Щедростта и помощта, която хората и българското правителство ни оказаха

...
Щедростта и помощта, която хората и българското правителство ни оказаха
Коментари Харесай

Посланикът на Турция: Помощта, която ни оказахте по време земетресението, е извън всички рамки

Щедростта и помощта, която хората и българското държавно управление ни оказаха по време земетресението, е нещо отвън всички рамки. Никога не бях виждала някой да демонстрира толкоз мощна състрадателност към Турция. И сме признателни за това ", това съобщи посланикът на Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок.

" Започвам с изборите в Турция. Може би не сме образец за съвършената народна власт, само че имаме съвършената религия в демокрацията. Хората в Турция виждат смисъл да гласоподават, тъй като схващат, че когато дават гласа си, ще бъдат чути от политиците, а те от своя страна ще организират значимите за тях политики. И това е първият резултат от изборите. Имахме рекордна интензивност. Гласувахме и за парламент, и за президент. Проведоха се два тура. На първия гласоподаваха 87%, а на втория - 85 ", по този начин тя отговори на въпрос по какъв начин чака да продължи съдействието Турция и България.

" Ние се гордеем с изборната интензивност в Турция. Изборите протекоха безпрепятствено, транспарантно, без съществени нарушавания. И не бяха оспорени. Сега те към този момент са зад тила ни. Кабинетът беше образуван доста бързо, единствено за няколко дни. Но големи са провокациите, които стоят пред него. Във външнополитически проект обстановката е нестабилна. В стопански - също – има голяма инфлация и срив на лирата. Борим се и с пагубните последствия от разрушителното земетресение. Но значимото е, че президентът Ердоган е политик с опит, държавното управление - също. Хората имат доверие, че ще са способни да решат тези проблеми. Вярвам, че това се отнася освен за Турция, само че и за интернационалните ни сътрудници ", заяви Секизкьок.

" Вече има ново държавно управление и в България, радваме за това. Искам да поздравя министър-председателя и новите министри. През последните две години, макар вътрешните проблеми и неналичието на постоянно държавно управление, двустранните ни връзки доближиха най-високата си точка. Това е реалност. Успяхме да осъществим доста планове – разширихме пункта и открихме нови трасета на „ Капитан Андреево ”, което ще улесни трафика и прекосяването на камиони. Дългосрочното съглашение за доставки на газ от Турция, което беше подписано преди няколко месеца, е основно за енергийното съдействие сред двете страни. И освен - резултатът му е значим и за района ", уточни посланичката на Турция у нас.

" Надявам се новото държавно управление да продължи споразуменията, тъй като е от изгода и за двете страни. А енергийното ни съдействие се трансформира в гръбнака на нашето партньорство. Затова и се надяваме да си сътрудничим добре и с новото държавно управление. Защото имаме още доста планове, които занапред би трябвало да се изпълнят ", сподели Секизкьок.

" Не познавам персонално към момента Николай Денков и Мария Габриел, само че ще се веселя скоро да се срещнем. Знам, че са способни хора и имам вяра, че ще оглавяват държавното управление с фокус върху районната непоклатимост, в това число съдействието с Турция ", добави посланичката.

" Ролята на дипломатическите задачи във всяка страна е да работят за създаване на по-добри връзки сред страната, която изпраща и тази, която приема техните дипломати и, несъмнено, да следи и следи процесите от вътрешната страна. Това е нашата рамка на работа и ние се придържаме към нея. Имаме отлично съдействие с българските управляващи, само че отвън това нямам никаква рокля във вътрешнополитическия живот, решенията и полемиките, които текат ", сподели още тя.

" Тук бих желала да изтъквам думите на Кемал Ататюрк - бащата на турската република и проектант на българо-турските връзки. През 1932 година той споделя по този начин: „ Турция и България би трябвало да останат другари. Тези, които са срещу България, са и срещу Турция ”. Преди да дойда тук като дипломат, бях чела доста за интервала, в който Ататюрк прекарва в България като боен аташе. И осъзнах, че е мислил това, което е споделил. Бих споделила, че тези думи задават посоката в бъдещите взаимоотношения сред Турция и България ", по този начин посланичката описа трудностите по време на мандата си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР