Що се отнася до българската армия, България има рамково споразумение

...
Що се отнася до българската армия, България има рамково споразумение
Коментари Харесай

Българската армия има 5 договора със санкционираната от САЩ руска компания МиГ

Що се отнася до българската войска, България има рамково съглашение и 5 контракта в неговите рамки, които са с съветска компания, която е под прицела на американски наказания. Рамковото съглашение е за поддръжка на самолетите МиГ и е с РСК " МиГ ". То изтича на 21.03.2022 година т.е. по-късно повече от месец, като в неговите рамки са подписани въпросните 5 контракта. А цените са допустимо най-изгодните, тъй като са под изискване най-ниска цена, според член 70, алинея 1 от Закона за публичните поръчки (ЗОП). Това споделя военният министър Стефан Янев в отговор на два въпроса, заложени от депутата от " Демократична България " Мартин Димитров.

РСК " МиГ " попада под американски наказания година преди да сключим рамковото съглашение. Само че глобите не са " безспорни " и Съединени американски щати имат ангажимент да оказват помощ на партньорски страни за укрепване на военните им качества и да им коментират за кои дейности със глобена съветска компания в действителност се постановат наказания. Но в отговора на Янев няма категорично посочени детайлности защо тъкмо са петте контракта т.е. какъв е предметът им. Знае се, че става въпрос за поддръжка.
Случайно или не, Русия разкри нов план за нов боен аероплан
По време на изявление с съветския вицепремиер по въпросите на отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов пред публицисти от изданието Република България...
Прочети повече
В различен собствен отговор на въпрос на Димитров, военният министър споделя, че " единственото изключение " от реда най-ниска цена, равнище на разноските, като се регистрира разходната успеваемост, в това число и за целия витален цикъл и оптимално съответствие качество/цена, е договорът за ремонт на 6 мотора на самолети МиГ, подписан с Полша през 2015 година. Янев категорично прецизира, че този контракт е изпълнен в период, през 2020 година, само че в бъдеще поляците не могат да поддържат самолетите ни с такова съглашение. По тази тематика още когато беше гореща, даже Румен Радев разяснява, че полските фабрики нямат безграничен потенциал за непрекъснато обслужване на външни клиенти.

Припомняме, че поради този контракт някогашният боен министър Николай Ненчев беше изправен пред съда. Според прокуратурата, той преднамерено е забавил осъществяването, като по този начин е нанесъл вреди на бойната ни авиация. Само че предходната година Ненчев дефинитивно беше оневинен от съда, като и на първа инстанция решението беше такова.

Остава обаче отворен въпросът - откакто единствено договорът с Полша не е с изискване " най-ниска цена ", рамковото съглашение с РСК " МиГ " за най-ниска цена ли е и по какъв начин го знаем, откакто съглашението е подписано с " договаряне без издание на социална поръчка "? С други думи, РСК " МиГ " е единствената опция.

По-рано през днешния ден, 14 февруари, президентът Румен Радев, който беше главнокомандващ на Военновъздушни сили преди да стане държавен глава, " открои готовността за партньорство на страната ни в границите на съюзническите контингенти, което да способства за запълване на недостига на качества в българските сухопътни войски ". Отговорът беше даден след въпрос дали да чакаме американски войски на българска територия поради рецесията сред Украйна и Русия.
Държавата утвърди стотици милиони за ремонт на съветските ни изтребители
С две обособени свои решения от днешното си съвещание Министерският съвет одобри да отпусне нова порция милиони за ремонт на от дълго време остаре...
Прочети повече
Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР