Ще стане и при нас, но е процес. Това изисква

...
Ще стане и при нас, но е процес. Това изисква
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Хората трябва да започнат да гледат на боклука като на суровина от материали, които се рециклират

Ще стане и при нас, само че е развой. Това изисква доста работа с компаниите. Много неща са навързани. Целта е тъкмо това – са плащаш заслужено, по отношение на това, което изхвърляш, да се рециклира оптимално доста и да не гледаш на боклука като отпадък, а като на суровина. Суровина от материали, които се рециклират, суровина, която се гори, всичко друго, само че не и да го заравяш – това, което безконтролно се е случвало години наред. Това сподели на брифинг кметът на Столична община.

„ От началото на мандата ни тематиката за боклука участва нон-стоп. Извадихме обстоятелства. Посетихме завода. Разказахме за доста от проблемите. През останалото време сме упреквани, че обстоятелствата не били такива, че нещата не се правели, както би трябвало. Тук сме, с цел да си поговорим за следващ път за това какво се случва в завода за отпадък. Бяхме упреквани, че приказваме погрешни обстоятелства и плашим хората за това какъв брой бързо щял да се изчерпа потенциала на депото. Направихме изследване, което демонстрира, че потенциалът ще се изчерпа до 20-28 месеца, което за този цех, който ГЕРБ споделиха каква горделивост е, значи следното: оборудване с потенциал 21 години експлоатационен период ще бъде запълнено за към 9 години “, заключи той.

Столичният кмет подсигурява, че качеството на творби от завода RDF ще се усъвършенства, като до края на годината изцяло неизползваемият отпадък ще падне до под 10%. До момента създаваният RDF бил влажен и нямал купувачи, изясни Терзиев.

„ Значително по-високо е качеството, за което към този момент има интерес. Системните проблеми се вземат решение, заводът се оздравява на ежедневна база. Качеството на RDF сега дава отговор на безусловно всички условия и индикатори, които са по условията на клиентите и неговото създаване. По този метод изпълнихме една част от поетите задължения за стабилизиране на работата на завода и поетапно подобряваме качеството “, сподели от своя страна Николай Савов, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Оперативна програма " Столично дружество за отнасяне на боклуци ".

Той сподели информация, от която се вижда, че на компаниите, които са правили сепариране, е платена сумата от 13 677 408 лева, а от тяхната активност общината действително е „ получила едвам 353 179 лева и 32 ст.

„ До този миг икономията, която сме създали, е единствено от администрация, която е била изкуствено ангажирана в завода. Тя се показва парично в близо 3 милиона лева годишно “, посочи Савов. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР