Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се

...
Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се
Коментари Харесай

Обмислят смесено финансиране за висшето военно образование

Ще се мисли за благоприятни условия висшето военно обучение да се финансира освен от Министерството на защитата (МО), както е в този момент, а и отчасти от Министерството на образованието и науката (МОН).

Това разясниха министър председателят акад. Николай Денков и управлението на Националния боен университет „ Васил Левски “ (НВУ) във  Факултет „ Артилерия, противовъздушна защита и информационни и осведомителни системи “ в Шумен. 

„ Около 8 млн. лева е дефицитът единствено в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши учебни заведения. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява вложенията да вземем за пример в студентски общежития и студентско хранене “, сподели началникът на НВУ бригаден военачалник Иван Маламов. 

„ Най-доброто, което можем да създадем, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на софтуерното съоръжение и материалната база да остане към МО. Разпределението би трябвало да бъде направено доста деликатно “, отговори акад. Денков. 

Военният факултет в Шумен има огромен капацитет да разшири образованието в инженерните специалности, в това число за цивилната индустрия в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има огромна потребност от висококвалифицирани експерти в тази сфера. 

„ Вашето висше учебно заведение е част от решението на казуса с фрагментите в района “, акцентира министър председателят.   

Държавата би трябвало да влага във военната просвета и да подкрепя развиването на отбранителните технологии. Те могат да имат доста цивилен приложения и таман това комбиниране би трябвало да подкрепим по всевъзможен метод, означи министър-председателят.  

Той изяви подготвеност да работи за възвръщане на престижа на военната специалност, което ще усили и броя на качествените претенденти във висшите военни учебни заведения. „ Модернизираме техниката, покачваме заплатите и обществените разноски. През идната година средствата за защита ще бъдат 2% от Брутният вътрешен продукт, а през 2025 година даже повече поради заплащанията за нови самолети “, изясни акад. Денков.  

„ След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и дами, които са подготвени да преодоляват трудности и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и обучение, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, по този начин и в гражданска компетентност. Това е благосъстояние, което ще можете да употребявате цялостен живот “, обърна се министър председателят към най-младите курсанти във факултета в Шумен. 

Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската войска те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР