Темата за бот фермите става все по-актуална с развитието на

...
Темата за бот фермите става все по-актуална с развитието на
Коментари Харесай

Какво представляват бот фермите и как те влияят на социалните мрежи и интернет

Темата за бот фермите става все по-актуална с развиването на обществените мрежи и онлайн платформите. Много хора са чували за ботовете в подтекста на трупането на почитатели или лайкове, само че малко на брой осъзнават какво се крие зад това събитие. Бот фермите са се трансформирали в неразделна част от цифровия свят, като оказват въздействие върху маркетинга, политиката и даже публичното мнение, само че какво съставляват те, по какъв начин се печелят пари от тях и какви са скритите проблеми и опасности?

Какво съставляват бот фермите?

Фермата за ботове е инфраструктура, състояща се от доста подправени сметки (ботове), следени от програмен продукт, които извършват разнообразни задания в интернет. Основната цел е да се сътвори заблуда за интензивност, като се повлияе на усещането на потребителите и логаритмите на платформите. Ботовете могат да усилят броя на харесванията, почитателите, мненията, а също по този начин могат да се употребяват за разпространяване на подправени вести или за манипулиране на публичното мнение.

Как бот фермите печелят пари?

1. Продажба на клиенти и лайкове

Един от най-популярните способи за печелене на пари е продажбата на клиенти и лайкове. Клиентите (най-често блогъри, компании или инфлуенсъри) купуват подправена интензивност, с цел да усилят доверието в акаунта си и да привлекат същински консуматори. Цената на услугите зависи от качеството на ботовете – те могат да бъдат примитивни (лесно разпознаваеми) или по-сложни, имитиращи същински сметки.

2. Масово абониране/следване и всеобщо харесване на наличие

Тази процедура се състои в всеобщо абониране на ботове за сметки на консуматори или всеобщо харесване на тяхното наличие. Целта е да се насърчи реципрочно абониране или внимание. Това е изключително дейно в обществени мрежи като Instagram и X.

3. Създаване на подправени вести и черен PR

Фермите за ботове се употребяват и за политически цели. Например, те могат да дискредитират съперници или да популяризират дезинформация. През 2016 година, по време на президентските избори в Съединени американски щати, бот фермите бяха интензивно употребявани за основаване на подправени вести и манипулиране на публичното мнение.

4. Въздействие върху рейтингите и отзивите

Много компании или частни лица употребяват ботове, с цел да завишават рейтингите в платформи като Amazon или TripAdvisor. Ботовете пишат подправени позитивни мнения, което покачва доверието на клиентите в даден артикул или услуга. Пример за това е компания, която употребява ботове, с цел да сътвори голям напор от позитивни мнения на своя уеб страница преди огромна ликвидация.

6. Подправяне на трафика към уеб страници

Създаването на подправен трафик е различен метод за печелене на пари. Някои уеб страници употребяват ботове, с цел да усилят броя на визитите и да създадат уеб страницата по-привлекателен за рекламодателите.

Предимства на бот фермите

1. Бързо привличане на вниманието

Ботовете могат доста да усилят числената стойност на даден акаунт за къс интервал от време. Това притегля действителни консуматори и основава илюзията за триумф.

2. Ниски разноски

Услугите на бот фермите са относително евтини спрямо обичайните маркетингови акции. Това ги прави налични за дребния бизнес и начинаещите блогъри.

3. Гъвкавост

Бот фермите могат да са потребни в разнообразни платформи за разнообразни цели: обществени мрежи, уеб сайтове за ревюта и даже новинарски издания за разпространение на информация.

Проблеми и дефекти на бот фермите

1. Ниско качество на аудиторията

Въпреки, че ботовете могат да усилят броя на клиентите, те не носят действителна стойност под формата на взаимоотношения, мнения или покупки. Освен това подправените сметки могат да бъдат изтрити когато и да е.

2. Риск от блокиране на профила

Платформи като Instagram и Х водят дейна битка с ботовете. Използването на ботове може да докара до блокиране на сметки, което може съществено да навреди на репутацията и труда ви.

3. Нарушаване на закона

В доста страни потреблението на ботове за манипулиране на данни, изключително за политически цели е нелегално и може да има съществени последствия.

4. Недоверие от страна на потребителите

Хората стават все по-наясно с подправянето и подправената активност. Това може да окаже негативно влияние върху доверието в марката или продукта.

Примери за бот ферми

BoostLikes – услуга, която предлага лайкове, почитатели и мнения в разнообразни обществени мрежи, в това число Instagram, Фейсбук и Х. BuyRealMarketing – уебсайт, предлагащ услуги за събиране на почитатели и лайкове за разнообразни обществени мрежи.

Как да разберете дали някой употребява бот плантация

HypeAuditor – услуга, която следи интензивността в обществените мрежи, с цел да помогне за идентифициране на потреблението на ботове за разпространение на сметки.

Въпреки че бот фермите могат да дадат бързи резултати и да наподобяват като рентабилно решение за увеличение на онлайн интензивността, в дълготраен проект те носят повече щета, в сравнение с изгода. Реалните консуматори ценят достоверността и доверието, а потреблението на ботове може да унищожи връзките с вашата публика и да докара до съществени последствия, като блокиране на сметки или правни проблеми. Инвестирането в органически трафик постоянно ще бъде по-устойчив и резистентен на бъдещето метод за напредък.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР