[Shutterstock] Отваряте банковата си сметка в очакване да намерите парите

...
[Shutterstock] Отваряте банковата си сметка в очакване да намерите парите
Коментари Харесай

Наемателят вредител

[Shutterstock] Отваряте банковата си сметка в очакване да намерите парите от заветната транзакция. За следващ път там няма нищо. Сметките за парно и ток висят неплатени от месеци. Получавате и уведомление, че след дни следва електрозахранването в жилището ви да бъде спряно. Наемателят не дава отговор на позвъняванията ви. На известията ви. И на мейлите ви. От касиерката на входа знаете, че броят на кучетата му, които е настанил в прясно боядисания и постлан с нов килим апартамент, се усилват. Чудите се по какъв начин по този начин сте се доверили на медиатора, прибрал парите ви от депозита и убедил ви, че наемателят има добра известност в обществото. За похлупак парите от този парцел извънредно доста ви трябват и концепцията да започнете да гледате на него като на подслон за неточни наематели ви се коства изцяло неприемлива.

Историята може и да ви звучи позната. Рискът да попаднете на неточни наематели е голям. Често наемодателите осъзнават сериозността на протичащото се прекомерно късно и са в незнание за разрешените ограничения, които могат да подхващат. В един от най-лошите сюжети наемателят може да откаже да освободи парцела, като като се изключи че ще губите доходи от наеми, ще натрупа и сметки, като не е ясно и в какво положение ще заварите най-после жилището си.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дори и при най-неприятното стичане на събитията влизането в парцела, без значение какъв брой едри другари имате, не е добра концепция. Това би било безчинство, наказуемо по Наказателния кодекс - т.е. закононарушение. Единственият вид за вас е съдът, през който би трябвало да минете, с цел да се случи опразването, като изгонването на наемателя ще извършат оторизираните органи, откакто се сдобиете с изпълнителен лист. Все отново вредите биха могли да бъдат минимизирани, само че положителния процес на събитията зависи от началото, което сте сложили, когато сте приели наемателя в дома си.

В началото бе договорът

Това, което дефинира развоя на събитията на финала, е подписаният контракт сред наемателя и наемодателя и съответните клаузи в него. Всъщност той пази и двете страни, защото постоянно се случва да има и неточни наемодатели. Много постоянно страните попадат в клопките на така наречен бланкови контракти, които се дават от медиаторите и след това откриват, че клаузите не пазят в огромна степен правата им, считат консултанти на пазара на недвижими парцели и адвокати.

Нотариално завереният контракт дава по-голяма сигурност и на двете страни и по-голяма експедитивност при решение на разногласията. Разбира се, това не е наложителен, само че е целесъобразен миг. Друга рекомендация е всички заплащания да се правят по банков път, с цел да има неоспорими следи за финансовите връзки сред страните. Ключов от контракта е и приемо-предавателният протокол, който демонстрира положението, в което се предава парцелът, както и показанията към датата на водомери, топломери и така нататък

Много значима част е и какво ще бъде написано като съображение за едностранно прекратяването на контракта от страна на наемодателя. Той няма изгода от даването на огромен толеранс при закъснение на заплащане, поучават юристи, като той постоянно може да прояви подобен по отношение на съответната обстановка, само че ако му се наложи да минимизира вредите, късият период за неплащане е в негова изгода. Например, в случай че срокът за заплащане на наема е от 1-во до 10-о число, толерансът след приключване на крайния период не трябва да бъде доста дълъг - най-много 14 дни, с цел да минимизирате вредите и да може да се започва прекратяването на връзките, преди да се влезе в нов месец загуби. Отделно договорът може да планува уговорка за начисляване на наказателна рента при веселба на наема, като това би държало вниманието на наемателя по-обострено във връзка с отговорностите му. Друга допустима точка е, в случай че наемателят реши да освобождава парцела прибързано, а не да остане до края на периода, разказан в контракта за наем, да се удържи депозитът, възложен при започване на настаняването.

Игра на депозити

Въпросният депозит е доста основна част от взаимоотношенията наемател - хазяин. Той нормално е в размер на един наем. Много постоянно наемателите бъркат, комфортно за тях, че депозитът е финален наем. Друга всеобща неточност е той да отива в ръцете на медиатора, който е свързал двете страни. Всъщност това е тип гаранция, че в случай че наемателят си тръгне и не заплати съзнателно част от сметките или има за доплащане, ще има фонд, от който те да се възстановят. Той покрива още вредите, които наемателят е нанесъл на жилището, като постоянно при такива обстановки той се оказва и непълен.

Разплащането с медиатора би трябвало да е настрана перо - комисиона, а не въпросният депозит, с цел да може въпреки всичко наемодателят да има най-малко някаква гаранция, че ще му бъдат минимизирани вредите. В клаузите на контракта би трябвало да се обърне особено внимание на това, при какви условия депозитът се възвръща на наемателя и в какви периоди.

Възможност за минимизиране на вредите в случай че се стигне до правосъдни каузи или става въпрос за доста първокласен апартамент, е да се изискат два депозита, като, несъмнено, малко наематели биха се съгласили на няколко депозита. Друга алтернатива за обезпечаване е прехвърлянето на партидите за парно, ток и вода на името на наемателя, като по този начин ще избегнем изцяло риска да ни остави неплатени сметки в завещание.

Когато ти ще си надалеч от мен

След като сме се уверили, че си имаме работа с безсъвестен наемател и той ни е дал съображение по написания контракт да прекратим контракта едностранно, следват стъпки, които би трябвало да осъществим, по Закона за отговорностите и договорите. Първата е връчването на покана за непринудено осъществяване на наемателя, в която е обяснено кои членове на контракта е нарушил, какво желаеме да извърши в неколкодневен период - възнаграждение на наем, сметки, зародили все още на връчване на поканата, и последно - същата да се смята като предупреждение за едностранно преустановяване на договорните връзки и покана за освобождение на парцела в едномесечен период. Поканата се връчва с двама очевидци, които да се разпишат, ако наемателят откаже да я одобри, като положително в допълнение решение е да я изпратим и с противоположна квитанция на непрекъснатия и на краткотрайния му адрес. След като към този момент сме изразили безапелационното си желание да се разделим с недобросъвестния наемател, остава вярата той да извърши точка по точка описаното в поканата за непринудено осъществяване. Ако това не се случи обаче, стигаме до неприятния миг, а точно обръщането към съда.

На помощ на наемодатели, които не могат да изгонят наемателя, е планувано бързо произвеждане за опразването на парцела и връщането на владението му на притежателя. То обаче се занимава единствено с този въпрос, като за насъбраните неплатени наеми и сметки ще би трябвало да се води второ правосъдно произвеждане, с цел да докажете отговорностите към вас. Посредникът е

Един от извънредно сериозните проблеми на актуалния заможен пазар в България е неналичието на виновни брокерски компании, които, с изключение на да се занимават само със свързването на две страни и взимането на комисиона, да оферират и една качествена инспекция на страните и най-много опциите и историята на наемателя. Например къде работи, на какъв контракт е нает на работа - непрекъснат или краткотраен. Какъв е непрекъснатият адрес на лицето, с цел да може да бъде употребен, в случай че се стигне до правосъден развой. Затова и някои адвокати виждат опция в налагането на избран ценз за осъществяване на инспекциите, сходно на застрахователните брокери или кредитните медиатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР