Ще проследим ценообразуването по веригата от производител до търговец и

...
Ще проследим ценообразуването по веригата от производител до търговец и
Коментари Харесай

След проверките в търговските вериги: Нелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби

Ще проследим ценообразуването по веригата от производител до търговец и ще забележим кой крив, кой прав. Това даде обещание министърът на стопанската система Никола Стоянов. 

Хиляди българи от чужбина ме заливат с разликите в цените - какъв брой костват стоките там и тук – предходната седмица възложихме комерсиалните ни аташета да събират информация по длъжностен път. Да, има доста притеснителни неща - ужасно доста порастват маржовете, когато всеки твърди, че скъпите цени са проблем за тях, тъй като потреблението пада. Същевременно обаче доста си подвигат облагите. 

В другите страни се вижда, да вземем за пример олио в Румъния 2,65, като знаете цената тук, маслото във Франция и Германия е по-евтино от България 30 на 100, при състояние знаем там заплатите какви са, електричеството и горивата са по-скъпи, изброи министър Стоянов. Няма логичност българските жители да заплащат повече. Защитник съм на бизнеса, само че дано има и нравственос – не да се употребява обстановката. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се пробват да се възползват от обстановката, увери Стоянов. 

Налице се редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги, както и други нарушавания, които ощетяват правата на потребителите. Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, само че като страна сме задължени да защитим интереса на потребителите.
Това разяснява служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев. 

КЗП е направила 471 инспекции и са открити 452 нарушавания, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 инспекции - установени са 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е с 340 инспекции и 71 формирани акта за нарушавания. Алексиев даде поръчка, че всички инспекции ще продължат, като се чакат и резултати. В ход е и непрекъснат мониторинг на цените на храните. 

50 до 95 % вървят маржовете в огромните и дребните магазини, заяви Гечев, като добави, че по този начин е и в доста от дребните магазинчета. 

Земеделският министър Явор Гечев показа данни по какъв начин млякото при производителя коства лев, а на щанда доближава до 4 лв.. В Чехия междинната цена на млякото на щанда е 2.98 лв., малко над 3 лв. е в Румъния. 2,65 е цената на маслото в опаковка от 125 грама, но в магазина е над 4 лв.. 2,59 лв. е маслото в Германия, а в Австрия - 2,55 лв.. Печалба търговците генерират и при кашкавала. Яйцата от фермата излизат на цена от 34 стотинки. 

При пазара на краставици има особеност, доста производители не са засадили. Веригите налагали и разнообразни такси стоките и оскъпяването минава 60%. От това обаче производителят не печели, само че потребителят е ударен по джоба. 

Прозрачността е доста значима за това, което се случва, по тази причина вие сте най-силното ни оръжие, вие сте участници в нашия сюжет, изясни Явор Гечев. 

Христо Алексиев заключи - има открити порочни търговски практики, подозрение за свръхпечалби, лишаване голословно на приходи на хората и популацията, за това това няма по какъв начин да продължи

" В този един месец изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на избрани хранителни артикули, надзор по цялата верига: от производител и импорт до последна цена в комерсиалната верига. Определихме и няколко страни, където също на месечна база следим цените на питателните артикули, с цел да можем да имаме засичане от няколко места ", добави той.
" Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това (повижение) и не се „ изземват “ техните приходи, тъй като инфлацията и рецесията ги сложиха в много сложна обстановка. Нямаме желание да се намесваме на пазара в областта на храните “, разяснява Алексиев. 

Той акцентира, че, въпреки и официално, от образуваното на 1 март Национално координационно звено за преодоляване на цените на питателните артикули, в чийто състав влизат всички виновни по тематиката държавни институции, инспекции се правят към този момент в продължение на един месец. 

Изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на цените на избрани хранителни артикули – от производител до крайната цена в комерсиалните вериги, сподели Алексиев. 

В комерсиалните вериги сега текат още към 150 инспекции на приходната организация и девет проверки, стана известно от думите на Алексиев.

„ Ще бъда праволинеен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, само че трансферират виновността по веригата на другите. Има серия от аргументи цените да спадат, а те порастват. Не ни остава друго с изключение на да набавим информация по длъжностен път, да проследим ценообразуването по всички равнища на веригата, да забележим кой прав, кой крив и от кое място идва недоразумението “, сподели от своя страна министърът на стопанската система Никола Стоянов.

 

Източник Новини.бг, Българска телеграфна агенция
 
 
02 Март 2023266801 Март 2023136328 Фев 202355027 Фев 2023233427 Фев 2023122926 Фев 20231586КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023167628 Фев 202377826 Фев 2023782618 Фев 20231572
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР