Ще става все по-трудно обаче да се определи човешкото участие

...
Ще става все по-трудно обаче да се определи човешкото участие
Коментари Харесай

Съдът: Изкуството на AI няма авторски права

Ще става все по-трудно обаче да се дефинира човешкото присъединяване в творбите

Изкуственият разсъдък към този момент не съумява да се пребори за авторско право върху творбите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Нахлуването на изкуствения разсъдък в креативната промишленост повдигна остро въпроса за авторското право върху творбите, създавани благодарение на AI. Съдебно решение в Съединени американски щати като че ли дава финален отговор на този въпрос.

Берил А. Хауъл, арбитър от окръжния съд на Съединени американски щати, постанови, че изкуството, генерирано от AI, не може да бъде предпазено с авторски права. Това решение беше взето в отговор на дело, заведено от Стивън Талер, който се опитваше да отбрани авторски права върху изображение, основано благодарение на логаритъма на Creativity Machine, създаден от самия него.

Талер искаше да записва изображението като произведение, направено по поръчка, където създателят е логаритъмът, а той е притежател на творбата. Молбата му обаче беше дефинитивно отхвърлена през предходната година, напомня The Verge.
още по темата
По-късно Талер заведе дело против Службата за авторско право на Съединени американски щати (USCO), потвърждавайки, че отхвърлянето е нелегално. Съдия Хауел не се съгласи, като написа в решението си, че авторските права в никакъв случай не са били предоставяни на безчовечен творби, наблягайки, че „ човешкото авторство е главен принцип на авторското право “.

Същевременно съдията призна, че човечеството е на прага на нова граница в авторското право, където художниците ще употребяват AI като инструмент за основаване на своите творби. Според нея, това ще затрудни определянето на степента на човешкото присъединяване в основаването на творбите, належащо за регистрация на авторски права върху творбите.

Райън Абът, юристът на Талер от адвокатската фирма Brown Neri Smith & Khan LLP, не е склонен с тълкуването на закона от съдията и възнамерява да апелира решението.

Напоследък се следят от ден на ден правосъдните разногласия в Съединени американски щати, свързани с авторски права и изкуствен интелект. Например, Сара Силвърман и други създатели заведоха дело против OpenAI и Meta за нелегално потребление на техните творби в образованието за AI. Друго дело, заведено от програмиста и юрист Матю Бътерик против Microsoft, GitHub и OpenAI, твърди, че потреблението на предпазен с авторски права код за образование на AI е пиратство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР