[Shutterstock] Основател, който стои под планина от преференциални акции, е

...
[Shutterstock] Основател, който стои под планина от преференциални акции, е
Коментари Харесай

Защо много стартъпи ще съжаляват за статута си на еднорози

[Shutterstock] Основател, който стои под планина от преференциални акции, е като шеф на свръхзадлъжняла компания. През юли 2006 година Yahoo, позабравен към този момент интернет колос, предложи да купи новоизлюпения Фейсбук, за 1 милиарда $. Офертите за милиарди за стартъпи тогава бяха много редки. " Мислех, че би трябвало най-малко да го обмислим ", спомня си Питър Тил, един от първите вложители във Фейсбук, в своята книга Zero to One ( " От нула до едно " ). Първата реакция на създателя Марк Зукърбърг беше изрично да каже не. " Това е просто условност, сподели той пред борда. Сигурно е, че няма да продаваме тук. "

Предприемачите са изцяло уверени в възможния си триумф. Те би трябвало да бъдат. Стартъпите нормално се провалят; на езика на Силициевата котловина - те имат висок късмет да бъдат убити. Необходима е необикновена самонадеяност даже единствено да се основе стартъп. Г-н Зукърбърг беше мощно уверен в правотата си. Малко по-късно вложители започнаха да хвърлят пари към бизнеси, сходни на този на Зукърбърг. Основателите бяха подготвени да рискуват сигурността на своите вложители, с цел да бъдат оценени за милиард $. Сега ще съжаляват. Те в действителност стоят под планината от задължения за техните компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дългова планина

Да вземем утопичен стартъп. WeWhack е софтуерна платформа, която свързва озлобени хора с наемни убийци. (На пазар, на който се чака повишение на цените в интерес на вложителите, правните и моралните опасения по отношение на бизнес модела се отхвърлят като несъстоятелни.) Основателят, господин Сопрано, има всички акции. Нов капиталов фонд, наименуван Seedy, му дава 20 млн. $ против 20% от компанията. Г-н Сопрано може да се похвали, че компанията му коства 100 млн. $, оценена след приемане на парите. Това е цифрата, представено във вестници и списания за търговия.

Но в реалност коства по-малко. Рискови вложители като Seedy нормално отпускат финансиране и получават конвертируеми преференциални акции. Това е гаранция, характерна за рисковия капитал, споделя Жан-Ноел Баро от бизнес учебното заведение Hec Paris. " Конвертируем " значи, че скъпата книга се преобразува в елементарни акции, когато компанията се продаде на по-голяма компания или се листне на борсата. " Преференциални " значи, че акциите ще се изплатят на вложителя преди тези на елементарните акционери: той има преференция за погашение. Ако в нашия предполагаем случай цената на компанията при продажбата й е сред 0 и 20 млн. $, Seedy получава всичко. Ако е сред 20 и 100 млн. $, вложителят получава 20 млн. $, а господин Сопрано останалото. Само в случай че цената на продажбата е над 100 млн. $, двете страни ще бъдат изплатени съразмерно на дяловото си присъединяване.

Ако Seedy имаше елементарни акции, господин Сопрано можеше неотложно да продаде WeWhack за 20 млн. $ (стойността на паричните наличности), взема 16 млн. $ (делът му от 80%) и връща останалата част на Seedy. Преференциалните акции са дисциплиниращо устройство. Те предизвикват създателя да употребява 20 млн. $, с цел да сътвори компания, която коства доста повече.

По-голям бизнес - по-сложно

Нещата стават по-сложни с узряването на бизнеса. Г-н Сопрано взема решение да продаде още 20% от WeWhack, с цел да финансира световната си агресия. Интерес има от страна на фондове за рискови вложения. Най-високата оферта идва от фонда SoftMoney. Той е подготвен да заплати 150 млн. $ за преференциални конвертируеми акции, което значи, че е преди всичко на опашката при продажба на компанията, изпреварвайки господин Сопрано и Seedy. Оценката след инвестицията е 750 млн. $.

Но господин Сопрано желае да бъде създател на стартъп еднорог, оценен на стойност 1 милиарда $ или повече. SoftMoney споделя, че ще заплати 200 млн. $ за оценка от 1 милиарда $ след инвестицията, в случай че получи по-голяма сигурност, ако нещата се объркат. Получава два пъти преференциални акции: сигурност, че ще върне своите 200 млн. $ двойно. Така цената при продажба на WeWhack би трябвало да доближи 400 млн. $, преди някой различен да получи и стотинка. Но господин Сопрано няма проблем с това. Той е убеден, че бизнесът му коства милиарди.

Добрият сътрудник, вложил в ранен стадий в компанията, ще посъветва създателите да не търсят главно оценка, в случай че се стигне до такива условия, споделя Ричард Уонг от фонда Accel. Те обаче не всеки път се вслушват. След доста рундове на финансиране компанията може да има голям брой пластове в капитала си, всеки със лични отбрани и право на глас.

Рисковете

Когато се набират огромни средства, това може да сътвори противоречие по-късно сред създатели, ранни и късни вложители, споделя Саймън Левене от лондонския фонд Mosaic. Основател, който стои под планина от преференциални акции, е като шеф на свръхзадлъжняла компания. На пазар с намаляващи цени на акциите делът му евентуално няма да коства нищо. Така че за какво да не разпределите останалия кеш на компанията в бонуси, да поемете неоправдани бизнес опасности или просто да се откажете? Той може да употребява правото си на глас, с цел да блокира излизането за други вложители. Може да стане комплицирано.

Всеки може да бъде идеалист на възходящ пазар. Шансът да убие компанията е невисок. Но когато възникне проблем, тя се връща към междинните стойности на акциите и както споделят значимите клечки вложители, доста неща се оплескват.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР