[Shutterstock] Броени дни преди изборите Слави Трифонов оповести информация, която

...
[Shutterstock] Броени дни преди изборите Слави Трифонов оповести информация, която
Коментари Харесай

Вечерни новини: Колко пари получават партиите, САЩ смекчиха атаката срещу Huawei, Ники Лауда почина

[Shutterstock] Броени дни преди изборите Слави Трифонов оповести информация, която би трябвало да ядоса гласоподавателите, в случай че се окаже истина. Според данните на Трифонов (които към този момент наподобяват достоверни) излиза, че партиите си разпределят даже по-големи дотации от тези, които им се поставят по закон. Държавата евентуално осребрява всички гласове от изборите в интерес на партиите с право на дотация, а освен съответните гласове за тях. От министерство на финансите към този момент нямат пояснение за тази порочна процедура. Това е изключително сензитивна тематика в общество, където 2.5 млн. души гласоподаваха дотациите да бъдат понижени, само че те все пак не бяха.

Засега не е ясно дали Трифонов влиза в политическо съревнование, само че популизмът преди изборите в неделя е все по-интензивен. След като през вчерашния ден Бойко Борисов за следващ път разви конспирацията, че се готви нов " Костинброд " по учебника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " пред bTV, през днешния ден с ефир разполагаше и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя отговори, че с изказванията за нов " Костинброд " Борисов оправдава бъдещата си загуба на евровота и че ГЕРБ ръководи посредством всяване на боязън и са " затънали в корупция ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На европейската сцена не престават трусовете от абсурда " Ибисагейт " в Австрия, като държавната рецесия в страната се изостря. В международен мащаб пък има продължение по конфликта сред Huawei и Съединени американски щати, а американската страна направи краткотрайни отстъпки за рестриктивните мерки за китайската компания.

НАЙ-ВАЖНОТO

Партиите взимат по-големи дотации в сравнение с планува законът, сигнализира Слави Трифонов

Реалната дотация, която партиите с право на дотация получават, е 13.23 лева за глас, а не 11 лева, както планува законът за държавната дотация за политическите партии и обединения. Това разгласи нощес в предаването си Слави Трифонов, базирайки се на информация от финансовото министерство за размера на дотациите на партиите за 2018 година
Право на държавни средства имат петте парламентарно показани партии и обединения ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ, както и една извънпарламентарна партия - " Възраждане " на Костадин Костадинов. Те са получили на последните избори общо 2 920 804 гласа. Умножени по 11 лева на глас, шестте обединения би би трябвало да си разпределят общо сума от малко над 32.1 млн лева годишно. В реалност обаче са си разпределили с над 6.5 млн лева повече или общо 38.6 млн лева
От екипа на Слави означават, че на процедура сметките се връзват, в случай че се осребрявят освен гласовете за шестте партии, а всички гласове от последните избори - в това число гласовете за партии и обединения, останали под чертата, както и гласовете " Не поддържам никого ". Те са общо 3 513 419 и умножени по 11 лева на глас дават сума доста близка до посочената от финансовото министерство сума на дотацията за 2018 - малко над 38.64 млн лева

" Капитал " изпрати уточняващи въпроси до финансовото министерство, само че до края на работния ден оттова по този начин и дадоха отговор дали става дума за неточност и дали в действителност това е формулата за пресмятане на дотацията и в последна сметка за какво цената на действителен глас е по-висока от написаната в закона. Ако догатките са правилни, илиза, че даже гласоподавателите да са подкрепили групировка, която не е предходна прага за дотация, или пък са упражнили протестен избор, страната осребрява гласовете им в интерес на други партии и колалиции по-късно. Не е ясно и от кой момент е тази процедура на изчисление на дотациите. Единственият коментар всъщност на премиера Борисов беше, че от ГЕРБ са подготвени да намалят дотациите, " само че партиите не би трябвало да попадат в зависимости ".

Съединени американски щати отсрочи с три месеца рестриктивните мерки против Huawei

Напрежението сред Китай и Съединени американски щати продължава, ден откакто Гугъл внезапно ограничи достъпа на Huawei до операционната си система Android. Решението беше разследване на решението на Тръмп да вкара китайския колос в черен лист на фирмите, които са опасност за националната сигурност. Късно в понеделник американското държавно управление смекчи за 90 дни (до 19 август 2019 г.) рестриктивните мерки, като сътвори краткотраен общ лиценз, допускащ на компанията да дава актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства. Въпреки това създателят на китайската компания Жън Чжънфей съобщи, че " рано или късно ще има спор " със Съединени американски щати в напъните за международно превъзходство. Според него ограниченията на Съединени американски щати няма да имат въздействие върху компанията му.

Това надали е по този начин, в случай, че мобилните устройства на Huawei работят с Android, а различната система на производителя е единствено отчасти тествана и то само на китайския пазар. Kомпанията обаче твърди, че е очаквала сходно развиване. Събитията от последните дни демонстрират фронтовете, на които ще се водят бъдещите борби сред международните сили.

Държавната рецесия в Австрия се изостря, престои избор на съмнение към Курц

Фотограф: Leonhard Foeger
Държавната рецесия в Австрия поради абсурда " Ибисагейт " се изостри още повече, откакто нощес канцлерът Себастиан Курц въпреки всичко предложи за уволняване министъра на вътрешните работи Херберт Кикл от крайнодясната Партия на свободата, с претекст, че не може да надзирава следствието за личната му партия. В отговор националистите, които са сътрудник на Курц в ръководството, отдръпнаха от кабинета всичките си министри. Въпреки че канцлерът разгласи подготвеност да ръководи до провеждането на предварителни избори на есен с държавно управление на малцинството, опозицията изиска избор на съмнение, който ще се организира на 27 май, понеделник. И в случай че крайната десница го поддържа, вотът ще мине, защото ръководещите нямат болшинство в Народното събрание и президентът ще би трябвало да разпореди на подобаваща персона, не безусловно политик, да сформира краткотрайно държавно управление.

Според анализатори сходна рецесия не е имало от 1945 г насам и тя е казус в историята на Втората република. Скандалът " Ибисагейт " се разви седмица преди евроизборите. Той включва записи от 2017 година, на които водачът на крайната десница Щрахе дава обещание великодушни строителни поръчки на мнима рускиня, показала се за племенница на олигарх, в случай че тя купи най-популярния таблоид в Австрия и помогне за възстановяване на резултатите на партията на предстощяите тогава избори.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Официален старт на строителството на газовата връзка с Гърция


Церемонията за формалния старт на строителството на междусистемната газова връзка с Гърция най-вероятно ще се състои на 22 май с присъединяване на премиера Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас. Въпреки това фактическата работа на терен на 183-километровата тръба сред Стара Загора и Комотини няма да стартира незабавно, защото към момента текат периоди за обжалване по договорите за доставка на тръбите и за строителството.

Заради условието газопроводът да бъде въведен в употреба до края на 2020 година, построяването му би трябвало да стартира най-късно през юни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Финалът на " Игра на тронове " - рекорден брой фенове, само че и известно отчаяние

Фотограф: Evgenia Novozhenina
Над 19.3 млн. души са гледали финалния епизод от последния сезон на хитовия сериал " Игра на тронове " в Съединени американски щати - рекорден брой, разгласи каналът HBO в понеделник. Последният епизод на фентъзи поредицата, въодушевена от книгите на Дж.Р.Р. Мартин " Песен за огън и лед ", е бил и най-гледаното настрана живо предаване на компанията. " Игра на тронове " е наличен в над 150 страни, само че от HBO споделят, че е мъчно да съберат точни данни от всички пазари, което прави невероятно и изчисляването на световната гледаемост.

Сред почитателите обаче има и висока доза отчаяние от последния епизод. Мнозина считат, че финалът е бил прекомерно слаб, както и предходните няколко епизода и неподобаващ за сагата. Бяха видяни и няколко гафа - като забравена в кадър бутилка с вода. Много от почитателите пък просто не могат да понесат мисълта, че поредицата завършва и желаят продължение.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Българката Детелина Събева, някогашна служителка на Credit Suisse, се призна за отговорна пред съд в Ню Йорк по едно от обвиняванията за пране на пари в Мозамбик, съобщи " Ройтерс ". Тя е един от тримата чиновници на банката, обвиненени, че са били забъркани в корупционната скица със заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над $2 милиарда Най-малко $200 млн са били отклонени. Швейцарската банка твърди, че не е знаела за противозаконните действия.

Предвидени са 4 млн. лева за компенсиране на вредите от градушките, заяви министърът на земеделието Десислава Танева в Свищов - районът пострада мощно в последните дни от градушки и дъждове. Около 70 хиляди дка земи са с провали и страната ще компенсира изцяло пропаднали площи до идващия месец.

Скоро ще бъде подготвен законопроектът за наказания против фирмите, които вземат участие в " Северен поток 2 ", сподели министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери. Проектът за газов водопровод е остро подложен на критика от Съединени американски щати, които се опасяват, че той ще усили зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ.

IN MEMORIAM

Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

[Associated Press]
Легендарният някогашен водач във Формула 1 Ники Лауда е умрял на 70 години в понеделник, заяви фамилията му. Австриецът е троент международен първенец и една от емблемите в спорта. Той влиза във Формула 1 през 1971 година, когато е на 22 години, а кариерата му продължава до 1985 година
Лауда е единственият водач в историята на Формула 1 ставал първенец с двата най-успешни тима - " Ферари " и " Макларън ". Незабравимо остава и съперничеството му с Джеймс Хънт през 70-те години, за което ракзава и основаният през 2013 г филм Rush с присъединяване на Даниел Брюл и Крис Хемсуърт.
След края на своята дейна кариера Лауда се занимаваше с бизнес. Той беше притежател на няколко самолетни компании - Lauda Air, Air Niki и Lauda Motion. Във Формула 1 за малко беше консултант на " Ферари ", а по-късно и на " Ягуар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР