[Shutterstock] :- Активите на пенсионните фондове растат до 13 млрд.

...
[Shutterstock] :- Активите на пенсионните фондове растат до 13 млрд.
Коментари Харесай

С вашите пари в нашите компании

[Shutterstock] :

- Активите на пенсионните фондове порастват до 13 милиарда лева, само че казусът със обвързваните лица се задълбочава.

- Инвестициите на осигурителните сдружения на " Химимпорт ", " Еврохолд " и Ковачки в свои бизнеси са нарастнали като сума до към 700 млн. лева, а при някои и като дял.

- Най-голямата инвестиция сумарно, която участва и в портфейлите на съвсем всички универсални фондове, е " ЧЕЗ систематизиране " със 113 млн. лева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Пенсионните фондове:

Инвестиции в свързани... какво?

За следващ път регулаторът не съумя да установи, че обвързваните вложения са дългогодишна процедура за сдруженията, които са част от локални групи
10 фев 2017
Дългоочакваното разкъсване на свързаностите

Промените в частта за вложенията на пенсионните фондове са по-скоро позитивни и може да понижат някои неприятни практики
28 апр 2016
Инвестициите на пенсионните фондове:

Статуквото се резервира

Година откакто ръководещите се концентрираха върху това по какъв начин се ръководят парите на обезпечените, вложенията в свързани лица си остават основният проблем
22 яну 2016 Ако се съди по резултатите, спестяванията на българите за втора пенсия са в сигурни ръце. Всичко в българските частни пенсионни фондове се развива прелестно през 2017 година Двуцифрен растеж на активите до близо 13 милиарда лева Средна рентабилност към 6%, която бие инфлацията и наподобява галактическа на фона нулевите лихви по депозитите. И всичко това, откакто минаха без основни забележки през огромен регулаторен обзор на активите.

Това, което инспекцията не установи публично, въпреки и да беше загатнато във финалния отчет, беше известният от години факт - половината сдружения в бранша (контролирани от локални групи) влагат огромна част от активите на фондовете в свързани със притежателите им лица. А това е проблем, тъй като носи опасности за обезпечените - даже и при най-хубави планове концентрацията на вложенията е рискова, а също така се пораждат и редица спорове на ползи и изкушения за злоупотреби.

Това става макар възбраната в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), чиито ограничавания не изключително скрито се заобикалят от години. Буквата на закона е спазена, само че не и смисълът. А резултатът беше, че в края на 2017 година бяха ненапълно затегнати пробойните с промени в дефинициите за съгласуваност, които развързват ръцете на Комисията за финансов контрол да я открива (не че тя не я вижда, като казусът е признаван от нея нееднократно) и потвърждава.

Доколко новите текстове ще подействат е рано да се каже, защото на сдруженията е дадена година да си разчистят портфейлите. Неформалните индикации от комисията са, че настоящо ще следи да се съблюдават новите разпореждания за новите вложения, а за старите инспекция ще се прави, чак откакто изтече срокът, т.е. ноември 2018 година Съдейки по данните към края на 2017 година обаче, няма тип наклонността да се обръща и вложенията в свързани лица на към този момент обичайна четворка компании са нарастнали като сума, а при някои и като дял. Само за универсалните фондове (където се обезпечават всички родени след 1959 г.) те доближават близо 700 млн. лева, и то по консервативна оценка, без да се включат някои по-косвени схеми за заобикаляне на КСО.

С добре употребен боеприпас

От деветте пенсионни компании четири (сред които топ 3) са благосъстоятелност на непознати финансови групи и надлежно нямат локални бизнес империи, в които да влагат. От останалите пет обаче четири интензивно са вложени в свързани лица. " Сила " и " Съгласие " са свързани с групата " Химимпорт " на Иво Каменов и Марин Митев, като са елементи от двете паралелни официално несвързани финансови групи към банките ЦКБ и Тексимбанк. " Бъдеще " е благосъстоятелност на адв. Тодор Табаков, само че в бранша, а и като капиталова политика се свързва с групата " Еврохолд ". А " Топлина " е следено от Христо Ковачки. Най-малкият състезател в бранша - Пенсионноосигурителен институт, се свързва с Алексей Петров, само че в вложенията му не се виждат свързани компании.

Прегледът на портфейлите на универсалните фондове не демонстрира някакви особени новости през 2017 година, като се употребяват познати похвати. И трите групи не престават да качват на фондовата борса официално несвързани нови излъчвания акции или облигации с явната единствена цел да бъдат записани от пенсионните фондове в групата. Тъй като българските фондове към момента на практика не изплащат пенсии, а всеки месец постъпват вноски, по този метод част от парите на обезпечените се насочва към бизнеси на притежателите на пенсионната компания. Връзките всекидневно са косвени и в случай че КСО се чете чисто официално, нарушаване няма.

Продължава да се ползва и другата обичайната скица за заобикаляне на рестриктивните мерки - пенсионните фондове влагат във взаимни фондове, които на собствен ред влагат в компании от групата. В орбитата към " Химимпорт " има 6-7 директно или индиректно следени ръководещи сдружения, а при " Бъдеще " те са 2-3. Ако тук има относително нов детайл, той е, че към този момент интензивно за това заобикаляне на рестриктивните мерки се употребяват и услугите на несвързани и официално самостоятелни ръководещи сдружения. Така да вземем за пример пенсионните фондове на " Съгласие " и " Сила " са на практика единствените вложители във взаимния фонд " Елана България ", който е с 32 млн. лева чиста стойност на активи. А неговите вложения са на практика напълно в познати компании от портфейлите на двете пенсионни компании. По сходен метод и " Съгласие ", и " Сила " са измежду най-големите вложители във фондовете на " Капман " и " Компас ", които на собствен ред влагат част от средствата в следения от групата листван в Лондон заможен фонд Black Sea Property, посредством който беше купена централата на " Биохим ".

Друга също към този момент тествана от няколко години методика на фондовете от трите групи е да си кръстосват участията - да вземем за пример " Съгласие " купува акции или облигации на сдружения към " Еврохолд " и в подмяна " Бъдеще " придобива дялове в компании към " Химимпорт ". Аналогични двустранни интервенции вършат и " Бъдеще " и " Топлина ". Така официално вложенията в свързани лица понижават, а и могат да се заобиколят рестрикции за оптимален % от активите, вложен в един емитент. Ако тези кавалерски разменени пакети се включат към обвързваните вложения, сумата им би набъбнала до над 850 млн. лева От данните за 2017 година да вземем за пример се вижда, че от пласираните в края на годината 70 млн. евро облигации на " Еврохолд " близо половината са записани от пенсионни фондове на четирите пенсионни компании. Основно от " Съгласие " и " Сила ", които взаимно са вложили 60 млн. лева

Фаворитите на фондовете

Извън тези рокади и гамбити в портфейлите на фондовете няма основни разбърквания. Запазва се консервативната конструкция - над 50% от вложенията приблизително са ориентирани в ДЦК, а към 30% са в акции и дялови принадлежности. Делът на корпоративните облигации също стои в границите на 11-12%, само че при фондовете с задгранична благосъстоятелност те понижават до най-малко, а задържането идва главно от новите попълнения от орбитите на " Химимпорт " и " Бъдеще ".

Най-голямата инвестиция сумарно, която участва и в портфейлите на съвсем всички универсални фондове, е " ЧЕЗ систематизиране ", където по цени към края на годината вложенията са 113 млн. лева Тази челна позиция значително се движи от повишаването на цените на акциите на електроразпределителното сдружение в очакване на договорка за мажоритарния пакет, което би довело и до търгово предложение за изкупуване на миноритарните пакети. Други обичайни любимци на пенсионните фондове си остават " Софарма " с над 90 млн. лева и " Монбат " - 75 млн. лева

Друго съответствие, което се резервира, е над половината от вложенията да са ориентирани зад граница. От пенсионните фондове от дълго време изясняват това както с желанието за диверсификация и търсене на рентабилност през годините на рецесията, по този начин и с неналичието на нови и качествени емитенти на Българската фондова борса. През последните години по-скоро имаше наклонност компании да се отписват от търговия, като при възможна договорка за активите на CEZ в България този проблем може да се изостри в допълнение. Същевременно обаче към този момент има поръчка за първото огромно в началото обществено предлагана от над 10 години насам - на " Градус ". При глада за локални обществени компании то може да притегли вниманието на портфолио мениджърите на пенсионните фондове. А при триумф това може да генерира и интерес от други компании да погледнат още веднъж към финансовия пазар за финансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР