[Shutterstock] Още по темата Уроците от първата стартъп вълна Пет

...
[Shutterstock] Още по темата Уроците от първата стартъп вълна Пет
Коментари Харесай

Глътка бъдеще в държавата на миналото

[Shutterstock] Още по тематиката
Уроците от първата стартъп вълна

Пет години след първите по-големи вложения в започващи компании към този момент има постоянна екосистема за поддръжка на умни бизнес хрумвания
24 ное 2017
" ДаллБогг " осигурителен проблем

Две застрахователни сдружения са уличени в нарушавания по линия на системата " Зелена карта ", по която се изплащат вреди от произшествия в чужбина
24 ное 2017
С помощта на Българска академия на науките ГЕРБ вдъхва нов живот на АЕЦ " Белене "

Няма нито един жизнерадостен сюжет без присъединяване на страната, споделят икономистите. Правителството ще стартира съвещания в Народното събрание
16 ное 2017 Има един бранш от българската стопанска система, който се откроява от останалите не толкоз с оборотите и облагите си, колкото с доста по-различните връзки сред участниците в него. Те по едно и също време са съперници, само че работят дружно средата да се развива по-бързо и по-добре. Помагат на новите играчи в него и са се научили освен да взимат, само че и да дават - време и пари на започващите компании. Малко незабелязано през последните години стартъп екосистемата в България се разви и сега към нея се насочват от ден на ден частни вложения. Те, несъмнено, го вършат освен с цел да оказват помощ на хората с хрумвания, само че и с вярата да завоюват, само че резултатът е, че сега това е едно доста прелестно изключение от общата среда, в която конкуренцията постоянно изключва общите дейности.

Темата от корицата в този брой на " Капитал " споделя какво се става на стартъп сцената в България пет години след (тогава експерименталната) инвестиция на Европейския капиталов фонд. След няколко десетки милиона евро и над 200 финансирани хрумвания по-късно изводът е, че се е основала екосистема за намиране и развъждане на новаторски хрумвания, от които след време може да се появи цяло потомство нови витални български компании. На стадия нито една от тях не впечатлява като оборот и облаги, само че с малко шанс това ще се промени. По-важното е друго - сътвори се среда, която поддържа същински съвременно предприемачество и стотици умни хора могат да се възползват от финансиране и препоръки по какъв начин да развият концепциите си.

Това е дребна глътка бъдеще в страна, където доста хора избират да живеят в предишното.

Докато стартъп екосистемата отглежда компании, които създават да вземем за пример новаторски технологии за хирурзи, българските политици се пробват още веднъж да намерят оправдания за градежа на втора атомна централа - идея и технология от 70-те години на ХХ век.

Докато започващите компании се занимават с усъвършенстване и разбор на работните процеси, Българската православна черква се бори с епохи предубеждения и зависимости от Москва и се чуди какво да прави с македонската черква.

Докато стартъп средата оказва помощ на компания за разбор на наличие от обществените мрежи, двама български застрахователи дължат над 60 млн. евро за вреди в Европа и в този момент България е застрашена от изключване от системата " Зелена карта " (прочетете повече тук).

Разбира се, не всичко към започващите компании е единствено хубаво, нито всичко останало е неприятно. Но щеше да е доста по-хубаво, в случай че правилата на тази екосистема станат предписание, а не изключение. Капитал #беззарядно

Седмичният вестник " Капитал " е версия 3.0 - с нов стилен формат, дизайн и осъвременено наличие и към този момент излиза още в петък.

Може да го намерите в комерсиалната мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, " Еко ", " Петрол ", " Ромпетрол ", магазини " Фантастико ", " Билла ", " Кауфланд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР