Ще ви подскажем: не можете да пътувате дотам. Можете да срещнете

...
Ще ви подскажем: не можете да пътувате дотам.
Можете да срещнете
Коментари Харесай

Коя е най-дългата планинска верига на Земята?

Ще ви подскажем: не можете да пътувате до такава степен.

Можете да срещнете величествени планински вериги на всеки един от седемте континента, само че най-дългата непрекъсната верига от върхове не се намира на нито един от тях. Къде тогава? На дъното на морето.

Средноокеанският било е неуместно дълга подводна планинска верига, която наблюдава очертанията на тектоничните плочи на Земята и се разгръща по цялото земно кълбо по модел, който постоянно се оприличава на шевовете на бейзболна топка. Отличава се с непрекъсната дължина от към 65 000 км. За информация – дължината на Андите, най-дългия континентален било в света, е едвам 7600 км.

В реалност обаче Средноокеанският било има незаслужено преимущество, защото в действителност се състои от няколко обособени подводни хребета, които съществуват на границите на другите тектонски плочи. Именно на тези граници плочите се раздалечават, което разрешава на магмата да се издигне нагоре и да запълни празнините.

Средноокеанският било съставлява поредност от свързани между тях подводни планински вериги, които пресичат планетата. Източник: NOAA via Wikimedia Commons

Резултатът е линия от планини и долини, която бележи морското дъно. Средно върховете на тези разнообразни подводни хребети се намират на към 2500 метра под повърхността на океана. Сред най-известните от тях е Средноатлантическият било, който се простира тъкмо в центъра на Атлантическия океан - от Арктика до Антарктика.

Разбира се, защото международните тектонични плочи са в контакт една с друга, хребетите, които се образуват сред тях, са свързани, образувайки непрекъсната поредност от подводни вериги, които дружно съставляват Средноокеанския било.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР