[Shutterstock] 1. Тайната държавна сграда в София тех паркАко има

...
[Shutterstock] 1. Тайната държавна сграда в София тех паркАко има
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

[Shutterstock] 1. Тайната държавна постройка в " София тех парк "

Ако има ранглиста за най-непрозрачни ведомства и обществени предприятия, Държавната консолидационна компания (ДКК) прави всичко допустимо с всяко свое деяние да резервира водачеството си. Последното - в другояче мъртвия август е купила право на градеж върху 25 декара за съвсем 22 млн. лева Продавач е обвързваното сдружение под шапката на министъра на стопанската система - " София тех парк ", в което ДКК също има над 10% дял. Операцията се вижда в имотния указател и излезе около инспекция на " Капитал " къде ще е бъдещата постройка на здравното министерство. От държавните документи излиза наяве за проекта на държавния холдинг да строи административен комплекс в държавния тех парк. Около договорката има най-малко два казуса. Вижте тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 2. Защо страната не желае да рекултивира градските депа за отпадъци

Още през 2017 година, при откриването на районното хранилище за битови боклуци на Пазарджик, министърът на околната среда Нено Димов разгласи казуса със старите сметища за съвсем решен. " Остават едни 17, с които би трябвало да се оправим до края на годината. Министерството е безусловно уверено, че ще реализира този резултат ", сподели той тогава.

Две години по-късно обещанието на министъра за рекултивация на старите сметища продължава да си бъде все по този начин " положително благопожелание ". Конкретно за пазарджишкото процедурата за избор на компания, която да го рекултивира, стартира едвам при започване на юли тази година, а плануваният период за осъществяване е близо четири години. В края на август пък закритото остаряло бунище във Велинград се възпламени и пожарникарите се бориха четири дни, с цел да потушат пожара. Малко преди този момент пламна и сметището в Свищов, където кметската администрация беше принудена на два пъти да разгласи бедствено състояние поради обгазяването на града от пушеците.

3. Рециклиране за напреднали: какво е ъпсайклинг

В търсене на душ след последните плажни дни за лятото на няколко места по Черноморието ще откриете сърф дъски, хитро трансформирани в къпалня. После може да отморите в заведение, направено по модел, все по-разпространен из целия свят - храната е домашна, ситуацията непринудена и ви настаняват на маса, към която са подредени канапета от остарели кожени куфари. Свежи цветя, поникнали от цветни ботуши, придават спомагателен нюанс, ръцете си плакнете в медна тава, превърната в мивка, а най-после получавате коктейл в буркан вместо чаша.

Напоследък този различен свят, вид " Алиса в Страната на чудесата ", се трансформира в известна действителност. През последните години дизайнът и изкуството подемат вълната на така наречен ъпсайклинг ( " upcycling " от английски). Това не е просто естетическа волност, а преработване от нов тип. Подробности по тематиката четете тук.

4. Кои са " меките " ограничения, които могат да върнат интереса към държавната железница

Влакът Бургас - София, някъде следобяд, в бистрото. Кроасаните с шоколад са свършили. Сандвичи няма. Дори кафето " 3 в 1 " е мираж - има единствено нормално нес. И за похлупак - бирата не е студена.

Макар тези условия да не звучат звездно (дори не приказваме за петзвездно), вагон-бистрото на БДЖ е цялостно. Композицията изминава дистанцията за същото време като рейсовете и на аналогична цена, само че с опцията за по-приятно и удобно ликвидиране на времето под звуците на присъщото " тудуф - тудуф ". Докато всички погледи от години са ориентирани към тежките и скъпи ограничения като закупуването на преносим състав за стотици милиони, дребни корекции могат да донесат известни конкурентни преимущества на компанията. До момента обаче и по-отношение на така наречен soft ограничения, които включват и онлайн резервациите на билети или опцията да търсиш правата си, БДЖ демонстрира аналогична скованост, като в този момент новото управление може или да промени това, или да повтори предшествениците си.

5. Може ли да се печели от парцели на борсата

Искате да се възползвате от взрива на пазара на недвижими парцели, само че нямате задоволително средства да купите жилище с капиталова цел? Или пък виждате повече капацитет в пазара на офис площи? Няма да ви предлагаме комплицирани схеми, а да разгледаме една от известните други възможности, която разрешава да се влага на пазара с дребни суми.

Става въпрос за сдруженията със специфична капиталова цел, които влагат в парцели, познати със комплицираната абревиатура АДСИЦ. Всичко по тематиката ще откриете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР