Ще пътуваме много в чужбина и в България и на

...
Ще пътуваме много в чужбина и в България и на
Коментари Харесай

Две десетилетия извън големия футбол: накъде върви националният отбор

Ще пътуваме доста в чужбина и в България и на всеки, който ни " бръкне в окото ", ще му бъде отворена вратата. Надявам се да бъдем затруднени в избора. Вярвам, че имаме футболисти, с които можем да свършим работа ".

С тези думи през февруари Ясен Петров се насочи към предизвикването да води националния тим по футбол. Девет месеца по-късно и след изиграни 13 мача (осем от които официални) е мъчно да се каже какъв брой усложнен е бил в избора си селекционерът.

Откакто е на поста, той употребява цели 43-ма футболисти. Общо 16 от тях записаха първи минути с фланелката на България.

Въпреки това напрежението към тима се резервира поради неналичието на резултати. България остана на четвъртото място в групата си от квалификациите за Катар 2022 и за шести следващ път няма да бъде част от международното състезание. Отборът завърши с шест гола в осемте си мача в групата.

В най-хубавия случай чакането за завръщане на огромно състезание може да завърши на 20-ата година, в случай че България се класира за Евро 2024.

" Подмладяване ", епизод следващ

" За нас беше значимо да подмладим тима и се случи. Но виждате, че против мощни съперници играта не се получава. Разликата в класите е голяма ", сподели Петров след.

Средната възраст на употребяваните от него футболисти е 27.3 години. В първата част от мачовете след идването си, селекционерът разчиташе на по-опитни играчи, а през есента се насочи към нови лица.

С това беше върната и добре познатата тематика за подмладяването на тима, влизаща в приложимост след края на следващите квалификации, в които задачата не е реализирана.

Последните две срещи бяха сложни и демонстрираха, че българският тим е надалеч равнището на тези противници. " Както видяхте, и в предния мач (приятелската среща с Украйна в Одеса) беше по този начин, разликата е очевадна. Съжалявам, че излиза от моята уста. Липсва класата в нашия тим, от дълго време е по този начин. За огромно страдание от водеща футболна нация сме на това състояние сега ",.

" На верния път сме "

Той обаче даде знак, че за момента не се мисли за разлъка със селекционера. " Няма по какъв начин да прехвърлим всичко на главата на Ясен Петров или на който и да било треньор, който е бил в националния тим. " За следващ път Лечков прати топката към клубовете и детско-юношеските школи.

 Президентът на БФС Борислав Михайлов даде знак, че Ясен Петров ще продължи работата си
© facebook.com/PresidentOfBulgarianFootballUnionBorislavMihaylov

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде знак, че Ясен Петров ще продължи работата си

Преди мача в Швейцария президентът на БФС Борислав Михайлов се изрече в сходен жанр. " Беше сложен мач, само че видях мъжка игра от всички футболисти. Отлични изяви имаха вратарите. Равенството против Украйна е добър резултат, само че Ясен Петров и екипът му имат още доста работа. На верния път сме, само че би трябвало време и твърдоглав труд. Казах на Ясен, че с общи старания и неизменност дружно ще вървим напред. "

Някои от футболистите дадоха добра оценка. Момчил Цветанов.

" Направихме доста положителни мачове през годината. Понякога има неприятни вечери и това бе една от тях. Мисля, че подмладяването на тима върви. Имахме спадове и доста положителни моменти. Надявам се да надграждаме и да се получат нещата ", сподели нападателят Атанас Илиев след дуела с швейцарците.

Самият Петров даде знак, че желае да остане отпред на тима. " Моето предпочитание е да продължим да работим и да си осъществим задачата. Да се надяваме, че ще дойдат по-добри дни. "

Представянето на България в квалификации за огромни шампионати през този век
Катар 2022: четвърто място, 1 точка ср. на мач
Русия 2018: четвърто място, 1.3 т. ср. на мач
Бразилия 2014: четвърто място, 1.3 т. ср. на мач
Южна Африка 2010: трето място, 1.4 т. ср. на мач
Германия 2006: трето място, 1.5 т. ср. на мач
Япония и Южна Корея 2002: трето място, 1.7 т. ср. на мач

Евро 2020: трето място, 0.75 т. ср. на мач
Евро 2016: четвърто място, 1.1 т. ср. на мач
Евро 2012: пето място, 0.625 т. ср. на мач
Евро 2008: трето място, 2.1 т. ср. на мач
Евро 2004: първо място, 2.125 т. ср. на мач
Евро 2000: четвърто място, 1 т. ср. на мач
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР