Щом ще изграждаме толкова модерна тол система чрез сателитно позициониране,

...
Щом ще изграждаме толкова модерна тол система чрез сателитно позициониране,
Коментари Харесай

Тол системата може да следи и насочва трафика

Щом ще построяваме толкоз съвременна тол система посредством сателитно позициониране, тя би могла да следи и какъв е трафикът. В избрани часове да се подтиква прекосяването през републиканската пътна мрежа, а в часове с пиков интервал на потребление - да се покачва цената, с цел да се понижи трафика. Това поучава Веселин Грозданов от Клъстър "Зелен превоз ", което той изрази в предаването "Бизнес старт " на Вloomberg TV Bulgaria.
Експертът подсети, че преди да се отворят ценовите предложения, бяха планувани 200 млн. лв. за създаване на тол система. "Но тя ще коства с 50 млн. лв. по-малко, което е добре за бюджета на страната и за данъкоплатците ", счита Грозданов.

Очакванията са, че посредством новата система приходите ще бъдат сред 800 млн. и 1 милиарда лв. на година.

"Но тази система има и доста разноски, които би трябвало да се изплащат всяка година за поддръжката ѝ ", напомни специалистът. Той предвижда, че в случай че се постави доста висока цена за прекосяване през нашите пътища, само че не предлагаме задоволително качество, трафикът може да ни заобиколи и локалният бизнес ще би трябвало да изплаща тази система.

"ЕС споделя, че би трябвало да се построи в цяла Европа единна система за таксуване. В момента из цяла Европа са разнообразни системите, с разнообразни бордови устройства и друго отчитане ", подсети специалистът от Клъстър "Зелен превоз " и добави, че в Западна Европа системите са по-модерни, в сравнение с в Източна Европа.

"Питаме се дали имаме потребност от такава съвременна система, в случай, че нашите съседи - сърби, хървати - са на бариерен принцип посредством билет. Но България е част от Европейски Съюз, би трябвало ли да внедряваме система, която след това да се постанова да я модернизираме ", риторично попита той
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР