Ще отмират бавно и грозно заедно с модела, който изградиха,

...
Ще отмират бавно и грозно заедно с модела, който изградиха,
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: ГЕРБ и ДПС не могат да се променят и да искат, ще отмират бавно заедно с модела, който изградиха

Ще отмират постепенно и грозно дружно с модела, който построиха, предвижда политологът

В края на годината е време за политически разбори и прогнози на наблюдаващите. След доц. Милен Любенов и доц. Антоний Гълъбов, ето по какъв начин отговори на въпросите на „ Флагман “ и проф. Евгений Дайнов.

- Проф. Дайнов, изпращаме нетипична политическа година. За първи път служебни държавни управления управляваха толкоз дълго - седем месеца. Как оценявате двата кабинета на Стефан Янев?

- Съвършено непредвиден триумф. Обикновено тези държавни управления са освен краткотрайни по закон, само че и по схващане – не се захващат с огромни неща. Единственото изключение до момента беше служебното държавно управление на Софиянски, което спря хиперинфлацията. Кабинетите на Янев съумяха да вдигнат завесата, до тогава скриваща титаничните обири на предходната власт, както и да внушат на обществото, че е допустимо да се ръководи по порядъчен и виновен метод – че не е наложително на власт да са гангстери и присъдружните им полицаи.

- Видяхме и първите стъпки на постоянния кабинет на Кирил Петков. Някои май са разочароващи. Какви са упованията Ви от новото държавно управление?

- Очакванията са огромни като за у нас, само че естествени като за цивилизована страна: да се ръководи за общото богатство, да се основават условия за развиване, законът да е идентичен за всички и дейно да чисти публичното тяло от паразити.

- Какви са рисковете пред новото ръководство? Каква е вероятността за нови парламентарни избори през 2022 година?

- Рисковете са три типа. Първо – неумелост. Това се преодолява елементарно с трупането на опит. Второ – прекомерна разнородност на обединението. Тук обстановката е по-рискова, само че пък Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия надали ще клатят лодката прекомерно, защото предишния път след клатенето се издави половината им електорат. Трето и най-сериозно: резистентност на напън. Отстъпващият гангстерски режим (определението е на западни сътрудници, не е мое) ще опитва непрекъснато да „ пробива ” новата власт. Очаквах това да става в Народното събрание, посредством изнудване на депутати от болшинството. Но тия дни видяхме, че гангстерски пробив е вероятен на равнище изпълнителна власт – абсурдът с „ Петимата от Държавна сигурност ” в Министерство на външните работи. 

Вероятност за избори има. Тя ще понижава с всеки резултат, реализиран от държавното управление. И ще се усилва с всеки крах.

- Има сериозен напън към основния прокурор Иван Гешев. Виждате ли действителен късмет той да бъде отхвърлен през 2022 година? Как?

- Докато в страната работят главните механизми на демокрацията, няма по какъв начин запъването на който и да е да продължи прекомерно дълго. Щом едно общество не желае да гледа Гешев като основен прокурор, то най-вероятно много бързо ще откри метода да го отстрани. Справка: даже Борисов и бандата му не съумяха да удържат на публичното отменяне, макар големите си запаси.

- През януари стартира вторият мандат на избрания отново президент Румен Радев. Каква очаквате да е неговата роля при новата политическа обстановка?

- В началото си Радев изглеждаше като някаква не изключително потребна гарнитура на фасадата. През 2020 година той стана най-важният фактор в страната, защото бе единствената непревзета от гангстерския режим институция. И се оформи като мощен президент сега, в който стартира да извършва конституционния си дълг да въплъщава единството на нацията, отхвърляща „ модела Борисов ”. Оттук насетне ролята му би трябвало да бъде двояка: да продължава да действа като постоянна и предсказуема институция, работеща за общото благо; както и понякога да потушава спорове и безредици в четворната коалиция, каквито са неизбежни.

- Очаквате ли съществени вътрешни промени в опозиционните сили ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Дори и да желаят, те не могат да се трансформират. Изградиха подобен модел на властване, който към този момент няма да могат да изоставен. Ще отмират, постепенно и грозно, дружно с модела.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР