Щраусите са екзотични птици, които в последно време са доходоносен

...
Щраусите са екзотични птици, които в последно време са доходоносен
Коментари Харесай

Заболявания при щрауса

Щраусите са екзотични птици, които напоследък са рентабилен бизнес поради интереса към щраусовото месо и яйца. За сполучливото размножаване на щрауси във фермите е нужно положително познаване на болести при тези птици, особеностите на тяхното лекуване и предварителна защита.

Екзотичните птици страдат от редица болести, които могат да унищожат цялата плантация и да причинят огромни финансови загуби на щраусовата плантация.

Респираторни болести

Към тази група са заболявания по щраусите, породени от вируси от група А и се характеризират с увреждания на дихателната система, храносмилането, отоци и меланхолия. Предава се по въздуха или нечист фураж.

Пневмониите също са постоянно срещани при щраусите и водят до гибелта на птиците. Отново става въпрос за вирусно предаване или като резултат от затруднение от респираторно заболяване.

Лошият въздух, съществуването на непознато тяло в дихателните пътища също води до респираторни заболявания по щраусите.

Инфекциозни заболявания

Микоплазма - инфекциозно заболяване, което се съпровожда от увреждане на въздушните торбички, носната лигавица и белите дробове. Източник са заболели птици, носители на микоплазмоза. Заразяването е по дихателен път. Смъртността при младите животни е доста висока - 20-30 %.

Бактериални заболявания - те се случват поради нарушена имунна система, незадоволителни условия на задържане и изискват антибиотично лекуване.

Стаза - това е заболяване по щраусите, при което птицата няма вкус и стопира да се движи. Лечението изисква вярна диагностика.

Стомашно- чревни болести - това са главно гастрити - гъбичен гастрит, резултат на гъбична зараза, глисти, ентерит - вирусен, паразитен или бактериален, както и стомашно заболяване, породено от плоски червеи.

 Щраус

Заболявания на мускулите и скелета

Деформация на краката - множеството дребни птици страдат от остеопороза. Една от постоянно срещаните деформации, разследване на влажната среда при развъждане е причина за увеличаване на пръстите на краката и изкривяването им.

Фрактурите също са много постоянно срещан проблем във фермите.

Демратологични болести

Птичата шарка и инфекциозните дермопатии се предизвикват от прехранени птици. Небалансираната храна на щрауса основава условия за поява на гъбички и формиране на корички, които се нуждаят от лекуване с противогъбични медикаменти.

Кожните паразити доста постоянно атакуват птици, които живеят в затворена среда среда в относителна плътност.

Вътрешни болести - измежду най-често срещаните са хепатитът и провокираните от него чернодробни болести, които изискват съответно лекуване със специфични медикаменти за подсилване на черния дроб.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР