През 2023 г. 8% от предприятията в ЕС с 10

...
През 2023 г. 8% от предприятията в ЕС с 10
Коментари Харесай

Евростат: През 2023 г. 8% от предприятията в ЕС са използвали ИИ технологии, в България - само 3,6%

През 2023 година 8% от предприятията в Европейски Съюз с 10 или повече чиновници са употребявали технологии за изкуствен интелект (ИИ или AI), с цел да ръководят своя бизнес, като България е на едно от последните места с 3,6%, демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат.

Изкуственият разсъдък се отнася до системи, които употребяват технологии като разбор на текст (или добиване на текст - трансформиране на неструктуриран текст в структурирани данни за елементарен анализ), компютърно зрение (позволяващо на компютрите да разпознават и схващат обекти и хора в изображения и видеоклипове), различаване на тирада, генериране на натурален език, машинно образование и задълбочено образование за събиране и/или потребление на данни за прогнозиране, препоръчване или взимане на решения.

Най-висок дял на предприятия с 10 или повече чиновници, употребяващи AI технологии, е в Дания (15,2%), следвана от Финландия (15,1%) и Люксембург (14,4%).

В същото време най-нисък % на предприятията, употребяващи технологии с изкуствен интелект, са регистрирани в Румъния (1,5%), България (3,6%), Полша (3,7%) и Унгария (също 3,7%).

Що се отнася до вида AI технология, употребена от тези предприятия през 2023 година, автоматизирането на разнообразни работни потоци или подпомагането при вземането на решения (базирана на AI софтуерна роботизирана автоматизация на процеси) е най-използваната технология с изкуствен интелект, като 3% от предприятията са я употребявали през предходната година. Следва ИИ технологията за осъществяване на разбор на писмения език (2,9% от предприятията в ЕС) и машинно образование (2,6%).

Други типове употребявани технологии с ИИ включват превръщане на приказваме език в машинно четим формат (2,5% от предприятията са употребявали така наречен различаване на реч), различаване на изображения и обработка на изображения (2,2%), генериране на писмен или приказваме език (2,1%) и позволяване на физическо придвижване на машини посредством самостоятелни решения, основани на наблюдаване на околната среда, като самостоятелни роботи, самоуправляващи се транспортни средства и самостоятелни дронове (0,9%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР