Ще отправя запитване към Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни

...
Ще отправя запитване към Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни
Коментари Харесай

Агроминистърът: Ще поискам държавния резерв да отпусне зърно за фермерите

Ще насочва питане към Държавна организация "Държавен запас и военновременни ресурси " да бъде отпуснато зърно за подкрепяне на животновъдите. Това разгласи във вторник министърът на земеделието проф. Христо Бозуков по време на онлайн среща, в която участваха отрасловият заместник-министър Крум Неделков, представители на Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите в България, както и специалисти от МЗХГ.

В случай, че бъде обезпечено зърно то ще бъде възобновено в запаса на страната ни през идната година. Помощта е нужна за сектора по отношение на ниските изкупни цени на месото и високите стойности на фуражите. Още през уикенда свиневъдите показаха, че желаят помощ

Христо Бозуков осведоми фермерите за извършените диалози на европейско равнище във връзка с високите цени на фуражите и полученото увещание от Комисаря по земеделие и развиване на селските региони Войчеховски, че се търсят разновидности за компенсиране на животновъдите.

Участниците в срещата разискаха и тематиката, обвързвана със средствата за хуманно отношение към животните. Министър Бозуков посочи, че досега по държавната помощ са разплатени близо 12 млн. лв. от общия утвърден финансов запас за 2021 година в размер на 35 млн. лв.. „ До края на годината ще бъде изплатен остатъкът от 23 млн. лв. към свиневъдния отрасъл по схемата за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към развъждането на прасета “ добави още министърът.

По време на диалозите, управлението на министерството се ангажира, при актуализация на бюджет за 2021 година, да направи преценка дали е допустимо създаване и нотифициране на нови схеми за държавни помощи, посредством които да бъдат увеличени средствата още в актуалната година. Министър Бозуков съобщи, че ще бъде прегледана опцията за нарастване на средствата по схемата за хуманно развъждане на прасета за идната финансова година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР