“Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото, каза

...
“Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото, каза
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: Ще подсигурим два хеликоптера до лятото


“Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото ”, сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в предаването “Тази събота ”.

Той сподели, че има и подхваната нова самодейност. “Преди една седмица е основана работна група, с която незабавно се стартира образование на медицински екипи, с цел да може те да бъдат подготвени, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат ситуирани, на площадките покрай лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на водачите и на техническите екипи ”, добави здравният министър.

Той акцентира, че тази работна група включва екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза, Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на финансите.

“Вчера имахме втора колекция и се потегля към една самодейност – така наречен влажен лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да стартират въздушната незабавна помощ, преди да са пристигнали хеликоптерите, които ще закупим ”, изясни Меджидиев.

По думите му настрана върви процедурата по договаряне с италианската компания „ Леонардо “.

Правителството и президентството поставят всички старания в най-кратък период да имаме такива хеликоптери, сподели министърът.

40 лекари са подготвени да заминат в Турция

“Гордея се с лекарите в България. В момента имаме квалифициран екип от 40 лекари, които са подготвени с багажа си да заминат в Турция. Очакваме готовността на турската страна да поеме българските екипи, да каже в коя точка те би трябвало да кацнат ”, сподели още той.

Меджидиев добави, че доста студенти по медицина също са декларирали предпочитание да заминат за Турция, с цел да оказват помощ на потърпевшите.

По думите му българското държавно управление е в непрекъсната връзка с турското държавно управление и с българския дипломат в Турция Ангел Чолаков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР