Ще съумеят ли ГЕРБ и ПП – ДБ да сформират

...
Ще съумеят ли ГЕРБ и ПП – ДБ да сформират
Коментари Харесай

Какво ще се случи при нови избори, ако ГЕРБ и ПП – ДБ не съумеят да направят кабинет?

Ще съумеят ли ГЕРБ и Политическа партия – Демократична България да образуват държавно управление с втория мандат?  Първата политическа мощ разгласи, че замразява договарянията с Политическа партия – Демократична България поради изтеклите записи от националния им съвет.  В момента няма индикации двете обединения още веднъж да седнат на масата за договаряния още повече не се знае при какви условия това ще се случи.
Прочетете още
В същото време президента Румен Радев, който не даваше индикации, че ще връчи втория мандат,  реши да забърза процедурата. Той ще даде проучвателния мандат през днешния ден в 17:00 часа на втората парламентарна група.

Въпреки че от Политическа партия – Демократична България оповестиха, че акад. Николай Денков ще е техният кандидат-премиер, от ГЕРБ желаеха Мария Габриел да вземе втория мандат.  В този смисъл към този час не е ясно кой ще бъде препоръчан за първи министър-председател на така наречен ротационно ръководство.

След като мандатът бъде взет в 17:00 часа кандидат-премиерът ще има тъкмо 7 дни да предложи състав на държавно управление и да го върне на Румен Радев. Ако това се провали, президентът ще връчи третия мандат, чийто  късмет не е изключително огромен за осъществяване.

Така в случай че първите две обединения не се схванат, вероятността за избори през есента е доста огромна.

Какви са настройките?

 В анкетата на TrafficNews, която бе пусната преди месец, присъединяване взеха 13 250 наши читатели.

Категорично преди всичко са ГЕРБ – Съюз на демократичните сили с 32,18% поддръжка. Според потребителите, взели участие в анкетата, втори този път ще бъдат „ Възраждане ” с 23,12%.  Коалицията сред „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” би получила 17,38% и ще изпадне да третото място.

Заради спецификата на електората на Движение за права и свободи в анкетата те са с едвам 1,68%, само че при избори  техният резултат ще е сред 11% и 14%, съгласно изборната интензивност.  Последната партия, която ще влезе в предстоящ парламент е Българска социалистическа партия с 5,07%   поддръжка.

Така вероятността пред 50-тото Народно заседание е да има 5 обединения. Според анкетата Има Такъв Народ имат късмет също да попаднат в Народното събрание, като резултатът им е 3,55%.

Двете националистически обединения – „ Български напредък ” и Вътрешна македонска революционна организация получават надлежно 1,43% 1,04%, а „ Левицата ” са с 1,25%.

За други партии биха дали своят вот 3,89%, а 9,41% не са решили за кого да си дадат гласа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР