[Shutterstock] Още по темата Китайско чудо за два дни Срещата

...
[Shutterstock] Още по темата Китайско чудо за два дни Срещата
Коментари Харесай

Чуй Хонгджиян: Трудно е за Китай да приеме всички правила на ЕС изведнъж

[Shutterstock] Още по тематиката
Китайско знамение за два дни

Срещата Китай - Източна Европа в София ще донесе следващите обещания за доста вложения. Не стискайте доста мощно палци
6 юли 2018
Китай позволява непознати вложения в 15 бранша

Напрегнатите търговски връзки със Съединени американски щати карат Пекин да търси други възможности
1 юли 2018 Едно от нещата, които затрудняват вложенията на Китай в Източна Европа, е фактът, че Пекин желае държавни гаранции или не желаят да се преценяват с европейските правила за обществени търгове.

- Когато Китай желае да влезе в пазарите на Централна и Източна Европа, той се обляга на личния си опит, критерии и стандарти. Десетилетия по-рано европейски вложители и компании пробиваха на китайския пазар, като упорстваха да следват личните си стандарти и правила. Сега Китай гледа на Източна Европа като на нововъзникващ пазар. Може би можем да намерим метод да заобиколим тази алтернатива - по какъв начин можем да имаме общи стандарти и критерии?

Трудно е за Китай да одобри всички правила на Европейски Съюз внезапно. Не може страната ни да промени напълно своята система, с цел да влезе на европейските пазари. Държавните гаранции бяха потребен инструмент на китайските политики в други разрастващи се райони, само че може би това не е допустима политика тук. Преди няколко дни Китай и Босна и Херцеговина се договориха да построят електроцентрала, без държавни гаранции, само че като откриха различен метод да договорят навременното връщане на заема.

Част от недоверието в китайските вложения произтича от обстоятелството, че жителите в страните от Източна Европа нямат доверие в личните си политици и считат, че ще се стигне до корупционни покупко-продажби.

- Китай също се пробва да се бори против корупцията. Китайските управляващи изискват от своите компании да съблюдават законите тук. Но в случай че се случи някаква корупционна договорка, китайският вложител би трябвало да бъде изправен пред съда тук. Това е огромната задача за управниците в тези страни - те би трябвало да построят системата по този начин, че да не дават опция за корупционни покупко-продажби.

Колкото до евтините заеми, нашият опит в Африка и Латинска Америка демонстрира, че един от позитивите на китайските вложения е, че не постановат специфични условия - политически или обществени.

Един от проблемите на търговията с Китай е достъпът до китайския пазар, който е сложен. Как може да бъде преодоляна тази преграда?

- Не мисля, че това е значим въпрос за централно- и източноевропейските страни. Големият проблем е комерсиалният дисбаланс. Сега Пекин се пробва да сътвори инфраструктурните връзки с тази част от света. Проблем е по какъв начин да се усили потенциалът на произвеждане тук. Китай е огромен пазар. Отговорът е да се основат повече комбинирани произвеждащи бази. Трябва да се търсят браншове, в които източноевропейските страни да се кооперират и да изнасят дружно. Капиталът и технологията ще идват от Китай, а износът ще отива към китайските пазари.

Защо Европейска комисия на е поканена на 16+1?

- От втория конгрес 16+1 се канят лица от Европейски Съюз, които да вземат участие. В началото евроинституциите демонстрираха отвращение да се включат в тези формати. Според мен имаше психически фактор, тъй като огромните страни от Европейски Съюз толкоз бяха привикнали с обичайните модели за кооперация с Китай, в който те задават дневния ред. Китай единствено следваше. Но времената се трансформираха, в този момент Китай е втората най-голяма международна стопанска система и е по-активна на интернационалната сцена и желае да има по-равностойни връзки с Европейски Съюз.

Не е ли по-логично за източноевропейските страни да стоят в тима на Европейски Съюз, където да имат по-силна обща позиция?

- Това е въпрос за Брюксел. Трябва да се зададе въпроса - би трябвало ли западните страни да са постоянно водещи, а останалите - да следват, като придатък на Западните стопански системи. Или задачите в действителност да се сътвори съюз на равенството и интеграцията. Когато политиците от Западна Европа дадат откровен отговор на този въпрос, ще е по-лесно. Мисля, че Китай гледа на кооперацията 16+1 като метод да поддържа Европейски Съюз в битката му да затвори пропастта на развиването сред Изтока и Запада.

Защо ще се разредят срещите във формата 16+1 от следващата година нататък?

- Това е въпрос на прагматизъм. Ето ви на практика образец - след срещата в София следва среща на равнище Китай - Европейски Съюз, която се случва 8 месеца след предходната. Какво може да се случи за 8 месеца? Не доста. Затова желаеме да създадем нов график, който да дава отговор на плановете, по които се работи.

Интервюто взе Мартин Димитров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР