Ще организираме обществено обсъждане къде е правилната локация на новата

...
Ще организираме обществено обсъждане къде е правилната локация на новата
Коментари Харесай

Решават след обществено обсъждане къде ще бъде новата сграда на библиотеката във Варна

Ще организираме публично разискване къде е вярната локация на новата постройка на Регионалната библиотека " Пенчо Славейков ". Това разяснява кметът на Варна Благомир Коцев в отговор на въпроси на медии през днешния ден. По думите му, теоретично, строителството на библиотеката може да стартира незабавно, тъй като има издадено позволение за градеж, само че на процедура няма обезпечено финансиране и във Варна има разнообразни настройки в публичното мнение за това дали библиотеката да се строи на отреденото място – до общината, където в този момент е градинката, или да се търси нова локация, с цел да не се унищожава градинката.

 

Обмисляхме вид да заложим строителството на библиотеката измежду плановете, за които страната отпусна на Варна 100 милиона лв.. Общественото мнение обаче и мощно поляризирано във връзка с местоположението. Ако библиотеката се построи до постройката на общината, има доста зелени площи, които би трябвало да бъдат унищожени, сподели кметът.

Ако планът не започва до април, ще изтече разрешението за градеж, добави той като част от събитията, които да се вземат под внимание. Изграждането на библиотеката ще коства към 60 милиона лв.. Опасенията са, че в случай че стартираме плана и няма обезпечено финансиране за целия интервал от 2-3 години до завършването, теренът може да остане като язва, разяснява още Коцев. По думите му, заради тази причина би трябвало да се направи допитване до жителите.

Обмислят се и други местоположения на постройката на библиотеката, съгласно мненията и на жители, и на специалисти. Единият от разновидностите е теренът на така наречен " Дупка " в центъра на Варна. Там обаче, вътре в терена, има към 900 квадратни метра частна благосъстоятелност, която, по думите на кмета, би трябвало да се отчужди, защото не се чака да съответстват ползите на притежателите с тези на жителите.

Другият вид е на мястото на бившето Руско консулство. Теренът е благосъстоятелност на Министерството на външните работи и общината още не го е придобила. Не е ясно и дали парцелът е с задоволително огромен като повърхност. Освен това там има и към този момент подготвена постройка и би трябвало да се намерения дали тя може да бъде преустроена като библиотека, разяснява кметът, напомняйки че в терена влиза и зелена повърхност.

 

Припомняме, че отреденият терен за новата постройка на варненската библиотека е сред бул. " Осми Приморски полк ", ул. " Братя Миладинови ", ул. " Проф. Марин Дринов " и постройката на Община Варна. Проектът е на холандско архитектурно бюро, което беше определено след интернационален конкурс измежду 370 други преди повече от 5 години. Новата постройка би трябвало да сплоти всички звена на библиотеката, които в този момент са пръснати на няколко места в града и да приюти богатата сбирка от книги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР