Ще оцелее ли Виктор Орбан и ще остане ли Унгария

...
Ще оцелее ли Виктор Орбан и ще остане ли Унгария
Коментари Харесай

Ще застане ли Борисов до Чехия и Полша в защита на Орбан в Залцбург?

Ще оцелее ли Виктор Орбан и ще остане ли Унгария без глас в Европейски Съюз? Това е един от най-важните въпроси, който ще се взема решение на срещата на държавните ръководители от Европейски Съюз в Залцбург, Австрия в сряда и четвъртък.
Всеки министър председател ще би трябвало персонално да показа позицията на своята страна по казуса с бежанците, битката с тероризма и вътрешната сигурност, както на Европейски Съюз, по този начин и на своята страна. Полша и Чехия обявиха, че ще покрепят Орбан, който е остро подложен на критика преди дни в Брюксел, а Унгария бе застрашена със наказания, каквито до момента Евросъюза не е ползвал. Очаква се Словакия, Италия, Гърция и даже Австрия да изискат намаляване на тона към Будапеща. Повечето от тези страни са пострадали от мигарантския поток. В Германия се надига мощно антимигарнтско придвижване, а извънредно десните набират въздействие. В тази обстановка позицията на България, изразена от Бойко Борисов, може да се окаже решаваща.

Домакин на срещата на върха е Себастиан Курц, канцлер на Австрия, която понастоящем извършва председателството на Съвета.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще ръководи срещата. Той ще съставлява Европейски Съюз дружно с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Срещата ще проучва вътрешната сигурност – страна по страна. Също нови форми на полицейско съдействие, както и повишение на сигурността по границите и киберзащитата. Кибер офанзивите от страна на Русия против страни от Европейски Съюз също ще са тематика на срещата.

Обсъжданията по време на неофициалната среща на върха ще бъдат отразени в работата и заключенията по време на идващите съвещания на Европейския съвет.

България е уязвима в това отношение, тъй като в Министерство на вътрешните работи назрява рецесия на ръководството на институцията. Евентуалното назначение на досегашния основен секретар Младен Маринов за министър може да изостри обстановката. Той е свързван с лица и структури от силовите групировки в края на 90-те години и до момента не е опровергал тези клюки. Това е известно на Брюксел, което не работи за доверието към нашето Министерство на вътрешните работи и служби.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР