Що се отнася до бъдещето, най-добрият сценарий на Илон Мъск

...
Що се отнася до бъдещето, най-добрият сценарий на Илон Мъск
Коментари Харесай

Илон Мъск видя ерата на благоденствието

Що се отнася до бъдещето, най-хубавият сюжет на Илон Мъск за човечеството звучи доста като Sci-Fi социализъм. Това излиза наяве от статия на , преведена особено от БЛИЦ.

Най-богатият човек в света, който от години предизвестява за заплахите от изкуствения разсъдък, в последно време рисува по-утопична визия за това какво може да се случи, когато суперумните роботи съумеят да заменят елементарните служащи.

„ Ще бъдем в ерата на изобилието “, сподели Мъск този месец.

Той говореше обществено с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, който като доста международни водачи се пробва да се ориентира в резултата на бързо разрастващите се технологии върху работата и живота. Сунак сподели, че има вяра, че актът на работа дава смисъл и има известни терзания по отношение на прогнозата на Мъск.

„ Мисля, че работата е положително нещо, тя дава на хората цел в живота им “, сподели Сунак пред Мъск. „ И в случай че по-късно премахнете огромна част от това, какво значи това? “

Това е въпросът.

Толкова постоянно, когато Мъск приказва за заканите от ИИ, той разказва сюжети за завършек на света, които наподобяват напряко от кино лентата „ Терминаторът “ или други научнофантастични творби, където роботи се обръщат против основателите си.

Съвсем неотдавна, говорейки позитивно за технологията, Мъск обича да показва друго произведение на научната фантастика, с цел да опише по какъв начин AI може да промени света ни: поредност от книги на починалия, самоопределящ се социалистически създател Иън Банкс, които се въртят към общество след дефицита, което включва суперинтелигентен ИИ.

В прочут смисъл Мъск също води своя бизнес книга.

Част от ентусиазма зад извънредно високата оценка на Tesla, където той е основен изпълнителен шеф, идва от неговите прогнози за способността на автомобилната компания да създава хуманоидни роботи - наречени Optimus - които могат да бъдат употребявани за всичко - от персонални асистенти до фабрични служащи. Той също по този начин основа пускане на AI, наречено xAI, което съгласно него има за цел да развие собствен личен гигантски разсъдък, макар че някои са скептични към тази опция.

„ Цифровият супер разсъдък, комбиниран с роботика, всъщност ще направи стоките и услугите близки до безвъзмездни в дълготраен проект “, сподели Мъск на конференция през юли.

Мъск показа работата си по създаването на хуманоидни роботи като опит за решение на трудовите проблеми, като сподели, че няма задоволително служащи и предизвести, че ниската раждаемост ще бъде още по-проблематична.

„ Не бих се тревожил за... оставянето на хората без работа “, сподели Мъск предходната година по време на презентация на TED. „ Всъщност ще имаме – и към този момент имаме – голям дефицит на работна ръка. Така че мисля, че няма да имаме хора без работа, а в действителност ще имаме дефицит на работна ръка - даже и в бъдеще. "

Вместо това Мъск предвижда, че роботите ще поемат работа, която е неуместна, рискова или досадна.

„ Забавно е да готвиш храна, само че не е толкоз занимателно да миеш чинии “, сподели Мъск този месец. „ Компютърът е изцяло благополучен да мие чиниите. “

Мъск не е самичък в предсказването на смяна след изненадващия триумф на чатбота на OpenAI, подхранвайки ентусиазма тази година, че технологията е на прага на великански пробиви, които в миналото се смятаха просто за научна фантастика.

В близко бъдеще Goldman Sachs през април пресметна, че генеративният AI може да усили световния БВП със 7% през идващото десетилетие и че почти две трети от специалностите в Съединени американски щати могат да бъдат отчасти автоматизирани от AI.

Това може да е единствено началото. На конференцията Tech Live на The Wall Street Journal предишния месец Винод Хосла, прочут рисков капиталист, чиято компания е вложила в технологията, предвижда, че до десетилетие изкуственият разсъдък ще може да извършва „ 80% от 80% “ от всички работни места през днешния ден.

„ Вярвам, че потребността от работа в обществото ще изчезне след 25 години за тези страни, които приспособяват тези технологии “, сподели Хосла. „ Мисля, че има място за повсеместен базов приход, осигуряващ най-малък стандарт и хората ще могат да работят върху нещата, върху които желаят да работят. “

Забравете универсалния базов приход. В света на Мъск той планува нещо по-пищно, където множеството неща ще бъдат в обилие, като се изключи неповторими творби на изкуството и недвижими парцели.

„ Няма да имаме повсеместен базов приход, ще имаме повсеместен висок приход “, сподели Мъск този месец. „ В прочут смисъл това ще бъде нещо като равнене или еквалайзер, тъй като в действителност мисля, че всеки ще има достъп до този вълшебен джин. “

Всичко това ненапълно звучи като социализъм - единствено че не е ясно кой управлява ресурсите в това мускуско общество. Преди няколко години Мъск се разгласи за нещо като социалист. „ Само не от типа, който пренасочва ресурсите от най-продуктивните към минимум продуктивните, преструвайки се, че прави положително, до момента в който в действителност предизвиква щета “, туитна той. " Истинският социализъм търси най-хубавото за всички. "

В един свят на роботизирани служащи, допусна той, самото значение на нашата стопанска система може да загуби значение.

„ Какво е стопанска система? Една стопанска система е Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, умножен по глава от популацията. Мъск сподели на софтуерна конференция във Франция тази година. „ Сега какво се случва, в случай че в действителност нямате предел на глава от популацията – в случай че имате безграничен брой… хора или роботи? Не е ясно какво значение има една стопанска система в този миг, тъй като действително имате неограничена стопанска система. “

На доктрина човечеството ще бъде освободено за други занимания. Но какво? Правене на бебета. Готвене по поръчка. Конкурентен човек.

„ Очевидно една машина може да се движи по-бързо от всеки човек, само че към момента имаме хора, които се състезават един против различен “, сподели Мъск. „ Все още се радваме да се състезаваме с други хора, с цел да забележим най-малко кой е най-хубавият човек. “

И въпреки всичко, даже до момента в който Мъск приказва за това бъдеще, той наподобява се бори с това какво в действителност може да значи на процедура и по какъв начин опонира на личния му живот.

Никой не въплъщава софтуерното порно по-добре от Мъск, управлявайки голям брой компании и рекламирайки да спи на фабричните етажи, с цел да построи своята бизнес империя, която обгръща от ракети до туитове.

„ Ако се замисля прекалено много, това, почтено казано, може да бъде обезсърчаващо и демотивиращо, тъй като... вложих доста кръв, пот и сълзи в построяването на компании “, сподели той по-рано тази година. „ Ако жертвам време с другари и семейство, което бих предпочел, само че в последна сметка AI може да направи всички тези неща, има ли смисъл? “

„ До известна степен “, заключи Мъск, „ би трябвало да имам съзнателно прекъсване на неверието, с цел да остана стимулиран. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР