Ще важи ли за депутатите наложеното в цялата цялата държава

...
Ще важи ли за депутатите наложеното в цялата цялата държава
Коментари Харесай

Първият сблъсък в новия парламент се очерта: с или без COVID сертификат на входа

Ще важи ли за депутатите наложеното в цялата цялата страна условие да показват COVID-19 документ (), или не - това се обрисува да бъде една от първите тематики, по които политическите обединения в новия парламент ще имат конфликт.

Решението дали да спазят заповедта на здравния министър, с която за посещаване на редица обществени места на закрито са нужни така наречен зелени документи, е оставено на тях. Тълкуванията за това до каква степен Народното събрание е публично място, в случай, че достъпът до него не е свободен, са противоположни, а седемте обединения в Народното събрание, имат разнообразни визии. Разногласия има в това число сред договарящите за управническа коалиция " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

Темата се чака да бъде разисквана във вторник (7 декември) на съвещание на председателския съвет, включващ представители на управленията на всички парламентарни групи. Ако не бъде реализирано единодушие, решението по всяка възможност ще се придвижи в пленарната зала, където ще бъде взето с нормално болшинство от над половината от присъстващите депутати.

" За " и " срещу "

Темата за документите и спазването на ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид импровизирано беше обсъждана в коридорите в петък, при откриването на първата сесия на новото Народно заседание, когато на входа на постройката нямаше инспекции за здравни документи, а мнозина от присъстващите - депутати, посетители, публицисти и чиновници на администрацията, не носеха защитни маски.

Дотук единствената публична поръчка, че ще се желае разискване на тематиката, пристигна от опозиционната коалиция ГЕРБ-СДС. В понеделник водачът на групата Десислава Атанасова разгласи, че някогашните ръководещи считат, че условието за документи би трябвало да се съблюдава от Народното събрание, тъй като " това би подсигурило, че по този начин всички съблюдават разпоредбите, както е във всяко друго място в страната ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрази поддръжка за концепцията. " Трябва да бъдем виновни към личния си живот и здраве, и към живота и здравето на близките ", съобщи той в понеделник в отговор на въпрос на " Дневник ". Гласовете на депутатите на двете обединения (общо 93) обаче не са задоволителни за въвеждането на достъпа със документи до Народното събрание, в случай че в залата участват множеството народни представители.

Най-сигурният съперник на условие за документи влизане в Народното събрание са депутатите на " Възраждане ", чиято предизборната акция беше основана на опълчване против ограничаващите Коронавирус ограничения. В речта си при откриването на Народното събрание водачът на групировката Костадин Костадинов съобщи, че тя ще се бори против всички ограничавания и назова акциите за имунизиране " съвременен фашизъм ".

Идеята по всяка възможност не би била утвърдена и от " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов. От пресслужбата на партията не дадоха отговор на въпросите на " Дневник " по тематиката. Много от представителите на групировката обаче нееднократно са се изказвали обществено против документите, които преглеждат като форма на насила за имунизиране. В първия кръг от имунологът от " ИТН " проф. Андрей Чорбанов даже категорично изиска да бъде записано, че няма да се позволява " никаква форма на напън, без значение дали е административен или корпоративен " за имунизирането против COVID-19. В началото на ноември зам.-председателят на партията Тошко Йорданов изрази персонално мнение, че документите са " практична концепция, осъществена по много неблаговиден метод ". Той подчертава на дребния дял имунизирани в България, подминавайки обстоятелството, че документ се издава и при преболедуване и негативен тест.

На този стадий наподобява, че групата на " Българска социалистическа партия за България " също би била срещу достъп до Народното събрание със документ за COVID-19. Лидерът Корнелия Нинова в понеделник (6 декември) не отговори на въпрос на " Дневник " каква е позицията ѝ. При въвеждането на удостоверенията обаче тя изиска оставката на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров и настоя мярката да бъде анулирана. " Въвеждането от служебния кабинет на " зелен документ " по този недомислен метод е недопустимо и неработещо. Тези ограничения се ползват в европейски страни, където висок % от популацията е имунизирано, само че е неприложимо за България ", написа през октомври във " Facebook " Нинова.

Гласовете на " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и Възраждане " са общо 64 и също не стигат за решение по въпроса.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " разискват

Най-голямата политическа групировка в Народното събрание - " Продължаваме промяната ", в понеделник не отговори на въпросите на " Дневник " дали счита, че за влизане в постройката би трябвало да се изискват удостоверения. По неофициална информация тематиката ще бъде разисквана на съвещание на парламентарната група, с цел да се посочи позицията ѝ.

Отговори не бяха получени и от пресслужбата на " Демократична България ". Пулмологът Александър Симидчиев, който е народен представител от групировката, разгласи пред " Дневник " персоналната си позиция, че в Народното събрание би трябвало да влизат единствено хора с удостоверения. " Сертификатите са основани, с цел да може да се ръководи пандемичният риск и да се понижи вероятността хора да бъдат заразни и надлежно да заплашват другите ", сподели Симидчиев. Колегата му в групата Елисавета Белобрадова, съобщи в понеделник във " Facebook ", че ще упорства обединението да сложи въпроса за разискване в пленарна зала и че ще упорства ограничаването, което е признато в цялата страна, да важи и за депутатите. Тя прави паралел с учениците, които са длъжни да съблюдават всички ограничавания, в това число да стоят часове наред с маски, и приканва депутатите да създадат същото.

Обществено място ли е Народното събрание

Действащите правила изискват за посещаване на публични места (като заведения, молове, огромни магазини, конференции, културни събития, спортни зали, училища) да се изисква документ за COVID-19. Правилото обаче не важи за влизане в администрации, а аргументът на здравните управляващи беше, че " затварянето на административната услуга може да навреди на всички ".

Случаят с Народното събрание е още по-специфичен, тъй като за влизане в постройката на Народното събрание се изисква специфична акредитация и в този смисъл тя не е отворена за необятната общност. В предходния парламент Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) наложи санкции на Тошко Йорданов ( " ИТН " ) и Николай Хаджигенов ( " Изправи се.БГ! Ние идваме! " ) поради отвод да носят маски на закрито. През юни 2020 година СРЗИ категорично изпрати увещание до Народното събрание, че.

Преди това в 44-тото Народно заседание (при последното постоянно държавно управление на ГЕРБ) при изявления за ограниченията, който не е публично място, доколкото до Народното събрание няма свободен достъп. Пред " Дневник " депутатът доктор Александър Симидчиев изрази персонално мнение, че в случай че решението на народните представители лежи на медицински причини, то фокусът не би трябвало да е върху това какъв е статутът на постройката, а върху това какъв е рискът от разпространяване на инфекцията: " Ако на едно място се събират 500 индивида - депутати, администрация, публицисти - и в една стая на тази постройка са 240 индивида, то епидемиологичният риск там е огромен ".

Депутатите ще си преценяват сами

Около седмица преди началото на новото Народно заседание министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров. " Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе такова решение ", сподели той в отговор на въпрос на " Дневник ". В понеделник (6 декември) пред " Нова телевизия " Кацаров повтори тезата си и изрази мнение, че съгласно него би трябвало да се изисква уверение за ковид в Народното събрание, въпреки и той самият да не счита да подхваща дейности за това.

В позиция до " Дневник " администрацията на Народното събрание показва, че въпросът още не е обсъждан, както и че в случай че някоя парламентарна група внесе такова предложение, то ще бъде гласувано.

В изявление за Би Ти Ви на 4 декември разяснява: " Известно ми е, че в Народното събрание е възприето едно пояснение, че заради характерния допуск на външни лица до постройката, не се води социална, заради което не се ползват рестриктивните мерки, въведени от министъра на опазването на здравето. Това пояснение ще го помислим задълбочено, тъй като в последна сметка би трябвало да е ясно, че въведените правила би трябвало да се отнасят за всички. Ще помислим дали това пояснение подхожда на действителната обстановка ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР