[Shutterstock] Още по темата Всички сме обидени Мартин Роусън, карикатуристът

...
[Shutterstock] Още по темата Всички сме обидени Мартин Роусън, карикатуристът
Коментари Харесай

Между конспирацията и модерацията

[Shutterstock] Още по тематиката
Всички сме афектирани

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово
8 ное 2018
Акциите на Twitter, Фейсбук и Гугъл паднаха поради чуването в Конгреса

Гугъл отхвърли да се появи пред американските представители и си навлече гнева им
5 сеп 2018 През последните седмици имаше безредици в обществената мрежа към няколко струпали се изтривания на локални потребителски сметки и изявления. Профилът на гражданския деятел Манол Глишев да вземем за пример беше заличен дружно с всичките му спомагателни сметки, а обява на също цивилен дейната Радина Ралчева с коментар за убийството на жена и дете в " Надежда " бе изтрита и след това върната.

Така на напред във времето още веднъж излезе тематиката за съществуването на проведени групи от " тролове " - за всеобщо докладване на " неуместни " изявления и профили. Но свалянето им може да се дължи и на метода, по който работи Фейсбук.

" Извинението, което получих от Фейсбук, беше победа над проведеното тролско войнство, което получава указания и тормози хора. "

Радина Ралчева

Конкретните случаи

При изтритата обява на Радина Ралчева, която след това беше препечатана в медии и оповестена от други профили, най-вероятно става дума за автоматизирано събаряне от изкуствен интелект. Проблемът е, че в статуса на Ралчева участва думата " роми ". В случая тя не е употребена в отрицателен подтекст, само че при докладване изкуственият разсъдък на Фейсбук автоматизирано смъква сходни изявления, тъй като съдържат думи, които най-често се свързват с " език на омразата ".

Ралчева " апелира " пред Фейсбук, действителен модератор преглежда обявата и тя се връща в мрежата. В обществената мрежа тя разяснява, че това най-вероятно е политическа поръчка за всеобщи отчети. Въпреки че Ралчева е права, че с цел да бъде свалена една обява, тя би трябвало да бъде докладвана, няма доказателства, че броят на отчетите трансформира логаритъма на изкуствения разсъдък, нито че нейната обява е била докладвана проведено.

Случаят с Манол Глишев е малко по-сложен, доколкото езикът на неговите обява е очебийно политически коренен. Предположението му, че става въпрос за проведено докладване по политически аргументи, също не може да бъде потвърдено. Според него най-силното доказателство е, че след изтриването на трите негови акаунта той е основал четвърти, който също е заличен два часа по-късно.

" Моето персонално разбиране е, че това не е работа единствено на Фейсбук и не е единствено използване на машинни стандарти за " език на омразата ".

Манол Глишев

Обяснението може и да е друго

Накратко, Глишев има прекомерно доста фотоси във Фейсбук, на които е маркиран. Това значи, че мрежата автоматизирано може да разбере кои от новите профили са негови още по фотосите. Така не е нужно да бъдат докладвани всички три акаунта – нужно е да бъде свален един, а другите два ще го последват, тъй като системата ги разпознава като клонинги. При основаването на четвъртия акаунт, който също е с негова фотография, системата го разпознава след два часа.

Това може елементарно да бъде тествано от съвсем всеки консуматор във Фейсбук. Ако имате задоволително на брой маркирани фотоси в обществената мрежа, когато отворите ваша, профилната си да вземем за пример, и натиснете десен бутон, с цел да ревизирате информацията за изображението, ще видите освен изложение на заобикалящата ви среда, само че и личното си име. Накратко, Фейсбук ви познава и разпознава – на това се крепи бизнесът на компанията.

Непрозрачният Фейсбук

Проблемът с модерирането на Фейсбук е световен. Начинът, по който се ръководи наличието в обществената мрежа, е, меко казано, непрогледен. Всъщност Фейсбук има малцина модератори. При 2.3 милиарда консуматори те не могат да свършат цялата работа в обществената мрежа. Затова компанията разчита на изкуствен интелект, който да следи за " неприятно " наличие. И въпреки логаритъмът да е теоретичен да следи и за обидни думи, както " роми " в съответния случай, Фейсбук залага на този модел главно поради шерването на порнография, убийства и друго брутално наличие, което се смъква автоматизирано.

За страните, в които се приказва локален език със едва международно разпространяване, какъвто е и случая с България, компанията наложително има локален модераторски екип, който да преглежда наличия от локалните консуматори.

Въпросите, които към момента нямат отговор, са доста. Кога една обява се преглежда от действителен модератор, а не от изкуствен интелект? Има ли тежест какъв брой пъти ще бъде докладвана дадена обява и може ли тя да бъде свалена единствено въз основа на задоволително отчети, без тя да нарушава разпоредбите?

В " лабораторна " конюнктура в редакцията на " Капитал " извършихме следния опит: избрани изявления и избран потребителски профил на публицист бяха всеобщо докладвани в границите на един час. Нито обявата, нито профилът бяха свалени.

" Капитал " изпрати горните въпроси към Фейсбук, само че не получи съответен отговор на тях. Вместо това от обществената мрежа цитираха своите общи правила за прилагане.

По време на чуването си в американския Конгрес през март на въпрос, обвързван също с модерацията на Фейсбук, изпълнителният шеф Марк Зукърбърг разяснява, че в бъдеще компанията ще залага от ден на ден на изкуствен интелект, който би трябвало с времето да се научи да прави разлика сред положителен и отрицателен подтекст. Членовете на комисията обаче не засегнаха тематиката с масираното докладване на наличие и по какъв начин обществената мрежа взема решение казуса с враждебните офанзиви на профили. А по този начин може би си отпътува и най-хубавата опция да разберем по какъв начин тъкмо работи машината на Фейсбук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР