Ще предложим на Министерството на вътрешните работи намаляване на скоростта

...
Ще предложим на Министерството на вътрешните работи намаляване на скоростта
Коментари Харесай

МРРБ ще предложи на КАТ намаляване на скоростта в участъка на катастрофата с автобуса от РСМ

Ще предложим на Министерството на вътрешните работи понижаване на скоростта в сектора от пътя Драгичево - Долна Диканя от 120 км/ ч, както е в този момент, до 90 км/ч съгласно плана за него, до момента в който завърши детайлният разбор за положението на пътя по всички параметри. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова на конференция през днешния ден, на която показа резултатите от предоставената от нея инспекция на правата. Сред първичните ограничения, които ще бъдат взети, са още възобновяване на настилката, мантинелите и маркировката в сектора, с цел да бъде той пристъпен, осведоми още министър Комитова. Дългосрочните ограничения плануват възстановяване на поддържането на пътната инфраструктура, разгласи още министърът.

От 23 ноември назначена от министър Комитова комисия стартира инспекция, която включваше инспекция на настилката, пътните знаци, ограничаващите системи, хоризонталната маркировка и правене отчет за положението на сектора, с цел да се реши какви ограничения ще бъдат подхванати за възобновяване им.

Пътната настилка е много добра, уточни районният министър и поздрави изпълнителя, който през 2007 година е построил сектора. Настилката е изключителна добра - в положение като да е правена през вчерашния ден. Всичко останало е занемарено, сподели началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

По отношение на маркировката Виолета Комитова разяснява, че това е нещо, което се възобновява от време на време. Към датата на злополуката обаче е изпълнена единствено осевата линия, като има 6-месечно закъснение на осъществяване на маркировката. За това „ Автомагистрали " ЕАД е глобена от Агенция „ Пътна инфраструктура ", заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Ивайло Денчев.

Има подложен знак за скорост 120 км/ч, чиито индикатори за видимост са били над допустимите. Мантинелата е според нормите, настоящи през 2007 година, когато е поставяна, уточни министър Комитова.

Въпросът мантинелите от така наречен вид „ рибешка опашка " е решен в нормативите на АПИ. Изискванията към тях са повишени през 2021 година, като новите обекти отсега нататък ще се извършват наложително по новите правила, сподели арх. Влади Калинов. Той уточни, че за замяна на всички мантинели за 30-километровия сектор от пътя Драгичево - Долна Диканя ще са нужни към 30 млн. лева

Има доста фактори, които са работили - придвижване през нощта, при дъжд и хлъзгав път, положението на лидера, както и пожар. Има обстановка, в която никой не може да изясни за какво рейсът е изгорен за толкоз малко време, разяснява министър Комитова. Не може страната да бъде упреквана за всяка злополука, сподели още тя.

Пред медиите районният министър показа и хронологията на създаване на сектора. Виолета Комитова уточни, че поради неприключили отчуждителни процедури за него няма публикуван Акт 16.

Изненадани сме, този път няма Акт 16. Първото, което би трябвало да създадем, е да предизвикваме, в това число и по настоящи контракти, довеждане докрай на процедурите по отчуждаване на терени и одобрение на парцеларните проекти, сподели заместник-министър Иван Шишков. Пътят ще бъде въведен в употреба, само че като клас, на който дава отговор, а не като автомагистрала, добави той. По механически характерности правата не дава отговор на автомагистрала, изясни министър Комитова.

На въпрос по кое време може да се чака издаване на Акт 16 за правата министърът уточни, че от старта на строителството ѝ са минали близо 20 години и добави, че издаването му след толкоз време е много сложна задача.
Председателят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Ивайло Денчев разгласи, че ще бъде предоставен цялостен одит на сектора, с цел да се реши положението му.

В отговор на въпрос дали би трябвало да бъде отстранена отбивката на пътя той разяснява, че след понижаване на скоростта ще може да се влиза и да се излиза безвредно от нея.

През предходната седмица е почнало възобновяване на мантинели по Автомагистрала „ Тракия ". Ремонтите на тунелите „ Ечемишка " - на Автомагистрала „ Хемус ", и „ Витиня " на Автомагистрала „ Тракия " ще бъдат спрени краткотрайно за празниците, когато се чака интензивно пътешестване, с цел да не се затруднява трафикът, заяви Ивайло Денчев.

Председателят на Управителния съвет на АПИ разяснява, че не е удовлетворен от почистването на републиканската пътна инфраструктура - най-много на автомагистрала „ Струма ", където е имало закъснение, както и на сектор от автомагистрала „ Хемус ".

В конференцията взе участие и проф. Божидар Янев, който е приключил Университета по архитектура, строителство и геодезия и е доктор-хонорис идея там, учител е в Колумбийския университет (САЩ) и от 30 години дава отговор за употребата на мостовите уреди в Ню Йорк. Той изясни, че в Съединени американски щати с приоритет се правят спешни поправки. Първо се изразходва бюджетът за тях и едвам по-късно - за финансови обекти, които се проектират с 10-годишен небосвод. Той предложи да се слиза до равнище на инфраструктурата, което да изисква осъществяването на спешни поправки. Проф. Янев обърна внимание, че поледицата е проблем за Ню Йорк, като това даже е коствало поста на кмет на града преди години.
В конференцията взе участие и заместник-министър Валентин Граматиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР