Ще вляза в Тунджа, но без тъпан, зарече се бившият

...
Ще вляза в Тунджа, но без тъпан, зарече се бившият
Коментари Харесай

Групи от Петрич и Гоце Делчев заминават в Калофер за Мъжкото хоро на Богоявление



Ще вляза в Тунджа, само че без барабан, зарече се някогашният кмет Румен Стоянов
Там ще съм, само че на брега, изясни актуалният властник Драгомир Боев
Хиляди от всички краища на България потеглят още в петък към Калофер, с цел да участват на Мъжкото хоро на Богоявление. Групи от Петрич и Гоце Делчев декларират, че ще бъдат на ритуала и питат дали могат да вземат участие в него.


" Всички, които харесват и съблюдават калоферските обичаи, са добре пристигнали ", дава отговор им Цветелина Чолпанова, гражданин от града на Ботев.

Стълпотворението ще е доста по–голямо, защото Богоявление се пада в събота и денят е почивен, а прогнозата за времето е удобна, уверен е кметът Драгомир Боев. Той е безапелационен, че всички места в къщите за посетители са резервирани. А предшественикът му Румен Стоянов, който ръководи три мандата, изясни пред " 24 часа ", че леглата са непокътнати още от предходната година. " Няма свободни нито в Карлово, нито в Хисаря. Тук-таме се намират към момента в Павел баня ", добави Стоянов, написа 24 часа

Макар към този момент да не е кмет, той увери, че ще влезе в река Тунджа, само че без барабан. " Ще се включа дружно с четата ", сподели още Стоянов. По думите му Калофер разполага с 900 места в къщите за посетители и околните хижи.

По всичко проличава, че и тази година двата бряга и мостчето на река Тунджа ще са отрупани с хора, пристигнали да следят колоритното хоро. " Първо влиза калоферската група и откакто извърши ритуала, излиза. Едва след нея могат да влязат останалите ", акцентира актуалният кмет Драгомир Боев.

Отколе в първия ден на Новата година в Калофер се извършва различен обред, наименуван Парен петел. Това е локален бит, съпроводен с жив огън, гайдар, менче с мълчана вода и жив петел. Започва още на 31-и декември вечерта и продължава на другия ден.

Всички моми вървят и пускат пръстените си в менчето, а гайдарят ги изважда от водата и назовава коя за какъв ще се омъжи. Петелът ритуално води хорото, а по-късно го изпичат и раздават на присъстващите, гласи обичаят.

Тази година обаче в Калофер за първи път ритуалът бил извършен на две места, мълвят мести. Бившият кмет Румен Стоянов провел оркестър и го направил в центъра на града, до момента в който новият властник Драгомир Боев участвал на друго място - в една от махалите " Навачка ".

" Дано не доживеем да забележим две хора на Богоявление ", мълвят калоферци. Мнозина твърдят, че към този момент такава заплаха няма.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР