Ще покрива лечение над 700 лева Правителството обмисля въвеждането на

...
Ще покрива лечение над 700 лева Правителството обмисля въвеждането на
Коментари Харесай

Обмислят въвеждане на втора здравна застраховка от 12 лева месечно

Ще покрива лекуване над 700 лв.

Правителството обмисля въвеждането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лв. на месец и тя ще бъде въведена за доплащане за медицински услуги на стойност над 700 лв.. Това разгласи финансовият министър Владиiлав Горанов в студиото на Нова телевизия във връзка разходването на парите в опазването на здравето.

Моделът, който теоретично се разисква, Горанов изясни по следния метод: концепцията е пациент да не доплаща над 700 лв., а над 700 лв. да се задейства застраховката, поради ктоято са тези 12 лв. на месец и тогава да не се постанова доплащане от пациента. Горанов уточни, че концепцията е на стадий разискване, само че дали този модел ще види бял свят, не може да се каже занапред. Въпросът се разисква от съсловни, пациентски организации, здравни специалисти от министерството и други специалисти и се чака да бъде предстовен до края на септември.

Финансовият министър акцентира, че няма да допусне нарастване на здравната вноска без да има явен отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата.

Припомняме, въпросът за промени в опазването на здравето беше коментиран лятото и от здравния министър Кирил Ананиев, който в края на месец юни т.г. уточни, че ще предложи два различни модела за бъдещето на опазването на здравето в България. " Всички сме единомислещи, че актуалният здравноосигурителен модел не може да продължава да се ползва в бъдеще. Има потребност от смяна на модела ", разяснява тогава здравният министър. Ананиев настоя, че новият модел би трябвало да подсигурява по-добро опазване на здравето за българските жители, а не просто усъвършенстване и дейно потребление на разноските.

Народните представители задължиха здравния министър в период до 30 септември да показа за разискване в Комисията по опазване на здравето към Народното събрание идея за развиване на здравното обезпечаване и за секторни промени в системата на опазването на здравето с съответни цели и периоди за осъществяването им. Концепцията би трябвало да бъде показана след извършено необятно публично разискване с всички заинтригувани страни, резултатите от разискването ѝ също би трябвало да бъдат предоставени на отрасловата парламентарна комисия.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР