Ще забият църковните камбани. Ще затрептят пламъчетата на свещите, запалени

...
Ще забият църковните камбани. Ще затрептят пламъчетата на свещите, запалени
Коментари Харесай

За да полетят онези птичета от кал

Ще забият църковните камбани. Ще затрептят пламъчетата на свещите, запалени от Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Където се е появил свише в църквата, издигната над Гроба Господен. И където всяка години против Възкресение Христово се срещат свещеници  от висок сан на съвсем всички християнски деноминации. За да вземат от Благодатния огън и да го разнесат по света, славещ Христа.

Такъв е редът, във въпросния храм над Божи гроб влиза първосвещеник, както ги посочват в евангелията. Преди това е тестван от забравих по какъв начин тъкмо се назовават тамошните храмови квестори, дали не носи в джобовете си източник на огън. Той се затваря и се моли, до момента в който не измоли от Бога Благодатния огън. Другите свещеници чакат, споделят, че и те се молят.

Като се спусне благодатта, в храма наставала битка за огъня. Тази година у нас трябваше да го донесе  с държавния аероплан митрополитът ни за Западна Европа Антоний.

Чували сте евентуално, че в историята на появяването на Благодатния огън връз Гроба Господен има една любопитна преживелица с арменските свещеници, пастирите на първите християни по света.

През 1579 година те дали някоя и друга жълтица на жандармите мюсюлмани, охраняващи това свято място, тогава то е било в рамките на Османската империя, с цел да не пускат други християни в храма. За да могат те, арменците, сами да си получат Благодатния огън и сами, необезпокоявани, да си отпразнуват появяването му. На другите християнски пратеници се наложило да се задоволят с местата към храма.

Дълго се молил арменският първосвещеник, само че Благодатният огън по този начин и не слизал въз него и народа му. Разцепила се в един непредвиден миг църковната колона, под която се бил приютил извън другия православен йерей патриархът Софроний. И там слязъл  неръкотворният огън.

Уплашили се турците и оттогава наредили арменският духовник да върви при измолването на Благодатния огън постоянно след различен православен духовник. Мъка огромна за душата арменска.

Нали сте чували, че в арменските театри има единствено един ред за фенове - първият. Защото няма уважаващ себе си арменец, който ще седне на втори и следващ ред.

Вицовете са си вицове. Имахме за началник арменец. Има го арменското в него, само че пък е сръчен и хуманен. Заслужил си е първия ред във всичките си инициативи, да е жив и здрав още дълги години.

Иначе както всяка година, по този начин и в този момент си вървяха предвеликденските безредици. Разказваха се мемоари, правеха се пожелания. Ведро и оптимистично е. И, забелязали ли сте, все детството се загатва. От детството са най-запомнящите се мемоари. Детската душа е най-гостолюбива за празничните безредици. То май и всичките ни огромни празници са се породили в детството на цивилизацията.

Бог да елементарни моя другар поета Иван Серафимов. Преди двадесетина години той преразказа за деца апокрифа, прочут като Томино евангелие. Известен е и с по-простонародното си заглавие  Детство Исусово. Ще ви изтъквам част от него.

„ Петгодишно дете беше Исус и дъжд валеше и еврейските деца, с които играеше, бяха наметнали облеклата си и облеклата им бяха мокри от стичащата се вода във вадичките и тревата. Като че ли не дъжд валеше, а самотно облаче плачеше. Исус загребваше с длани мътните вадички вода и когато им проговореше, ставаха бистри шепички вода.

С върбови клончета докосваше мътните вадички. И от тях взе кал в дланите си, един път, два, три, дванайсет пъти и направи от тиня дванайсет птиченца. Всички онемели и смаяни стояха до него. А Исус взе едно от птичетата, докосна с дъха си калния пай земя и птичето от тиня полетя във въздуха ”.

Децата търсят чудеса, с цел да им имат вяра. Когато не могат да намерят, си ги измислят. Дете или по-вероятно човек, който до гибелта си е носил в себе си детството си, ще да е почнал съчиняването на Детство Исусово.

Страстната седмица е времето в годината, когато традицията постанова вярата да господства над подозрението. Човечеството има потребност и от двете.

През тази седмица медиите търсят престижи в другите области на човешката активност. За да  разказват за своите великденски безредици. Обикновено и те за детството си описват. И нормално пожелават да бъдем човечни и положителни. И това е  добре, празнично е. Дразни единствено дисхармонията, която се получава, когато познавате добре пожелаващия и знаете, че това, което приказва, и това, което прави, не са едно и също нещо. Но Бог поучава да прощаваме.

Иначе и вярата, и подозрението от време на време дружно посещават даже и учените богослови. Случвало се е и то против Великден. През 2005 година Михалис Колопулос, историк на религията, е направил по гръцката телевизия жива проява. Потопил е три свещи в бял фосфор. Свещите непринудено се възпламени след към 20 минути. Поради свойството на белия  фосфор да се самозапалва при контакт с въздуха.

Ето го на, научно пояснение, само че какъв брой е то по-сивичко от фантазията да получиш от божиите ръце Благодатния огън и благодатта на живота. И да вярваш! Щастливи би трябвало да са тези, които го могат откровено. Нали и в Писанието е казано, блажени вярващите.

И други неща са казани там. В Евангелието от Матея стих 38 е казано: ”Тогава бидоха разпнати с него двама разбойници: единият отдясно, другият отляво ”. В Евангелието от Марко стих 28 се разяснява: ”И се сбъдна Писанието, което споделя: ” и към беззаконниците биде присъединен ”.

Различна е съгласно евангелията ориста на двамата разбойници, разпнати с Христос, с цел да се изтъкне негова виновност съгласно тогавашните римски закони. И с цел да се утвърди неговата божествена същина след това.

През тази година се случи ново знамение. В навечерието на Възкресението Христово у нас на първо време възкръснаха двамата разбойници. Двама грабители и убийци, наказани от закона да са затворени до дълбока напреднала възраст, разпукаха стените на сякаш строго охранявания затвор. И се насочиха към незаконната си независимост. 

А дни преди този момент бяха престанали митингите на затворническите охранители. Те доста дълго време желаеха по-високи заплати. Не устоя милозливото сърце на министър-председателя ни и той подреди на ковчежника си да откри пари за тъмничарите. Той сподели, че е намерил.

И в този миг възкръсналите разбойници разпънаха на кръста на страха за живота трима-четирима надзиратели и триумфално напуснаха тъмницата през парадния  вход.

И направиха най-гадния предвеликденски подарък на министрите на МВР  и на правораздаването.Затворниците имали оръжие. Това е нелегално. И охранителите имат оръжие. Това е законно. Затворниците употребяват оръжието по предопределение. Охранителите не могат. Едните са се готвили, другите - не.

Изглежда, че до момента в който в митингите си обясняваха какъв брой е рискова специалността им, затворническите охранители са не запомнили да се упражняват за изпълнението  на условията.

Знаете притчата за лептата на вдовицата. Тя пуснала в дискуса черно гологанче. Богаташ пуснал едра жълтица. Казано е, че тя е по-праведната, тъй като е пуснала всичкото, което има. Докато богаташът има още доста жълтици. Единствено чистачка в пандиза проследила избягалите нарушители.

Тя е рискувала за  родното ни правораздаване всичкото си, най-скъпото си, живота си. Докато надзирателите и началниците им към този момент пускат в дискуса на истината единствено мълчанието си, като условие на следствената загадка. А имат в главите и душите си още доста секрети. Сред тях и тази по какъв начин или против какво в строго охранявания затвор е импортиран револвер.

Съвременните книжници и фарисеи, министрите и политиците заредиха ритуално празнодумията си. Още от времето на граф Монте Кристо има бягства от пандизите, казват  властниците. Граф Монте Кристо е единствено книжовен воин, споделят опозиционерите и желаят политическата гибел на опозорените министри. А е краят на Страстната седмица, седмицата на изкупителните за греховете на човечеството премеждия Христови.

Той, богочовекът, споделяше, че би трябвало да прощаваме даже на враговете си. Нефелните в ръководството ни врагове ли са ни? Но да се смирим. Христос воскресе. Не чувате ли тържествения звън на църковните камбани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР