ще скочат. Броячът на таксито в София ще започва вероятно

...
ще скочат. Броячът на таксито в София ще започва вероятно
Коментари Харесай

Таксиметровите превози поскъпват, ето защо и с колко

ще скочат. Броячът на таксито в София ще стартира евентуално от 1,54 лева Първоначалната му цена се усилва от два до три пъти, както плануват ремонти в наредбата за таксиметрови транспорти на Министерство на превоза.. Наредбата влиза в действие незабавно след публикуването й в Държавен вестник.
Промените са вследствие на продължителни разисквания с браншовите организации, твърдят от министерството на превоза.
Едни от главните промени произтичат от последните промени в и са свързани с прекосяването към общините на регистрационния режим за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери.
Друга основна част от промените е обвързвана с смяна на метода на установяване на първичната такса. Предвидено е първичната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната цена в обитаемо място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия бранш.
Съгласно Закона за автомобилните транспорти (чл. 5, алинея 2) министърът на превоза, осведомителните технологии и известията има обвързване да дефинира метода, по който превозвачите са длъжни да афишират пред клиентите си цените и изискванията за транспорта.
В Закона за автомобилните транспорти (чл. 24а, алинея 11) е вменено обвързване на общинските препоръки да дефинират в период до 31 октомври минимални и оптимални цени за таксиметров транспорт на пасажери за километър пробег за идната година. Когато общинският съвет не дефинира минимални и оптимални цени, се ползват цените към 31 декември на миналата година. Преди промените наредбата определяше, че първичната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната цена в обитаемо място с повече от 50%.
 Такситата и превозвачите на общонационален митинг Такситата и превозвачите на общонационален митинг
На 15 декември Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България оповестиха общонационален митинг. Протестът ще се организира от 12...
При приемането на новите текстове в наредбата деликатно е изследвано решението на. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е произвеждане за покровителство за конкуренция, чиято съществена цел е да предотврати ограничението или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първична цена се реализира попречване на нарушение на конкуренцията.
Припомняме, че браншът упорства за нарастването от година. Една от главните аргументи са късите курсове, които били огромна част от работата на таксиметровите водачи, само че не са толкоз преференциални.
Преди още да стартира да работи броячът, може да бъде от два до три пъти от минималната цена за км в обитаемото място. В София тя е 77 стотинки на км денем и 88 ст. през нощта. Така, в случай че си хванем такси в столицата, сметката може да стартира най-малко от 1,54 лв. по ярко и 1,76 лв. по мрачно.
На фона на цялата страна - най-голямо се чака да бъде нарастването във Варна, поради по-високите минимални цени. " Обещанието на сектора е, че няма да се отхвърлят късите курсове, дали ще си го спазят, ще забележим ", съобщи пред медиите още предходната есен Бойко Рановски от Автомобилна администрация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР