[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Тревата на растежа

[Shutterstock.com]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
В края на предходната седмица Greenlane Holdings стана първата американска компания, обвързвана със бранша за произвеждане на марихуана и консумативи, направила първично обществено предложение IPO на Nasdaq. Досега такива бяха правили единствено канадски сдружения. Greenlane Holdings съумя да набере рекордните за промишлеността 102 млн. $, а при дебюта на вторичния пазар акциите й скочиха в един миг със 70%. Всичко това е следващата илюстрация за горещия пазар на акции от фирмите, които създават канабис и артикули от него.

В момента действително нито една промишленост не пораства толкоз бързо, колкото марихуаната – пазарът през днешния ден се прави оценка на 12 милиарда $, а към 2025 година се чака да доближи 146 милиарда $ съгласно Grand View Research. В 33 щата в Съединени американски щати тя е легализирана за медицински цели, а в 10 е разрешено пушенето за наслаждение. През есента на предходната година използването за персонални цели в Канада стана легална, откакто за медицински цели беше разрешено от 2001 година В България канабисът за медицински цели е неразрешен, а притежанието и пушенето му е криминализирано.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За едни арест, за други рентабилност

И до момента в който тук задържат даже за минимални количества постоянно млади и перспективни хора, то в Северна Америка се развива борсов пазар, който опиянява и носи рентабилност на вложителите. За благополучие към този момент няма данни в България да задържат за вложения в компании от бранша. Основният показател, който следи фирмите в района, North American Marijuana, се е повишил с 30% за последните 12 месеца. За съпоставяне необятният борсов знак S&P500 e донесъл към 9%. Това е доходността, която да вземем за пример вложител би получил, в случай че влага в борсово търгуван фонд (ETF), който следи един от двата показателя.

Пазарът на акциите на канабис компании продължава да е движен от легализацията в Канада и Съединени американски щати и от покупко-продажбите в бранша. Освен това промишлеността към този момент дава условия за основаване на напълно нови и разнообразни бизнес инициативи и компании. Например производителят на бирата Corona - Constellation Brands, купи дял от 38% в най-голямата канадска компания за канабис Canopy Growth против 4 милиарда $, което даде и подтик в цените на акциите й. Двете компании към този момент оповестиха, че възнамеряват да развиват и продават артикули, основани на марихуана, в Канада. Такива упоритости апропо имат и други огромни производители като Anheuser-Busch InBev, Altria и Coca Cola, като най-вероятно описът ще се усилва.

Секторът ражда нови и новаторски компании. Като Innovative Industrial Properties (IIP) да вземем за пример. Това е сдружение със специфична капиталова цел (REIT- АДСИЦ) за парцели, което влага в офис площи, които по-късно отдава чартърен на компании, профилирани в произвеждане или търговия с канабис, медицински сдружения, произвеждащи медикаменти на тази база, и други от бранша. IIP към този момент има 18 парцела в 11 щата, а акциите й са листнати на борсата в Ню Йорк (NYSE). В момента тя има междинна рентабилност от вложенията си в размер на 14.9% - от наеми и такси за ръководство. Освен това сдружението има обвързване да разпределя наложителен дял, което обезпечава 2.2% рентабилност, а останалата част може да реинвестира в нови парцели.

Преглед в десетте най-големи компании в показателя North American Marijuana демонстрира, че болшинството са донесли двуцифрена рентабилност през последните 12 месеца, като единствено една е на загуба. Върху всяка от тях обаче работят и характерни фактори, а бурното развиване на бранша носи и опасности към тези акции (виж карето). Освен това доста от скъпите бумаги на фирмите се движат в посока друга от тренда на бранша като цяло, да не приказваме за обичайния пазар на акции.

Например компанията Tilray Inc. направи едно от най-атрактивните първоначални обществени предлагания през юли предходната година, след което акциите й започнаха да порастват бурно, с цел да доближат 214 $ през септември, при към 22 $ на дебюта й. Интересът към нея беше предизвикан от вероятностите й - тя създава и търгува с канабис в Канада и Съединени американски щати, създава плантации и в Европа. Освен това имаше и стеснен свободно търгуем размер акции поради lock up интервал от 180 дни (ограничение за продажби от огромните акционери), което напомпа цената при високото търсене и лимитирана ликвидност.

Дефицитна стока

Това, което тормози вложителите в един миг, обаче стана опцията на Tilray да отговори на високото търсене, т.е. дали има задоволителен потенциал да пораства дружно с пазара. Например компанията завърши предходната година с към 79 дка площи с канабис в Канада и с малко над 23 дка, които се създават в Европа. Това може да й обезпечи най-много към 100 хиляди кг канабис, което даже не я слага в топ 10 на най-големите канадски производители. За съпоставяне - Aurora Cannabis има потенциал от 600 хиляди кг на година, Canopy Growth 500 хиляди, а Aphria 255 хиляди

Това е и измежду аргументите акциите от есента насам да са с напън надолу. Без да се навлиза в дълбочина, това е единствено една от илюстрациите за проблемите, с които се сблъскват фирмите и вложителите на този млад и бързо разрастващ се пазар. Дефицитът е едно от главните терзания на вложителите, други ги тормози пък тъкмо противоположното - насищането на пазара. Легализацията в Канада да вземем за пример с изключение на наслада донесе и терзания - новите регулации постановиха строги правила къде и какъв брой може да се продава, което действително лимитира пазара. Преди вложения, внимание!

- Пазарът е високодоходен, само че и доста рисков, което значи и евентуални загуби. Освен това постоянно има слаба корелация с обичайните компании - т.е. трендът му се разграничава от този на пазарния тренд. При всяка компания работят и характерни фактори.

- Дружествата в бранша работят на мощно контролиран пазар, т.е. резултатите им са подвластни от решения на организации и държавни управления. Продуктите с канабис за медицински цели минават през утвърждението на федералната организация по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати. Акциите на доста от тях са създали мощен скок още преди да има утвърждение, само че негативно мнение може да докара до срив в цените им. Освен това при някои медикаменти към момента не е потвърден изцяло резултатът им.

- Пазарът на фирмите е стеснен главно в Северна Америка и страни, където няма възбрана за потреблението на лекарства с канабис и приемането му за наслаждение. Това лимитира опциите на производителите да порастват на повече пазари.

- Често акциите на производителите на марихуана попадат в категорията penny stock, а доста от тях се търгуват на OTC пазар – извънборсов, което носи риск да не се реализира най-справедливата цена за тях или да се усилят разноските за такси и комисиони. Положително е, че последната година от ден на ден акции се листват на контролиран пазар - NYSE, Nasdaq, Канадската фондова борса, която със 146 листнати компании обвързвано с канабиса е известна като Cannabis Stock Exchange.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР