Що се отнася до ниска физическа активност, малко са животните,

...
Що се отнася до ниска физическа активност, малко са животните,
Коментари Харесай

Колко често ходят по голяма нужда ленивците

Що се отнася до ниска физическа интензивност, малко са животните, които имат репутацията на ленивците. Както добре ни е известно, те са едни от най-бавните бозайници, само че какво прави ленивците толкоз спокойни и бавни.
 Мравките, мозъкът им и какво е съотношението по отношение на тялото им
Какво не знаехме за мозъка на мравките

Един удивителен скотски тип

Според HowStuffWorks лимитираните придвижвания на ленивците са най-вече резултат от хранителният им режим. Въпреки флегматичното им държание, ленивците в действителност се оправят ужасно с живота в тропичните гори на Южна и Централна Америка. Те са чудесно приспособени за дървесен метод на живот и хранене с растителна храна. Хранят се най-вече с листа, пъпки и филизи, основно на цекропии, каквито множеството останали горски жители не ядат.

Тъй като съвсем не употребяват мазнини и протеини, бавните им придвижвания са свързани с пестенето на сила, по тази причина имат подобен лежерен метод към живота. Средно един безделник изкачва или изминава почти 38 метра дневно. На сушата им е нужна към минута, с цел да извървят по малко от половин метър.
 Снимка 473795

Храносмилателната им система е главната причина за техните мудни придвижвания. Тъй като нямат резци, може да отнеме до месец, с цел да се усвоят изцяло храната и да я преработят. А метаболизмът на ленивците е с 40 до 45 % по-бавен от този на множеството бозайници, с цел да се компенсира ниският им банкет на калории.

Флегматичните им придвижвания обаче не би трябвало да се бъркат със уязвимост. Ленивците могат да висят на клоните с часове, показвайки впечатляваща устойчивост. И защото прекарват по-голямата част от времето си високо в дървета, те нямат потребност от бързо придвижване, с цел да избягат от хищници.
 Снимка 473797

Има обаче един значителен минус на бавния метод на живот на тези животни. Благодарение на хранителният им режим, те нормално вървят до тоалетна по огромна потребност единствено един път седмично. А това е много стресиращо събитие, защото значи, че би трябвало да слязат до земята и да рискуват да бъдат хванати от хищници, което слага живота им в заплаха.

По-лошото е, че бавната пъргавина на червата значи, че се пробват да изтласкат съвсем една трета от телесното си тегло в изпражненията едновременно, което не е по никакъв начин лека задача.
 Делфините, интелектът им и по какъв начин споделят между тях бозайниците
Отличниците на океана

Колко тъкмо са умни делфините
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР