Ще се окаже ли повратен момент от войната в Украйна

...
Ще се окаже ли повратен момент от войната в Украйна
Коментари Харесай

Отдалечи ли се светът от ръба на апокалипсиса

Ще се окаже ли преломен миг от войната в Украйна последната десетдневка на септември, или тя ще се трансформира в пагубна фаза от конфликта на Запада против Русия? Генезисът на този конфликт демонстрира, че не е еднопосочен нито един от двата изключващи се отговора.
На 23 септември Владимир Путин разгласи новите моменти от нуклеарната теория на Русия, свързани със сигналите за ескалационна подготвеност на Запада и измененията в световната сигурност. Като цяло до момента доктрината предвиждаше ответен нуклеарен удар единствено против нуклеарна мощ. Сега обаче са включени

четири нови аргументи за прибягване до нуклеарно оръжие:

експанзия против Русия, от която и да е неядрена страна, само че с присъединяване и поддръжката на нуклеарна страна; сериозна опасност против Русия с нормално оръжие; нахлуване против нея освен с ракети, самолети, само че и с дронове и други летателни средства; както и експанзия против съюзния Беларус. Два дни по-късно съветският зам. външен министър Сергей Вершинин съобщи, че „ в случай че Съединени американски щати и техните съдружници разрешат на украинската войска да удря надълбоко в Русия, те ще се трансфорат в директни участници във военните дейности срещу нашата страна “.
Русофобският водещ Виталий Портников разяснява пред излъчващата в Лвов Независима телевизионна организация (НТА), че поправките са направени, тъй като Кремъл е получил разследващи данни, съгласно които западните държавни управления в действителност разискват опцията Украйна да удря с техни ракети по територията на Русия.
Но на 27 септември президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отхвърли на гостуващия в страната му Володимир Зеленски да даде американски ракети за удари против Русия, в това число надълбоко в нейната територия. „ Ако прочетете „ Ню Йорк таймс “, очевидно Пентагонът е възприел задоволително съществено казаното от Путин “, изясни пред ТАСС проф. Франсис Бойл от Университета на щата Илинойс.
Но европейските съдружници на Вашингтон го играят безстрашни „ ястреби “ и наперено приканват за директен боен спор против Русия. Дали подозираният в старческо малоумие Байдън не е доста повече с акъла си от тях? И дали поради него светът не отстъпи от ръба на пропастта – най-малко към този момент?
Има и други аргументи за окуражаващ отговор на началния въпрос – възходящият дял на украинците, които желаят договаряния, въпреки към момента да не са мнозинство; засилващият се пацифизъм и в самата войска на фона на тежките й загуби; сигналите, че Зеленски е податлив да се откаже от възобновяване на украинските граници от 1991 г.; интернационалните старания за подтик към договаряния сред Киев и Москва.

Тук обаче свършват очакванията

за положителен отговор на въпроса. Негативният отговор е забележим както в чисто украинско-руския, по този начин и в интернационалния вектор на спора. В украинската му част Зеленски още не се е отказал от „ проекта за мир “ – евакуиране на всички съветски войски от Украйна, погашение на репарации, участие в НАТО или най-малко гаранции от Запада за сигурността на страната. Русия отхвърля тази формула, както и проекта му за мир. Освен стопански, дипломатически и политически ограничения, този проект има и военна част. Един от шефовете на запасняците в украинската войска, Иван Тимочко, разкри пред канала на РБК-Украйна в Ютуб, че проектът за мир щял да сработи, в случай че Украйна сполучливо удари съветските арсенали и браншовете, формиращи бюджета на Русия. Наскоро украински дронове удариха съветски оръжеен склад в Тверска област и унищожиха 150 тона муниции, в това число за ракети. Има известия, че Украйна към този момент разполага с бойни безпилотници с обсег от 2000 км – те могат да стигат до Урал и оттатък него. Но в случай че удари оръжейни хранилища или значими стопански обекти даже с дронове, Украйна и подкрепящият я Запад просто ще дадат мотив за нуклеарен отговор на Русия.
Западни медии осветиха и сюжета, че Украйна готви провокация с офанзива против лични нуклеарни обекти, с цел да упрекна след това Русия с вярата за директна интервенция на Съединени американски щати и НАТО.
Както писа „ Уолстрийт джърнъл “, украинските военни като цяло са отрицателно настроени против всякакво съглашение с Русия, даже против краткотрайно заледяване на спора. Има догадки, че в случай че се стигне до такава степен, те могат да извърнат оръжие против режима в Киев. Към тази група „ Файненшъл таймс “ прибавя и ултрадесните групи, които ще окачествят „ договарянията като капитулация “.
Сърцевината на съветската част са последните оферти на Владимир Путин от 14 юни – признание на Крим, Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област като елементи на Русия, извънблоков и неядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация, както и анулация на глобите. Естествено, че те са отхвърлени от Зеленски. Някои шегобийци настояват, че на фона на интернационалните старания за ходатайство

Путин и Зеленски са се наговорили за неприемливи подходи

В изявление за „ Независимая газета “ известният съветски учен Алексей Арбатов разкри, че в Русия има нуклеарно лоби. „ Негови представители настояват, че в случай че изборно използваме нуклеарно оръжие, тогава огромна война няма да последва “, тъй като Западът ще се уплаши. Арбатов резонно отхвърля този метод, тъй като той може да докара до такава масирана замяна на нуклеарни и стандартни удари, че в Кремъл и Белия дом няма да имат време да вдигнат аления телефон, с цел да спрат задействания апокалипсис.
Трябва обаче да се регистрира и друго. Войната в Украйна не е поради алтернативата авторитаризъм - народна власт, консерватизъм - демократизъм, Запад - Изток. Както признаха редица западни наблюдаващи, залогът за сегашната война в Украйна са благосъстоянията на Русия за десетки не милиарди, а трилиони долари. Украйна се употребява като трамплин, с цел да бъде доведена Русия до разпад на няколко страни и отсам Западът да се докопа до благосъстоянията й. Така че войната в Украйна не е за нейното, а за заличаването на Русия – надлежно и за оцеляването й. Тя няма да одобри никаква формула за помирение, заледяване или какъвто й да е мир, в случай че Украйна остане дебнеща опасност за нея. Затова Москва държи на неблоковия и безядрен статут на Киев като основно изискване. „ В един миг нуклеарните оръжия ще бъдат употребявани, макар риска от ескалация и обща злополука “ поради водещия съветски мироглед от „ опасност за самото битие на страната “. В това пояснение на учен Арбатов няма по какъв начин да съзрем

геополитическия нагон

за победа на авторитаризма, консерватизма и нарушение на човешките права над техните антиподи. Едва ли има страна в света, която в името на оцеляването си да се откаже от наличните благоприятни условия, даже от нуклеарно оръжие.
В интернационалния вектор основната опасност идва от Съединени американски щати, макар отхвърли на Байдън за нападателните оръжия. „ Проблемът е в това, че в Белия дом ние имаме… хора, които съгласно мен просто не могат да работят рационално, когато става дума за Русия “, добави цитираният към този момент проф. Франсис Бойл.
Поради това в Съединени американски щати битува лъжливото мнение, че сдържаният досега Путин блъфира и няма да прибегне до нуклеарен отговор по територията на Запада. Неслучайно Държавният департамент разгласи, че съгласно Вашингтон Украйна не би трябвало да желае позволение от него да удря надълбоко в Русия, само че с нейни оръжия. Отделно „ Ню Йорк таймс “ заяви, че Вашингтон въпреки всичко е подготвен да позволи на Киев въпросните удари, в случай че те се правят не с американски, а с оръжия от страни - съюзнички на Киев – очевидно се имат поради Англия и Франция.
Трети нуклеарен сюжет планува хърватското пък издание „ Адванс “ – Западът приема далекобойни украински удари против Русия, в случай че се моделира, че нуклеарната ескалация ще се ограничи единствено с украинската територия.
Четвърти сюжет предвижда съветският боен специалист Константин Сивков, представен от уеб страницата „ Военное дело “: „ Колкото и да е парадоксално, само че през днешния ден Западът разполага единствено с една пехота, която е способна да се бори – армията на Украйна. Но в случай че ВСУ вървят към провал, НАТО ще се намеси по единствения наличен за алианса метод – въздушна интервенция. Благодарение на съветската Противовъздушна отбрана, тези сили ще понесат съществени загуби “. Според Сивков, по-нататък на Запада няма да остане различен избор, с изключение на да употребява против Русия нуклеарно оръжие. Ето по какъв начин може да се окаже, че след последната десетдневка на септември светът си остава на ръба на нуклеарния апокалипсис.
В историята на човечеството е станало традиция систематичното потребление на оръжие за всеобщо поразяване – от бомбите през картечниците до ракетите. Съединени американски щати към този момент хвърлиха две атомни бомби против Япония през 1945 година Върви ли човечеството към съблюдаване на традицията? Или въпреки всичко ще му стигне акълът да я наруши?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР