Ще се съгласите ли, че понякога част от нас наистина

...
Ще се съгласите ли, че понякога част от нас наистина
Коментари Харесай

По какво най-много си приличат хората и маймуните?

Ще се съгласите ли, че от време на време част от нас в действителност наподобява на маймуните? Те са нашите най-близки предшественици, същества, които споделят 99% от нашето ДНК и се държат като нас повече от всички останали животни на планетата Земя. Ето по какво най-вече наподобяват на нас:

  1. Съществуват серийни убийства сред маймуни

През 1975 година Джейн Гудал става очевидец на раждането на първото шимпанзе сериен палач. Името й е Пешън (от британски – страст) и забавното е, че тя не прави убийствата сама. Пешън предава пристрастеността си към убийствата на идващите генерации, учейки децата си на гнет, убийства и канибализъм.

Първата жертва на Пешън е шимпанзе на има Гилка. Тогава Гилка тъкмо е станала майка и стои с новороденото си дете в ръце, когато Пешън изскача от един шубрак зад нея. Гилка е нападната и пребита. След всичко това, Пешън взема бебето на Гилка, убива го и го изяжда, споделяйки „ плячката “ с децата си. Така потомците на Пешън елементарно се научават на канибализъм. Когато Гилка ражда още едно дете година по-късно, дъщерята на Пешън – Пом нападна Гилка, преследва я, а откакто я хваща, краде и убива и второто й дете. Само месец по-късно Пом още веднъж нападна, само че този път не Гилка, а детето на друго шимпанзе на име Мелиса.

Въпреки че Гудал вижда и трите офанзиви, тя скоро осъзнава, че за последните две години единствено едно бебе е съумяло да оцелее – Пешън е съумяла да изтеза всички непознати деца там. За да успее да резервира всички шимпазета живи и здрави, Гудал назначава екип от хора, който да следи всяка стъпка на Пешън.

  1. Маймуните могат да се пристрастят към алкохола и филмите за възрастни

Веднъж едно семейство взема решение, че желае да отгледа шимпанзето Люси по този начин, както се отглежда едно същинско дете. Те й разрешават да стои на масата и да вечеря паралелно с тях. Странното в тази ситуация е, че Люси стартира да харесва нещата, които и хората харесват. Съвсем скоро тя стартира да пие джин, уиски и вино. Често преглежда списанията, които намира в къщата и мастурбира.

Люси не е единствения подобен случай. Шимпанзетата могат да се пристрастят към използването на алкохол и към филмите за възрастни. Има прочут случай за едно друго шимпанзе, което няколко съветски туристи предиздвикали да опита алкохол и тютюн. Съвсем скоро се наложило животното да бъде изпратено в рехабилитационен център, където да лекува зависимостите си.

Интересното е, че при шимпанзетата не е нужна човешка интервенция, с цел да се пристрастят към нездравословните привички. Група шимпанзета от Гвинея се научават да използват етанол, извлечен от палмови дървета. Те постоянно се напивали и ставали нападателни.

  1. Маймуните следват стилните трендове

Веднъж шимпанзето Джули било видяно да слага филиз трева до ухото си. То не служело за нищо. Тя не го изяжда, не е била болна и не й е помогнало да реализира нищо. Но Джули го държи на себе си и всякога, когато паднело, тя го поставяла назад на мястото му – до ухото й. Очевидно шимпанзетата към нея вземат решение, че това  е много добър външен тип. Скоро откакто виждат Джули, те стартират да я копират и цялата група слага филиз трева до ушите си.

Изследователите са безапелационни, че в случай че бяха преместили Джули в друга група, щеше да се получи същия резултат. Веднъж решили, че този външен тип им харесва, те го трансформират в собствен идентификационен знак, в техен знак. След като наклонността със стръка трева нашумяла измежду шимпанзетата, те почнали да пренебрегват тези от тях, които не били „ съвременни “.

  1. Някои шимпанзета продават тялото си за храна

Всички знаем, че проституцията е най-древната специалност. Когато шимпанзетата си търсят сътрудник, те постоянно си заплащат за това.

Мъжките постоянно обикалят, търсят и крадат доста повече храна, в сравнение с им належащо, с цел да могат да я дават на половинката си. Това тяхно деяние въздейства изключително доста на половия им живот. Колкото повече храна дава шимпанзето, толкоз повече евентуални сътрудници има. Всъщност оня мъжки, който е податлив да заплати с повече храна, има повече обожателки, в сравнение с алфа-мъжкаря.

Най-добрия образец в този случай е с маймуните от семейство капуцинови. Учени организират опит, с който целят да схванат дали този тип маймуни ще осъзнае какво значат парите, давайки им монети, които можели да разменят за храна. Маймуните незабавно разбрали защо служат парите и напълно скоро по-късно почнали да ги употребяват, с цел да получават полови удоволствия.

Мъжките били видяни да подават монети на женските, които от своя страна им разрешавали да стават интимни с тях. Когато всичко завърши, женските отнасяли монетите на откривателите, искайки да ги разменят за грозде.

  1. Малките шимпанзета играят с оръжия

Учените от дълго време знаят, че дребните шимпанзета обичат да играят с играчки. За женските играта включвала майчински дейности и обгрижване на „ бебета “. Някои от тях са забелязвани, че вземат дървени пръчки и се държат с тях като с деца. Малките женски се държат тъкмо по този начин, както дребните момиченца играят с кукли. Дори когато им биват давани детски кукли, шимпанзетата вършат същото  – демонстрират майчинския си инстинкт.

Мъжките въпреки това, не се интересуват от кукли. Вместо това, събраните пръчки те употребяват като оръжия. Когато на няколко мъжки им дават детски играчки, те избират да играят или с оръжията или с предметите, които се въртят.

Всичко това са неща, които и ние, хората, вършим. За шимпанзетата всичко това е инстинкт. Колкото повече тестостерон имат, толкоз по-склонни са да си играят на ликвидиране.

  1. Водят войни, продължаващи с години

Много малко типове животни протягат ръка на личния си тип. Повечето животни ловуват други типове или основават съобщества и ловуват дружно. Само дребна част от животните биха убивали себеподобни. Шимпанзетата са едни от тях – те даже стартират войни.

Обикновено шимпанзетата се бият за територия. Събират се групи, които да нахлуват в територии на други групи и да превземат земите им. Първоначално те дават късмет на враговете си да избягат. След това ги сплашват, крещейки или изкоренявайки дърветата от корените им, с цел да могат жертвите им да видят какво би могло да им се случи.

Понякога враговете се плашат и успват да избягат, само че има случаи, в които другите шимпанзета не се опасяват. Всичко ескалира ужасно бързо и се стартират борби, които са повече от брутални. По-силните шимпанзета даже оставят жертвите си осакатени и окървавени.

Първата такава война, която е била изследвана, е наречена „ Войната на шимпанзетата от Гомбе “ и продължава 4 години – от 1974 до 1978. Група шимпанзета се разделя на две по-малки групи, наречени Кахама и Касакела. Скоро след раздялата Касакела стартират да демонстрират гняв. Те причаквали самотни шимпанзета от Кахама и ги пребивали.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР