Шумен. Сборяново продължава да ни изненадва с нови непознати аспекти

...
Шумен. Сборяново продължава да ни изненадва с нови непознати аспекти
Коментари Харесай

Проф. Диана Гергова: Сборяново продължава да ни изненадва с нови аспекти на богатата погребална обредност и ритуали, практикувани на територията на Източния царски некропол

Шумен. Сборяново продължава да ни изненадва с нови непознати аспекти на богатата погребална обредност и ритуали, практикувани на територията на Източния царски некропол. Това сподели пред Радио „ Фокус “ - Шумен археологът проф. Диана Гергова. Само преди броени дни воденият от нея екип приключи разкопките на територията на келтското светилище, като и в третия сезон на изследването му се регистрират забавни резултати. В западната част на ограденото с трапецовиден трап светилище са открити фрагменти от тракийска и вносна керамика, следи от горяло стъкло, стъклено мънисто, амфорни дръжки и други Изненада за археолозите се оказва значителен камък, подложен в рововете на келтското светилище. За повторно от началото на изследването му екипът попада и на горели човешки кости.
„ Продължаваме да събираме извънредно забавни данни какво се случвало в самите изкопи, които са ритуално изкопани. Какво е било поставяно в тях и още веднъж, както и в първата година, когато бяха огромните ни находки, откриваме следи от човешки остатъци, от блага, което евентуално е обвързвано с типичното за гетите препогребване “, сподели проф. Гергова.
В региона на светилището през този сезон са открити и други две вкопани структури с форма на квадрат, завършени от изкопи, с ориентировка югоизток - северозапад. Новите структури са близки до структурата на келтското светилище. „ Това са още веднъж изкопи, само че те ограждат квадратни пространства и евентуално са част от един отбор, дружно със светилището, което изследваме. Това е първият сезон, в който ги засичаме, като в рововете има обособени находки от същата епоха- от 4-3 в Пр. Хр. “, изясни проф. Гергова. Близо месец са траяли тази година разкопките на територията на келтското светилище.
Съръководител на експедицията е доктор Йордан Анастасов от Женевския университет, в работата на терен са взели участие още веднъж експерти от Европа и студенти от Швейцария и България. „ За нас е огромно задоволство, тъй като попадаме на нови знаци за ритуални практики в южната част на некропола, към могилата на Котела и наоколо до келтската каляска, която намерихме в една от могилите. Попадаме на нови данни за това духовно единство на келти и траки - имаме чисто келтски структури, които са ситуирани на територията на тракийския некропол, както и находки от келтски или тракийски генезис. Много съм удовлетворена от прецизната работа на нашите студенти. Да откриете горели разпилени кости в един трап, напълнен с пръст, е доста огромно достижение, а тези находки ни дават доста значима информация “, сподели още проф. Гергова.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР