Ще запомним 2021-ва с възхода на Китай на космическата сцена.

...
Ще запомним 2021-ва с възхода на Китай на космическата сцена.
Коментари Харесай

Космическата 2021: Финално обобщение. Световен рекорд по изстрелвания, възходът на Китай и частната космонавтика в САЩ.

Ще запомним 2021-ва с възхода на Китай на галактическата сцена. Страната организира 56 орбитални задачи, най-вече в целия свят, от които повечето бяха осъществени чрез ракетното семейство “Лонг Марч ” – както носители от остарялото потомство “Лонг Марч ” №2, 3 и 4, само че също по този начин и от по-ново потомство №5, 6, 7 и 8. Китайците изцяло разрушиха нашите упования с сполучливо кацане на Марс и началото на градежа на своята станция “Тянхъ ”. По отношение на пилотираните задачи Китай изстреля два орбитални галактически кораба. 

В сферата на пилотируемата космонавтика през 2021-ва година безспорен водач е Съединени американски щати. От територията на страната бяха извършени три орбитални задачи (на “Крю Драгън ”) и пет суборбитални (две на “Юнити ” и три на “Ню Шепърд). Руснаците се регистрират с три орбитални полета на кораби “Союз ”. 

Американците не престават да държат топ водачеството и в областта на междупланетната космонавтика (за разлика от китайците, които за голямо страдание този път не пратиха нови междупланетни задачи – техният безспорен връх се крепи на околоземните спътници, болшинството от които с военно приложение). Щатите се регистрират с изстрелвания на две нови задачи до метеорити, а в края на годината най-сетне бе изстрелян галактическият телескоп “Джеймс Уеб ” – с европейска ракета “Ариана 5 ”. Марсоходът “Пърсъвиърънс ” кацна на Червената планета, астероидната задача “Озирис-Рекс ” със събрани проби от метеорита Бену пое своя път към Земята, юпитерианската “Джуно ” посети луната Ганимед, а “Паркър ” влезе в атмосферата на Слънцето. 

През 2021-ва година нямаше нови изстрелвания към Марс – и това е предстоящо, защото Земята и Червената планета са в неподходяща позиция една по отношение на друга. Нов стартов прозорец ще се открие следващата година. 

Финалната ранглиста по брой орбитални полети: Китай с 56, от които три са приключили с неуспех. Съединени американски щати имат 51 орбитални задачи, от които 3 са провалени. Мнозинството от триумфите на Щатите се дължат на абсолютния напредък на СпейсЕкс с 31 орбитални полета, следван от този на Рокет Лаб с шест орбитални полета. Именно частното предприемачество тласка Съединени американски щати напред в галактическата конкуренция. Но в Китай държавната космонавтика е във напредък, до момента в който новите стартъпи към момента не са напреднали значително. 

Руснаците са на трето място с 25 полета. Любопитното е, че Роскосмос твърди, че всичките “пускове ” са сполучливи, само че както ни осведоми журналистът Анатолий Зак от RussianSpaceWeb.com, това е опит за пренаписване на критериите за триумф чрез терминологията ( “пуск ” вместо “изстрелване ”) въз основата на сполучливо овакантяване на стартовата площадка или успешно постигане до първична орбита, без да се регистрира ориста на потребния товар. Реално полетът на новата ракета “Ангара ” е провален поради отвод на горната степен, а също по този начин имаме непълен неуспех на по-старата ракета “Протон ” поради недовъвеждане на два спътника в околоземна орбита. Имаме и трети неуспех – на боен сателит, който не е излъчил радиосигнал след достигането на орбита, само че дали това е поради отвод на неговите системи или поради щета на ракетата, мъчно може да се каже поради секретността на Русия.

Европейската космонавтика е на четвърто място с 6 сполучливи полета. Пети са японците с 3 благополучни задачи. Шести са индийците са два триумфа. На седмо място е Иран с две провалени изстрелвания и най-после е Южна Корея с един провален старт.

Финалната ранглиста по ракетни фамилии: На първо място е китайското “Лонг Марч ” с 46 сполучливи полета, на второ – американското “Фалкън ” с 31 сполучливи полета, на трето е съветското “Союз ”  с 21 сполучливи полета, на четвърто е американското “Електрон ” с 5 триумфа и един неуспех, на пето е американското “Атлас ” с 4 триумфа, на шесто е китайското “Куайчжоу ” с три триумфа и един неуспех, на седмо е европейското “Вега ” с три триумфа. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР