Ще тръгне слух, че софиянци са най-големите пикльовци с тези

...
Ще тръгне слух, че софиянци са най-големите пикльовци с тези
Коментари Харесай

Обсъждането на ПУП на Борисовата градина: Кучето е заровено в собствеността |

Ще тръгне слух, че софиянци са най-големите пикльовци с тези тоалетни в Борисовата градина. В Хайд парк открих единствено една тоалетна и една за инвалиди. 

Това съобщи Александър Колев от Спаси София на публичното разискване онлайн на Подробен устройствен план на Борисовата градина, направен от проф. арх. Атанас Ковачев. В полемиката, която продължи над 3 часа, с въпроси и към основния проектант Здравко Здравков се включиха над 300 жители и представители на разнообразни организации. 

Колев разяснява казуса със застрояването, планувано в проекта, което включва с изключение на тоалетни, още алеи, подземни паркинги, детски площадки, реорганизация на стадион " Българска войска " и др. 

Основополагащ проблем на Подробен устройствен план на Борисовата градина е частната благосъстоятелност в него, заключи на регион " Средец " Трайчо Трайков мнението, което показаха доста от присъединилите се в разискването. По думите му това осакатява проекта, а каквото и да се одобри в този момент ще бъде на нездрави основи. Търсят се разнообразни способи да се реши казусът, само че те са палиативни, в това число включването на къпалнята " Мария Луиза " в резерватната част, с цел да спрат желанията за градеж на несвойствени за парка обекти. " Сега има късмет въпросът да се реши генерално като се ревизира законността на покупко-продажбите, станали преди 20-ина години, изясни Трайков. Според него това би трябвало да стане преди проектът и мненията за него да бъдат прегледани на експертен съвет. 

Има 151 парцела, показани сякаш като обществени, а те са без акт за благосъстоятелност, съобщи Гергана Пирозова, основател на фейсбук групата " Да спасим Борисовата градина ". В къпалнята " Мария Луиза " има минерален извор, Подробен устройствен план не е координиран с Басейнова дирекция, уточни тя. Според арх. Здравков обаче такова координиране има. 

На гара Пионер има парцели на НКЖИ, те желаеха проектът да бъде координиран и с тях, изясни основният проектант.  В кадастралната карта (по която е изготвян проектът) има неточности и непълноти и не подсигуряват документи за благосъстоятелност, призна арх. Здравков. Районните кметове на " Средец ", " Лозенец " и " Изгрев " да ревизират тези разминавания, прикани той. До приключването на процедурата за приемането на ПУП-а всеки парцел ще има явен документ за благосъстоятелност и правилно отразяване в кадастралната карта, сподели още Здравков. 

Много провокира и плануваният под земята паркинг за над 400 места под Капитолия. Къде видяхте 14 дка, нужни за толкоз паркоместа, които да се изкопаят, попита Александър Крумов от групата " Да спасим Борисовата градина ". Той възрази и против основаването на големи УПИ-та в Борисовата градина. Правите Румен Гайтански съсобственик на горите, а Гриша Ганчев - на Националния стадион, разяснява той. 

Да се спре процедурата за този Подробен устройствен план и да се изготви нов план. Смисълът на заданието за правенето му беше да запази парка като място за отдих и рекреация, а това не е направено, акцентира, общински консултант от " Демократична България ".   Тя настоя, че би трябвало да се направи геодезично снимане на всяко дърво в парка. Проф. Ковачев отговори, че това не е направено в лесопарковата част, където не се планува изсичане на дървета. 

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов заяви, че още 10 дка пред стадион " Българска войска " ще се трансфорат в зелени площи.

В онлайн полемиката се включиха десетки почитатели на ЦСКА в отбрана на стадиона и плануваните паркинги. На другия полюс бе настояването стадионът въобще да бъде отстранен от Борисовата градина. 

Позицията на Спаси София: 

Предложеният Подробен устройствен план за Борисовата градина не би трябвало да се приема, тъй като е цялостен с проблеми. Ето какво би трябвало да включва той, с цел да се отбрани общественият интерес: Отчуждаване на всички частни парцели в парка, включително къпалнята Мария Луиза и Летният спектакъл, Конкретна тактика за развиването на спортните обекти в парка - стадион Юнак, Конната база и Спортна София. Софияленд да бъде включен в обсега на парка и по този начин да се блокира опцията територията да се застрои. Без нови подземни и надземни паркинги в парка. Стратегия за опазването на биоразнообразието, която да забрани интервенция в резервата и непозволени сечи.

Арх. Здравко Здравков:

„ Възможността за придобиване от общината на частните парцели в Борисовата градина е една от главните задания, които желаеме да разгадаем с изработването на Подробен организационен проект на парка. Единствената законова опция за отчуждаване на частни парцели е да има влезнал в действие проект ", разяснява той. И разясни, че сега има две оферти за метода на придобиване на парцелите. Предложението, създадено от юристите на направлението, е да се основат огромни поземлени парцели с отреждане „ за парк “. По този метод общината ще взе участие като съсобственик в парцелите и ще може да управлява всяко капиталово желание. Другото предложение е в проекта да се основат по-малки парцели с отреждане „ за обществена инфраструктура “, които независимо да бъдат предмет на отчуждителна процедура.

„ И двата разновидността ще бъдат разисквани от Общинския експертен съвет, защото сега мненията на юристите са раздвоени. Нашата цел е да изберем този, който дава най-силна отбрана на публичния интерес и най-сигурния механизъм за връщане на тези парцели на общината. "

Главният проектант уточни, че частни в Борисовата градина, с изключение на къпалнята „ Мария-Луиза “ и Летният спектакъл, са и такива към Дендрариума и при контактна част със „ София ленд “, които са добити от края на 90-те години до 2004 година Едновременно с изработването на проекта се отстраняват и несъответствията в кадастралната карта от основните архитекти на регионите „ Изгрев “, „ Лозенец “ и „ Средец “. 

„ Общинският експертен съвет ще прегледа всички мнения, които са получени от жители и организации за плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина. 1261 са мненията, получени в направление „ Архитектура и градоустройство “, като от тях 1200 са изцяло идентични. Всички са сканирани и качени на уеб страницата на НАГ със заличени персонални данни. Експертният съвет ще ги прегледа и направи спомагателни рекомендации към екипа на арх. Ковачев ", уточни арх. Здравков. Той съобщи, че получените мнения са в две съществени посоки – отбрана на обществените функционалности на частните терени, ограничение на новото строителство и опциите за паркиране. 

Проектът за проект планува два паркинга – на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство за 104 места и под земята паркинг за 400 места на терена на автокъща „ Капитолия “. И при двата планувани паркинга не се отсича нито едно дърво. Липсата на прилежащи паркинги ще натовари извънредно доста с коли улиците до парка. 

Към момента планът не планува влизане на коли в парка като се изключи коли на специфичен режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се употребява за достъп до стадиона, като моето персонално разбиране е, че достъпът до спортните парцели не може да става през алейната мрежа с коли. Затова проектът би трябвало да даде решение и на казуса с паркирането, без да основава нови проблеми за околните квартали. 

Другите по-сериозни възражения към проекта са във връзка с стадион „ Юнак “ и стадион „ Българска войска “ – дали да има ново строителство. Планът планува възстановяване на свързаността на парка и посредством нови велоалеи. „ Проектът „ Зеления кръг “ – линеен парк с пешеходни и велоалеи, усъвършенства връзките на Борисова градина с други квартали. Планът за трасето от „ Слатина “ до гара „ Пионер “ е към този момент подготвен, само че сега се апелира. Очакванията ни са след влизането му в действие НКЖИ да трансферира терените на Столичната община. 

Първото разискване на бе на 13 януари. До 4 февруари бе срокът за изпращане на писмени мнения по плана. Снощи арх. Здравко Здравков увери, че жителите могат да изпращат въпроси и отзиви и в този момент, а те също ще бъдат разисквани от Експертния съвет и екипа на проф. Ковачев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР