Ще се сложи край на практиката гражданите да остават вечни

...
Ще се сложи край на практиката гражданите да остават вечни
Коментари Харесай

Махат със закон вечния длъжник



Ще се постави завършек на практиката жителите да остават безконечни длъжници, както на Топлофикация, по този начин и на комуналните компании. Ще се приключи и преследването на наследниците на към този момент умряли длъжници от монополисти. Това ще стане допустимо с помощта на план на закон за персоналния банкрут, който ще бъде показан от омбудсмана Мая Манолова на 27 март в Дома на Европа в София.

България е единствената страна Европейския съюз, която няма закон за персоналния банкрут. Милиони българи не могат да си обслужват отговорностите, което води до тотално опропастяване на живота и губене на вероятността, декларира Мая Манолова, представена от Българска национална телевизия.

„ Работим по закон за персоналния банкрут, сега изготвяме неговата идея “, излиза наяве от думите й. Омбудсманът събира екип от специалисти и се е заела с разработване на закон, откакто предходната година Народното събрание отхвърли да включи текстовете за персоналния банкрут в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Предложенията бяха импортирани от ГЕРБ сред първо и второ четене на измененията в Граждански процесуален кодекс.

В момента съществува 5-годишна съществена погасителна отминалост и друга 3-годишна – за периодически отговорности към Топлофикация, енергото, ВиК, мобилни оператори и други Тези отговорности остават. Дори потребителят да възрази, че е изтекла погасителната отминалост, патите няма да му се събират наложително, само че дългът остава и в случай че потребителят желае, може да го заплати. Ако се вкара обаче безспорна отминалост, след 10-та година задължението към този момент няма да го има.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР