Ще се наложи ли олимпийската шампионка във фигурното пързаляне Алина

...
Ще се наложи ли олимпийската шампионка във фигурното пързаляне Алина
Коментари Харесай

Искат вдигане на възрастовата граница при фигуристките

Ще се наложи ли олимпийската шампионка във фигурното пързаляне Алина Загитова да се състезава още веднъж при девойките? Този въпрос се поражда от полемиките в последните месеци за въвеждане на възрастови ограничавания в ледения спорт. А главният мотив за измененията е опазване здравето са състезателките. Преди дни арменският треньор Рафаел Артуруян предложи девойките да имат право да се състезават при огромните от 18 година, а не както в този момент от 15-годишни. Именно на тази възраст рускинята Загитова стана шампионка на игрите Рио 2016. Но това не е казус. Юлия Липницкая победи с отборната олимпийска купа в Сочи 2014 също на 15 година, а Евгения Медведева печели първите си медали от международно състезание на 16 година И двете са от Русия.
 Евгения Медведева Евгения Медведева
Всъщност девойките вършат възторг при дамите в тинейджърска възраст, само че съумяват да поддържат върхова форма едвам сезон-два.
Практиката демонстрира, че пикът при фигуристките е на 15 година Тогава структурата на тялото разрешава да се вършат тройни и към този момент четворни скокове. Така на международното за девойки в София през януари Александра Трусова (13 година!) извърши за първи път четворен скок. Състезателки от 16 до 18 година пък към този момент бързо наддават на тегло и по-малко на мощ и по тази причина техниката при отскачането им се губи.
Предстои конгресът на Международната федерация (ИСУ) при започване на юни да вземе съдбовното решение. И в случай че границата бъде вдигната на 18 година е допустимо Загитова да се върне при девойките за още два сезона. Но може да бъде направено и изключение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР