Ще се редуват топли и хладни дни. За съжаление не

...
Ще се редуват топли и хладни дни. За съжаление не
Коментари Харесай

Ще ни изненада ли времето през ноември?

Ще се редуват топли и хладни дни. За страдание не се виждат и изгледи за превалявания. Очаква ни интервал на засушаване, като цяло ноември ще е сходен на октомври. Въпреки, че през октомври имахме повече атмосферни разстройства и прогнозите като цяло бяха за превалявания. 

През идващия ноември междинната месечна температура в множеството региони ще бъде с 3-5 градуса над нормата (от 9°С до 18°С), а на местата, където се чакат повече мъгли и облаци, изключително в котловините и част от Дунавската низина, ще бъде към нормата, осведомят от Meteo Balkans. Във валежно отношение упованията са под естествените. Количествата превалявания от дъждове ще са по-малко от нормалното за месеца, като в западните елементи те ще са сред 40 до 60 л./кв.м., а над източната половина - до 30-40 л./кв.м.

Времето през първото десетдневие на ноември

Първите дни на ноември ще е умерено. Европа и Балканският полуостров ще са под въздействие на омега циркулация. Тя може да докара до продължителни интервали със еднотипно време, като времето ще е слънчево, само че ще има условия и за мъгли. Като цяло до края на първото десетдневие на ноември, моделите не предвиждат съществени превалявания. ЕС моделът към този миг (25.10.2024г) предвижда преминаващ през нашата страна атмосферен фронт към 4-5 ноември, само че вероятността този фронт да премине за в този момент е доста дребна. След прекосяването на този фронт, още веднъж ще се построи област на високо налягане, което допуска, че и второто десетдневие ще е сходно, както първото. 

Температурите ще бъдат относително приятни - сред 15-20°С, а за планините – сред 10° и 12°С. Ще има и региони с мъгли, като там дневните ще са под 12°С. Повишава се и вероятността и за температурни инверсии, изключително в столицата. Минималните в доста региони ще са под нулата! Ще има условия и за слани. 

Времето през втората десетдневка на месеца

Първите дни на втората десетдневка на месеца се чака хубаво и прелестно време. Към края на този интервал ни чака и прекосяването на атмосферно разстройване и навлизане на по-студен въздух от североизток, като повода е " гмуркащ се полярен циклон по периферията на омега циркулацията ". 

Към 15-18 ноември съгласно настоящите прогнози, има огромна възможност над Източна Европа да чакаме прекосяването на полярен циклон към Украйна и Румъния. По неговата северна външна страна към Балканите ще се придвижва по-хладен въздух.

От североизток температурите ще се намалят и ще са към и под климатична нормата за месеца. Очакваните температури ще са сред 7-12 °С. Минималните в доста региони ще са под нулата! Ще има условия и за слани. 

На този стадий прогнозите сочат възможност за доста по-ниски минимални градуси. Минималните температури в интервала ще са в необятни граници в Западна и Северозападна България и в планинските региони - сред минус 5- 6°С и до плюс 4-5 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската равнина – сред плюс 6-8°С.

Повишение на температурите чакаме към края началото на третото десетдневие от месеца, като съгласно прогнозите ще последва утежняване на времето до края на ноември. Температурите ще се покачват гладко, само че не се чака да нахвърлят 12-14 °С. 

Времето през третото десетдневие на ноември

Очакваме построяването на ниско налягане над Средиземно море и завръщането на мъглите. Възможни са даже целодневни мъгли към речните басейни и по-значителни в Дунавската низина. Температурите ще се задържат по-ниски над тези региони. При тези условя, времето в планините ще е по-гостоприемно. 

Към края на месеца чакаме и повече синоптични ситуации, свързани с циклони. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и тук-там в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще доближават 9-14°С.

На този стадий не можем да дадем точна прогноза на предстоящото систематизиране на преваляванията, по тази причина следете прогнозите ни за настояща информация.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

За ноември националната метеорология гласи: Слаба зима през ноември води до безплодие. Ако на свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е положително и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно против Въведение Богородично, зимата бива мека, когато е ясно - доста студена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР