Щом това станало известно на епископа, той побързал да кръсти

...
Щом това станало известно на епископа, той побързал да кръсти
Коментари Харесай

Днес Светата Църква Почита Мъчениците На Най-Масовото Гонение На Християните

Щом това станало известно на епископа, той побързал да кръсти оглашените и като приключил божествената Литургия, причастил със св. Тайни всички християни. Това станало в 302 година. С това ужасно събитие бил подложен венец на най-жестокото гонение срещу християните, което траяло 10 години и се свършило с възцаряването на император Константин.

Б.а: Преди формалното признание на християнството на равноправна вяра през 313 година, християните са нямали лични църкви, а са се събирали в публичните здания, наричани " базилики ". Това са били големи и монументални здания, които са били основните здания на всеки един огромен град. По това време Никомидия е част от тетархията, въведена от император Диоклециан, който разделя империята на 4 елементи. Като столица на една от тези елементи е точно Никодедия.

Бурното развиване на града допуска и внушително число жители, сигурно над 100 000 души. 20 000 мъже, дами и деца умерено могат да се съберат в такава огромна и монументална постройка с просторен двор и на няколко етажа. Според очевидците и летописците, самата постройка е горяла няколко дни. По време на Априлското въстание в неособено огромния храм " Света Неделя " в Батак се събират към 5000 души! Аналогично е в църквата в Ново село (сега Априлци). Тук приказваме за постройка, няколко пъти по-голяма от баташката черква.

До времето на император Нерон, гонения против християните няма. Всъщност има, само че те са поместни и в огромната си част са на територията на Юдея и са водени от самите юдеи. Официалната римска власт не е правила разлика сред християнство и юдаизъм. Напротив - считали са първото за фракция. Именно Нерон става пръв гонител на християните.

След огромния пожар, който изпепелява Рим и който, съгласно историята, е провокиран персонално от Нерон, първо би трябвало да бъде открит виновникът. Оказва се, че християните са най-удобната жертва - не живеят съгласно открития ред, не принасят жертви, събират се вечерни служби по частни домове, наричани " вечери на любовта " или " агапии ". Според мълвата там са се правили ужасни неща - като да вземем за пример са били убивани бебета или пък са се вихрели страшни оргии.

Втори гонител става Домициан. Той пък бил ужасно подозрителен и навсъкяде виждал заприказва. Освен по политически съмнения Домициан подхванал гонене на доста римски жители и по религиозни подбуди за " безбожие и разбиране на юдейски традиции ". Под името безбожници и приели юдейски традиции се подразбирали християните, които държавното управление не смятало още за настрана религиозно общество и не отличавало от юдеите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР