Ще останат ли едни от най-популярните детски съоръжения в миналото?

...
Ще останат ли едни от най-популярните детски съоръжения в миналото?
Коментари Харесай

Ще последват ли другите градове примера на Пловдив?

 Ще останат ли едни от най-популярните детски уреди в предишното? След като Благоевград и Пловдив взеха решение да отстранен пясъчниците от детските площадки, ще го създадат ли и други градове? Какъв е претекстът и обвързвано ли е по някакъв метод с опасенията от болест с COVID-19? 

Детските пясъчници са на път да останат в историята. Или най-малко в Благоевград, където преди година първи взеха това решение.

" На мястото на пясъчниците ще бъдат състояние нови занимателни игри, уреди, които отговорят на нормативната разпоредба - вид дама, клатушка, люлка, пързалка ", изясни инж. Даниела Палева от Община Благоевград.

Година по-късно, родители от града наподобява утвърждават раздялата с най-популярното детско оборудване за игра навън.

" Не съм съгласна да има пясъчник, аз не пребивавам в България, а в Англия, а там няма пясъчници заради повода, че това са вирусоносители. Не би трябвало да ги има. Там доста от кучетата и котките се изхождат, нехигиенично е ", споделят родители.

Междувременно, образеца на Благоевград последваха и в цялата област Пловдив, където районната здравна ревизия отстрани пясъчниците от територията на детските градини. С претекста, че носят висок риск от заразни и паразитни заболявания. А дезинфекцията им води до риск от алергии. Предписанието, изясняват от здравната ревизия, нямало отношение към разпространяването на COVID-19. Имало обаче, още един претекст.

" Децата стоят от самото начало на пясъка и се обездвижват.  Една игра на национална топка или нещо друго, е по-добрата опция в сравнение с играта в пясъчника ", счита доктор Цветана Иванова, шеф " Обществено здраве " към РЗИ – Пловдив.

" Не може да кажем: " Няма, пясъчник, няма проблем! " Каква е гаранцията, че откакто се отстрани пясъчника, децата няма да ровят на всички места другаде и да се заразят със същите неща ", пита Снежка Каратотева от Сдружение " Безопасни детски площадки ".

Снежка е майка на 5 деца, по специалност - архитект на детски площадки. Преди няколко години с други родители, основават съдружие, което си слага за цел да се бори за безвредни детски площадки. А да опазят пясъчниците се трансформира в тяхна идея.

" Играта в пясъчника развива фината и грубата моторика, въображението, обществените игри, физичните закони ", изяснява тя.

Против правилото " Няма пясъчник, няма проблем ", са и от Националния център по публично здраве и разбори. Специалистите там не утвърждават решението на здравната ревизия в Пловдив. Според техните разбори, всеобщо в пясъчниците не участват чревни паразити, нито пък има замърсяване с тежки метали. Това, което те откриват обаче, са непознати тела, както дърво, пластмаса и стъкло. Както и разнообразни микроорганизми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР