Ще създадем горещ телефон на сайта на БЛС до края

...
Ще създадем горещ телефон на сайта на БЛС до края
Коментари Харесай

Лекари подават сигнал за агресивни пациенти чрез горещ телефон

" Ще създадем парещ телефон на уеб страницата на БЛС до края на месеца, на който сътрудници от цялата страна ще могат да рапортуват за принуждение против тях. Досега съглашението беше единствено за незабавните центрове, в този момент включваме всички кабинети и медицински центрове ", изясни ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Освен това лекарите към този момент могат да откажат помощ на пациенти, които са нападателни. Мярката идва след нова серия набези над медици.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно за нахлуване над лекари в Спешната помощ в Ихтиман. За нападението бяха арестувани трима братя.

По думите на Маджаров във взаимоотношението доктор - пациент преди всичко стоят етичните правила на лекаря да оказва помощ. Чак тогава отиваме в случаите, в които самият пациент няма доверие и унижава, или се отнася с увреждащо държание по отношение на своя доктор, уточни той.

Според него става въпрос за отвод в случаи, при които тези взаимоотношения са продължителни - да вземем за пример с общопрактикуващите лекари, само че изрично това не би трябвало да заплашва живота на пациент.

Маджаров е на мнение, че в страната ни би трябвало да има указател на неподходящите изходи от лекуването, тъй като лекарите прекомерно постоянно са упреквани в неточности без да са отговорни.

" Допустимо е да има неподходящ излаз, тъй като това е медицина. Но не всеки път се касае за лекарска неточност ", безапелационен бе ръководителят на БЛС.

Той акцентира, че има празнина в законодателството ни, само че не е проблем да копираме положителните практики от други страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР