален опит и проучване) към този момент има и банки, които оферират ипотечни заеми с доста облекчени условия - без условие на спомагателни пакети, превод на работна заплата и при рента към 3.5-3.6%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР