Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй

...
Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй
Коментари Харесай

Васил Величков: Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни


Щетите от хакерската офанзива на „ Български пощи “ са съществени, защото откакто е била задействана офанзивата са наранени съвсем всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и действия в пощите – интернационалните колета, вътрешни колета, пощенски записи и заплащане на сметки.

Това изясни в предаването „ Тази заран “ Васил Величков – консултант по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова.

Той изясни още, че са наранени всички най-важни сървъри и огромна част от работните станции, пръснати из страната в хиляди местоположения.

Според Васил Величков няма ясни индикации, че са източени персонални данни. „ Ако бяха източени персонални данни, най-вероятно за това време към този момент щеше да бъде пожелан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е юридически. Но пък и въпреки това пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В последна сметка в пощите няма чак толкоз чувствителни персонални данни, както да вземем за пример в Национална агенция за приходите “, означи специалистът.

По думите му „ Български пощи “ разполагат с доста базова система за отбрана – елементарен антивирусен програмен продукт, като на сървърите подобен дори не е бил конфигуриран.

„ И да беше конфигуриран, проникването е проведено по подобен метод, че този програмен продукт щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде осъществена офанзивата. В последна сметка това е равнището в огромна част от обществения бранш “, уточни Васил Величков.

Според нето с години е подценявано ситуацията със сигурността и опазването на персоналните данни.

„ Още януари беше изработен разбор на положението и беше разпозната потребността от огромен план за рационализация и за цифровизация на „ Български пощи “ и в това число за възобновяване и ободряване на част от клоновата мрежа. За страдание обаче това нещо нямаше по какъв начин да се случи за един или два месеца хората може би не са наясно, че с цел да се започва подобен план, откакто бъде обезпечено финансирането лишава от 6 месеца до 1 година да се проведат публични поръчки и след което 6 месеца до 1 година или две години да бъдат изпълнени те. На пощите не са изплатени над 30 и няколко милиона лв. обезщетения, забавени с години и те са в доста тежко финансово положение “, изясни Величков. По думите му загубите нарастват през годините.

„ За 13 години са се сменили 12 отраслови министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а управлението на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се постанова да ги реанимираме от будна кома и вероятно не просто да бъдат върнати в остарялото си положение, а да бъдат превърнати в нещо, което в действителност обслужва жителите “, сподели още Васил Величков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР