Ще се извисява на 445 метраПроектът е на стойност 1

...
Ще се извисява на 445 метраПроектът е на стойност 1
Коментари Харесай

Най-високият пилон със знаме в света издигат в US щата Мейн

Ще се извисява на 445 метра
Проектът е на стойност 1 милиард $

Местните поданици са разграничени в оценката си за концепцията

Най-високият стълб в света, на чийто връх да се развява голямо американско знаме с размерите на футболно игрище, ще бъде повдигнат в американския щат Мейн, заяви АП.

Съоръжението би трябвало да бъде високо 445 метра, надминавайки Емпайър Стейт Билдинг, и ще разполага с асансьори, които да водят хората до наблюдателни площадки, откъдето в ясно време ще могат да виждат Канада.

Проектът е на стойност 1 милиард $, финансиран частично от дарения. Пилонът ще се извисява в градчето Колумбия Фолс с население 485 души. Райското кътче е известно на първо място с боровинките си, ловуването на омари, и е измежду последните девствени кътчета на Източното крайбрежие. Регионът изнемогва стопански, а равнищата на безработица и беднотия са измежду най-високите в щата.

Според уредниците “Пилонът на Парка на свободата ” би трябвало да сплоти хората от всички политически ориентации и да им подсети за общите полезности в ерата на национално разделяне. Освен стълб, планът планува мястото да се трансформира във величествен родолюбив тематичен парк, с музеи на живата история, заведения за хранене, паметни плочи с 24 милиона имена, гондоли, пренасящи посетителите.

В Колумбия фолс ще се наложи да се прокарат пътища в горите и да се построят жилища за стотици, може би даже хиляди служащи, което може да трансформира този оазис в разрастваща се зона от магазини за сувенири, заведения за хранене за бързо хранене и молове.

Именно заради тази причина в градчето се развихри спор, който разкрива дълбоките публични и културни разлики. Повдигат се голям брой въпроси. Например желае ли тихият регион посетителите, които ще се усилят неведнъж? Дали огромното начинание ще загрози пейзажа? Ще се реализира ли баланс сред развиването и екологията? Как се оправят обичайните промишлености с работните места в областта на услугите? И може би най-важният от всички: по какъв начин един американски град показва любовта си към страната във време, когато даже самият байрак е политизиран?, написа АП.

Местните поданици са разграничени в оценката си за начинението, като през март бе утвърден шестмесечен мораториум върху огромното строителство, с цел да се разработят нужните правила и разпореждания.

“Това е все едно да поставиш Айфеловата кула в пустинята на Мейн. Просто е друго от моето виждане. Ловувам и вървя за риба в региона. Не обичам тълпите ”, не крие терзанията си локален гражданин.

“Това е последната дива природа на Източното крайбрежие ”, поддържа го и локалната производителка на боровинки Мари Емерсън. По думите є точно суровото крайбрежие и девствената пустота вършат това кътче на света особено.

Но има такива, които считат, че планът е добра концепция и се възмущават от отрицателната оценка на съгражданите си.
“Нямат нямат нищо срещу да гледат през прозореца си кулите за мобилни телефони или перките на ветрогенераторите, само че този стълб доста им бърка в очите ”, възмущава се Питър Доук, който е деец от армията.

“Уолт Дисни Уърлд, издигнат в тресавище във Флорида, и планината Ръшмор също бяха доста необикновени хрумвания, само че в този момент и двете места са оценени уместно от всеки един американец ”, показва Доук.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР